Vastuullisesta tekemisestä kannattaa aina pitää ääntä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennuslehti osallistuu tällä viikolla Julkisen sanan neuvoston eli JSN:n 50-vuotisjuhlakampanjaan, jonka teemana on Vastuullista journalismia. JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Juhlateema tarkoittaa muun muassa sitä, että neuvoston jäsenmediat – suurin osa suomalaisista tiedotusvälineistä – ovat sitoutuneet Journalistin ohjeisiin ja pyrkivät tarjoamaan totuudenmukaista tietoa maailman tapahtumista.

Vastuullisuus ei takaa virheettömyyttä, mutta kylläkin sen, että virheet korjataan. Näinä valetietojen ja -medioiden aikana vastaanottajien on hyvä tietää, millaisilla periaatteilla erilaiset lehdet ja sivustot toimivat ja mihin ne tähtäävät. Digitaalisuus on muokannut mediamaisemaa roimasti, ja kuluttajan saama tarjonta on lisääntynyt hurjasti. Siksi tarvitaan myös aiempaa tarkempia määrittelyjä.

Vastuullisuus on erinomainen lähtökohta puhutaan sitten mediasta tai mistä tahansa toimialasta. Itse kunkin toimijan on hyvä tarkastella säännöllisesti, toimimmeko vastuullisesti ja mitä se käytännössä toiminnassamme tarkoittaa. Ovatko kaikki organisaatiossa sitoutuneet siihen vai onko se vain juhlapuhetta?

Rakennuslehdessä tehtävämme on tarjota viikoittain paperilehdessä ja päivittäin verkkosivuilla niin totuudenmukainen ja kiinnostava paketti rakennusalan tapahtumista ja kehityksestä kuin mahdollista. Lukijat punnitsevat joka päivä uudestaan, kuinka siinä onnistumme.

Palautetta kannattaa antaa ja myös pyytää korjaamaan virheet, jos sellaisia havaitsee. Oikaisuja-palsta kertoo, että toimitustyössä on kyse inhimillisestä toiminnasta. Se kertoo myös siitä, että vastuulliseen journalismiin sitoutuneet mediat ovat valmiita tunnustamaan mokansa. Se on hyvä periaate kaikille.

Jutun alkua muutettu 24.3. klo 9.15.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vastuullisesta tekemisestä kannattaa aina pitää ääntä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi