Vuokra-asukkaille löytyy nyt ystäviä

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kohtuuhintaiselle vuokra-asuntotuotannolle on löytynyt viime viikkoina niin paljon puolestapuhujia, että ihan mieltä lämmittää. Tosin huoli ei taida nousta pelkästään asunto-ongelmien kanssa painivia kansalaisia kohtaan tunnetusta myötätunnosta. Normaalien Ara-vuokra-asuntojen tuotannon vähäisyys on oiva keppihevonen vaatia esimerkiksi yleishyödyllisyyttä koskevien rajoitusten höllentämistä. Korkeintaan 20 vuoden rajoitusaika kartuttaisi mainiosti vaikkapa VVO:n ja Saton kautta tapahtuvaa eläkeyhtiöiden sijoitustuottoa.

Välimalliakin on huudettu apuun vuokra-asuntopulan helpottamiseen. Finanssikriisin vaurioiden korjaajana välimalli toi töitä ja asuntoja, mutta kohtuuhintaisuuden edistäjäksi siitä ei ole. Viime elvytyksestä ei jäänyt kovinkaan paljon käteen kohtuuhintaisuuden näkökulmasta. Aran mukaan vuosina 2009–2010 aloitettiin noin 7 400 välimallin asunnon rakentaminen, mutta vain runsaat 5 700 normaalia vuokra-asuntoa. Asuntoja syntyi, mutta ei kohtuuhintaisia.

Olisikohan jo aika tehdä pesäero oikeasti yleishyödyllisen ja sijoitustoiminnasta käsin lähtevän asunto-omistamisen välillä? Yleishyödylliset yhteisöt tuottaisivat vähävaraisille kansalaisille asuntoja eikä rajoituksista tarvitsisi huolehtia, kun kaikki voitot käytettäisiin toiminnan pyörittämiseen. Markkinaehtoinen tuotanto saisi pyöriä omillaan, ja päästäisiin eroon jatkuvista rajoitusten tiukkuutta ja tukien pienuutta koskevista valituksista. Rakennutetaanhan nytkin vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja sijoittajien rahoilla ilman veroeuroja. Vähävaraisten asuntoasioista olisi pidettävä nykyistä paremmin huolta, mutta markkinoiden pitäisi pystyä tuottamaan tavallisille palkansaajille heidän maksukykyynsä soveltuvia asuntoja.

Suomen suurimpien kuntien vuokrataloyhtiöiden toimitusjohtajilta tuli tiistaina tervetullut kannanotto vuokra-asuntokeskusteluun. He tarjoutuvat rakennuttamaan lisää pysyvästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Tukiehtoihin toivotaan parannusta, mutta 20-vuoden korkotukijärjestelmä torjutaan. Sijoittajia ei pidä lihottaa asukkaiden kustannuksella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokra-asukkaille löytyy nyt ystäviä”

Vastaa