Kokeile kuukausi maksutta

Vuokra-asuntotuotanto surkeassa jamassa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tavallisille ihmisille tarkoitettujen vuokra-asuntojen tuotanto on pohjamudissa. Arassa on hyväksytty tänä vuonna vain 381 normaalia vuokra-asuntoa heinäkuun loppuun mennessä. Valtion tukieurojen käyttösuunnitelmassa tavoiteltiin tälle vuodelle 2 500 asunnon lukemaa, mikä sekin on vähän. Aran arvio kuitenkin on, että hyvä jos päästään puoleen tavoitellusta tasosta. Lukema olisi yksi tämän vuosituhannen matalimmista. Viime vuonnakin normaaleja vuokra-asuntoja aloitettiin lähes 2 100 asuntoa.

Erityisen nolo vuokra-asuntotuotannon lama on asuntoministeri Krista Kiurulle, joka on perustellusti nostanut tavallisten ihmisten vuokra-asuntotuotannon lisäämisen yhdeksi päätavoitteistaan. Hän luotti siihen, että syksyllä 2011 toteutettu vuokra-asuntojen korkotukilainojen omavastuukoron puolitus olisi lisännyt rakennuttajien kiinnostusta vuokra-asuntotuotantoon. Omavastuukorko laskettiin vuoden 2014 loppuun saakka 1,7 prosenttiin, mutta rakennuttajia tuotanto ei ole kiinnostanut. Vuokrantasausmenettelyn takia uusien asuntojen vuokralaisetkaan eivät välttämättä hyödy alennetusta omavastuukorosta.

Vuokratuotannon lisäämiseen tuskin on löydettävissä mitään pikalääkettä. Käynnistysavustuksen käyttämistä kannattaisi kuitenkin harkita ainakin Helsingin seudulla, sillä se näyttää olevan rakennuttajien kannalta huomattavasti houkuttelevampi porkkana töiden käynnistämiseen kuin korkotukilainan ehtojen parantaminen.

Miettimisen arvoinen on myös ehdotus, jonka mukaan asumisoikeustuotantoa lisättäisiin ja samalla parannettaisiin tuotteen sosiaalisuutta. Asuntohaussa annettaisiin etusija sellaisille asumisoikeusasunnon hakijoille, jotka muuttavat Ara-vuokra-asunnosta. Näin asumisoikeustuotanto vapauttaisi vuokra-asuntoja uusille asunnontarvitsijoille.
Rakennuttajilla on halukkuutta nykyistä suurempaan asumisoikeustuotantoon, sillä niiden ei tarvitse sijoittaa tuotantoon lainkaan omia varojaan. Rahoitus hoituu korkotukilainalla ja asukkaan omarahoitusosuudella.

Kokonaisuutena Ara-tuotanto näyttää jäävän tänä vuonna matalammalle tasolle kuin viime vuonna, jolloin aloitettiin noin 6 700 asuntoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokra-asuntotuotanto surkeassa jamassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/