Kokeile kuukausi maksutta

Haka-jutun pääsyytetylle neljä vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus langetti Haka-jutun pääsyytetyille kovat tuomiot. Kysymys on vuosina 1996-1998 tehdyistä alihintaisista kaupoista, joilla syyttäjän mukaan aiheutettiin Hakan konkurssipesille 4,4 miljoonan  euron vahingot.

Helsingin käräjäoikeus langetti Haka-jutun pääsyytetyille kovat tuomiot. Kysymys on vuosina 1996-1998 tehdyistä alihintaisista kaupoista, joilla syyttäjän mukaan aiheutettiin Hakan konkurssipesille 4,4 miljoonan  euron vahingot.

Käräjäoikeus tuomitsi Sakari Saukkosen Hakan konkurssipesiin kohdistuneista 16 törkeästä petoksesta ja Lujatalo Oy:öön kohdistuneesta törkeästä kavalluksesta neljäksi vuodeksi vankeuteen. Saukkonen on aiheuttanut menettelyllään konkurssipesille noin 1,57 miljoonan euron suuruiset vahingot ja Lujatalolle yli 168 000 euron vahingon.

Arto Holstin käräjäoikeus tuomitsi konkurssipesiin kohdistuneista kuudesta törkeästä petoksesta ja avunannosta törkeään petokseen kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Holsti aiheutti käräjäoikeuden mukaan konkurssipesille yhdessä Saukkosen kanssa yli 1,1 miljoonan euron vahingot.

Kohteiden ostajat on tuomittu kahdeksasta kuukaudesta vuoden ja kahdeksan kuukauden pituisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Siltä osin kuin vastaajat on tuomittu avunantajina, heidät on tuomittu sakkorangaistukseen. Kiinteistönvälittäjä on tuomittu sakkorangaistukseen osin avunannosta törkeään petokseen, osin avunannosta törkeään kavallukseen.

Rangaistuksia lieventävänä seikkana on otettu huomioon teoista kulunut pitkä aika.

Käräjäoikeus on katsonut, että kaupat ovat olleet alihintaisia, mikäli kohteesta on tehty jatkokauppa oleellisesti pesän saamaa hintaa korkeammalla hinnalla. Arviokirjoja ei yksistään ole pidetty riittävänä osoituksena alihintaisuudesta. Kohteista on myyty ja vaihdettu useita kohteita käsittävinä paketteina, jolloin alihintaisuus on ollut helpompi piilottaa.

Käräjäoikeuden mukaan pesänhoitajia ja velkojia on erehdytetty hyväksymään alihintaiset kaupat. Pesänhoitajat eivät ole tienneet, ettei kohteita ollut yritetty myydä pesän ohjeiden mukaisesti. Pesänhoitajat olivat tietämättömiä myös siitä, että Saukkonen oli tarjonnut kohteita ainoastaan tietyille ostajille tiettyyn hintaan edellyttäen, että ostaja oli maksanut Saukkoselle palkkion.

Sitäkään pesänhoitajat eivät käräjäoikeuden mukaan tienneet, että pesän palveluksessa ollut Arto Holsti oli rakennusyhtiön osakas. Holstin oli valmistelemassa kauppoja, joilla hänen osaksi omistamansa rakennusyhtiö oli ostanut pesän kohteita huomattavan alhaiseen hintaan ja pesän kohteita oli kierrätetty pesältä ostajayhtiön kautta Holstin ja Saukkosen yhtiöille ja Holstin läheistaholle.

Jutussa tuomion sai yhteensä 13 miestä.

Haka-jutun selvittely on kestänyt todella pitkään. Rakennuslehti kirjoitti konkurssipesiä koskevista väärinkäytösepäilyistä ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haka-jutun pääsyytetylle neljä vuotta vankeutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat