Kokeile kuukausi maksutta

Hakan pesänhoitajat kiistävät toimineensa väärin

Syyttäjä vaatii tuntuvia sakkoja kolmelle rakennusliike Hakan konkurssipesänhoitajalle. Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koiviston mukaan miehet tiesivät jo vuonna 1998 kaupoista, joilla myytiin polkuhintaan kiinteistöjä Hakan ja sen tytäryhtiöiden jättimäisestä konkurssipesästä.

Syyttäjä vaatii tuntuvia sakkoja kolmelle rakennusliike Hakan konkurssipesänhoitajalle. Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koiviston mukaan miehet tiesivät jo vuonna 1998 kaupoista, joilla myytiin polkuhintaan kiinteistöjä Hakan ja sen tytäryhtiöiden jättimäisestä konkurssipesästä.

He laiminlöivät syyttäjän mukaan velvollisuuttaan ilmoittaa velkojille ja poliisille kaupoista. Asian valmisteluistunto pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Miehet ovat saamassa syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Yksi syytteen saajista on Asianajajaliiton entinen puheenjohtaja Pekka Sirviö. Kaksi muuta ovat asianajajat Timo Valsta ja Jari Sonninen.

Pesänhoitajat kiistävät syytteet. He vyöryttävät vastuuta vyyhteä tutkineelle keskusrikospoliisille, jonka komisario päätti miesten tekemän tutkintapyynnön jälkeen, ettei tapaus johda rikostutkintaan.

Vuosia myöhemmin miehet tekivät vielä toisen tutkintapyynnön, joka sen sijaan johti lopulta Haka-vyyhden tuomioihin. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänä vuonna konkurssipesän kiinteistöyhtiön johtajan ja tämän alaisen vuosiksi vankeuteen törkeistä petoksista.

Valtionsyyttäjä on määrännyt toisen syyttäjän tutkimaan KRP:n toimintaa vyyhdessä.

Onko rikos vanhentunut?

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa pohdittiin, onko epäilty rikos jo vanhentunut. Syytettyjen asiamiesten mukaan rikoksen tekoaika on 1998-1999, mikä merkitsisi jutun vanhenemista. Valtionsyyttäjä Koiviston mielestä rikos on luonteeltaan jatkuva, jolloin tekoaika päättyisi vasta vuoteen 2002. Laiminlyönnin vanhentumisaika on viisi vuotta. Haastehakemus matkasi miehille vasta vuosi sitten.

Käräjäoikeus joutuu ottamaan kantaa vanhentumiseen helmikuussa ennen jutun varsinaista pääkäsittelyä.

Valtionsyyttäjän mukaan miehet laiminlöivät tutkintapyynnön tekemisen poliisille neljän vuoden ajan. Miehillä oli Koiviston mielestä jo vuoden 1998 alussa sellainen ”tietomassa”, että heidän olisi pitänyt hälyttää viranomaiset tutkimaan Hakan kauppoja.

Samaan aikaan heidän epäonnistui kertoa pesän velkojille alihintaisista kiinteistökaupoista. Koivisto laskee, että pesänhoitajien toiminnan vuoksi Haka-vyyhden oikeudenkäynnissä kaatui syytteitä 170 000 euron arvosta. Lisälaskua on tullut 150 000 euron pesäselvityskuluista.

Kolmikon asiamiehet muistuttivat, että velkojat ovat olleet tyytyväisiä pesänhoitajien työhön. Pesien omaisuus oli aikoinaan 40 miljoonaa euroa, ja vuoteen 2004 mennessä omaisuutta oli realisoitu 125 miljoonan edestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hakan pesänhoitajat kiistävät toimineensa väärin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat