Kokeile kuukausi maksutta

Remonttifirmoja epäillään yli 9 miljoonan euron kuittikaupasta

Espoon poliisi tutkii laajaa remonttifirmojen kuittikaupparinkiä. Poliisi epäilee firmojen kiertäneen veroja miljoonien eurojen edestä. Poliisi ja Uudenmaan verovirasto arvioivat, että kyseistä kuittikauppaa on pyöritetty pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 2004.

Espoon poliisi tutkii laajaa remonttifirmojen kuittikaupparinkiä. Poliisi epäilee firmojen kiertäneen veroja miljoonien eurojen edestä. Poliisi ja Uudenmaan verovirasto arvioivat, että kyseistä kuittikauppaa on pyöritetty pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 2004.

– Varmasti yksi suurimpia, mitä meillä on tutkittu, luonnehti tapausta tutkinnanjohtaja Jukka Paasio Espoon poliisista.

Poliisi ja verovirasto epäilevät, että kymmenkunta rakennusalan yritystä on maksanut tekaistuilla laskuilla aliurakoitsijoilleen reilut yhdeksän miljoonaa euroa tekemättömästä työstä. Samaan aikaan aliurakoitsijat ovat ilmoittaneet verottajalle, ettei heillä ole ollut mitään toimintaa. Rahojen puolestaan epäillään palautuneen takaisin maksajille, mutta rahojen kierrättämisellä ne ovat välttäneet verot.

Vielä ei tiedetä tarkasti, kuinka paljon veroja on onnistuttu kuittikaupalla välttämään.

Paasion mukaan päätekijöiksi epäillään noin kymmentä keskisuurta yritystä. Kuittikaupassa avustaneita aliurakoitsijoita on kymmeniä. Koko ketjuun liittyy kymmeniä firmoja, joilla on ollut tiiviit yhteydet toisiinsa.

Päätekijöiksi epäillyt firmat ovat Suomeen rekisteröityjä, mutta niitä ovat johtaneet pääasiassa virolaiset, kun taas aliurakoitsijat ovat olleet suomalaisten käsissä.

– Yhtiöt ovat henkilöiden kautta lonkeroituneet toisiinsa. Samoja aliurakoitsijoita ovat käyttäneet kaikki päätekijät, ja he tuntevat toisensa. Toiminta on ollut järjestäytynyttä, kommentoi Paasio.

Päätekijöiksi epäillyillä henkilöillä ei kuitenkaan ole aiempaa rikollista taustaa. Heitä on reilu kymmenen, ja he ovat olleet kiinniotettuna ja vangittuna esitutkinnan aikana. Heitä epäillään muun muassa törkeistä vero- ja kirjanpitorikoksista. Lisäksi poliisin suojissa on ollut runsaasti myös aliurakoitsijoita.

Poliisi on tehnyt tutkinnan aikana useita kotietsintöjä. Poliisi ja verotarkastajat ovat tehneet tarkastuskäyntejä myös rakennustyömaille.

Poliisi pitää mahdollisena, että kiinniottoja ja työmaatarkastuksia tulee vielä lisää.

Tutkinta käynnistyi Uudenmaan veroviraston pyynnöstä. Paasio arvioi esitutkinnan kestävän vuoden loppuun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Remonttifirmoja epäillään yli 9 miljoonan euron kuittikaupasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat