Sitran Energiaohjelma kokosi 22 kaupunkikehityksen ja -suunnittelun vaikuttajaa ja asiantuntijaa pohtimaan kaavoitus- ja suunnittelujärjestelmän haasteita ja tulevaisuutta 5. helmikuuta. Ryhmän mukaan energiatehokkaampaan yhteiskuntaan siirtyminen edellyttää muutoksia koko kaupunkikehityksen ketjussa. On tärkeätä kehittää myös järjestelmiä, joilla yhdyskuntia ja ympäristöä suunnitellaan ja rakennetaan.

Asiantuntijat: Energiatehokkuus edellyttää joustavaa kaupunkisuunnittelua

Sitran Energiaohjelma kokosi 22 kaupunkikehityksen ja -suunnittelun vaikuttajaa ja asiantuntijaa pohtimaan kaavoitus- ja suunnittelujärjestelmän haasteita ja tulevaisuutta 5. helmikuuta. Ryhmän mukaan energiatehokkaampaan yhteiskuntaan siirtyminen edellyttää muutoksia koko kaupunkikehityksen ketjussa. On tärkeätä kehittää myös järjestelmiä, joilla yhdyskuntia ja ympäristöä suunnitellaan ja rakennetaan.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että yhteiskunnan energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun keinoin. Lisäksi tarvitaan syvällistä toimintatapojen uudistamista. Nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa ja taloudessa reagointiherkkyyttä pitää lisätä. Perinteisen suunnittelujärjestelmän kankeus nähtiin ongelmana ja sen kehittämiseksi ehdotettiin uusia lähestymistapoja.

Asiantuntija- ja vaikuttajapaneeli näytti suuntaa kohti ketterää kaupunkisuunnittelua tietyillä viesteillä. Alueiden kuten seudun, kaupungin ja kaupunginosan ominaisuuksien ja tarpeiden parempi tunnistaminen nähtiin tärkeänä. Alueet on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti ja tulee siirtyä yksittäisten osien suunnittelusta kokonaisuuksien kehittämiseen ja hallintaan. Myös energian käytön tavoitetasot tulee asettaa alueellisesti ja sisällyttää kaavoihin.

Suunnittelujärjestelmää tulee kehittää vastaamaan paremmin päivittäisen elämän tarpeita ja arjen sujuvuutta yli kunta- ja aluerajojen. Tavoitteena tulee olla vähintään seudulliset yleiskaavat.

Kaupunki ei ole ikinä valmis, ja siksi erityisesti asemakaava on saatava ketteräksi. Sen tulee elää muuttuvien tarpeiden ja käyttötarkoitusten mukaan. Joustavuuden tulee kattaa rakennusten ja alueiden koko elinkaari. Olennaista on huolehtia joustavuudesta myös olemassa olevassa rakenteessa.

Tarvitaan muutoksia pelisäännöissä. Esimerkiksi kiinteistövero tulee kiinteistön arvon lisäksi kytkeä alueen ja rakennuksen sijaintiin ja energiataseeseen.

Vahvojen maakuntakeskusten verkoston kehittymistä pitää tukea, mutta myös kansainvälisesti kilpailukykyistä pääkaupunkiseutua on tuettava.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asiantuntijat: Energiatehokkuus edellyttää joustavaa kaupunkisuunnittelua”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi