Kokeile kuukausi maksutta

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hotellin laajentamisen mahdollistava lakimuutos liikkeelle

Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa koskeva lakimuutos lähtee lausuntokierrokselle ensi viikon alussa. Ympäristöministeriön lakiehdotus koskee 7,5 hehtaarin aluetta Pallastunturilla. Ehdotus sallisi kansallispuistossa olevan hotellin laajentamisen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa koskeva lakimuutos lähtee lausuntokierrokselle ensi viikon alussa. Ympäristöministeriön lakiehdotus koskee 7,5 hehtaarin aluetta Pallastunturilla. Ehdotus sallisi kansallispuistossa olevan hotellin laajentamisen.

Maanalaista rakentamista ja laskettelurinteiden laajentamista muutosehdotus ei salli, mutta perhematkailun edistämiseksi kaava-alueelle voitaisiin rakentaa lastenhissi.

Lakimuutos on herättänyt voimakasta vastustusta. Vastustajien mukaan lisärakentamisen salliminen uhkaisi myös muita suomalaisia kansallispuistoja. Ympäristöministeriön mukaan kansallispuistoissa rakentamisen kieltävää lainsäädäntöä ei aiota lieventää tämänkään lakiehdotuksen myötä.

Ympäristöministeri vei esityksen lausuntokierroksen jälkeen hallituksen käsittelyyn. Hallituksen esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi kevätistuntokaudella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hotellin laajentamisen mahdollistava lakimuutos liikkeelle”

  1. tämä on vanhajuju.täs piilee petos… takoistus on nimenomaan tehdä levi2 , olos2 tmv . parinvuoden ”yrittämisen” jälkeen tämä Muonion yrittäjä ( on muuten yksin liikkeellä.) vaatii rinteiden rakentamista koska , pitäähän sitä ymmärtää ettei sellaisia kolosseja voi ylläpitää ilman matkalaisia ja niitä ei tule ilman rinteitä. Harmittaa Kainuun kasvatin puolesta , tuo häpeää tällaisella tempauksella…diilissä oltava jotain niin suurta että se ajaa moraalin yli.

  2. Lapin luontoa tuhotaan koko ajan kiihtyvällä vauhdilla.Siellä olisi esim. rakennusliikkeiden gryndaustoimen ja kunnallisten päättäjien keskinäisten menojen tarkempi selvitys tarpeen.Esim Levin ja Rukan mieletön rakentaminen on kiihtynyt tasolle,jossa ei lainkaan ole ajateltu luontoarvoja.Etelän pulskat turistit kone vetää ylös ja painovoima tuo alas.Rinneravintoloissa vedetään etyylialkoholia ja ollaan taas valmiina porhaltamaan moottorikelkalla paikasta toiseen.Ollaan ” hiihtämässä Lapissa ”.Luonto on raiskattu, kovin moni ei ole vielä herännyt. Herääminen ja krapula odottaa .

    1. Uusi hotelli Pallakselle. Mielummin 2-3 hotellia. Kaikille sama määrä rakennusoikeutta. Ja tietty vuokratonteilla.

      Pitäähän tervettä kilpailua olla. Hotelli Pallaksella on nykyisin monopoli alueella. Joten jokainen ymmärtää että ilman kunnon kilpailua mikään ei kehity. Ei edes alueen palvelut joita ollaan muutenkin karsimassa.

      Koska Yliniemi haluaa Pallakselta pois asuntovaunuilijat ja vaeltajat sekä muut satunnaiset matkailijat. Näiden matkailijoiden eurot voisivat kelvata jollekin muulle Pallaksen matkailu yrittäjälle.

      Oloksen hotelli on kiinni tyhjillään ja autotestaajat käyvät häthätää yöpymässä Pallaksella. Joten hotelli Pallas on täysi aina kun on auki. Miksei voisi olla toisin päin? Eikö aamusta iltaan rällääjät voisi kortteerata jossain muualla?

      Kummaa touhua kun koko hotellin alue on ollut suljettuna joulukuun ajan. Yksityistilaisuus kuulemma. Kulje sitten kiertotietä asuntovaunullesi tai jonnekin muualle jos satut pääsemään pimeän turvin. Mitähän juhlia siellä pidetään kun on noin salamyhkäistä toimintaa. Ja kenenkähän maalla?

      Vähintään 2 hotellia tai ei sitten yhtään

  3. Hyvä Pertti! Joku täytyy uskaltaa pitää meidän paikallisten puoliakin ja pitää meidät töllistettynä ja maailman kartalla.
    Miksi et anonut lupaa rakentaa alkuperäistä (sakujentuhoamaa) hotellia ja entiselle paikalle kolmikerroksisena, mitähän sitten ”reppu reissaajat omine eväineen ”sanoisivat. Hyvähän heidän on asvaltilta käsin ihannoida, mutta kun pitäis joidenkin täällä Lapissa pitää
    tasoakin yllä ja työllistää. Suomen Latu taitaa menettää jälleen kaksi jäsentä.
    Nykyinen ns. hotelli on niin ruma, että on häpeäksi kauniille ja tunnetulle tunturille.

    1. Taisi ympäristöministeri Lehtomäki saada hyvät rahat Lapland Hotelsilta kun niin pontevasti ajaa poikkeuslakia.

      Jokainen oikeasti matkailuelinkeinosta ymmärätvä tajuaa, että tarkoitus on vain kääriä investointituet ja tehdä slummi, jonka käyttöaste jää naurettavan alhaiseksi kun tuota ylikapasiteettia ylihinnoitellussa Lapissa muutenkin on.

      Vanha hotelli on kaunis ja tunnelmallinen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat