Kokeile kuukausi maksutta

Skanskan tulosta rasittavat infra ja asuntoprojektit

Skanskan liiketulos painui Suomessa reippaasti tappiolliseksi. Liikevoittoprosentti tippui 2,9 prosenttia miinukselle.  ”Teimme talonrakentamisessa erinomaisen tuloksen, mutta E18 tie vei infrarakentamisen sen tuloksen”, toimitusjohtaja Juha Hetemäki kommentoi. Asuntogryndausta harjoittavan Skanska Kodit Oy:n tulos painui reilusti miinukselle isojen arvonalennusten myötä.

Skanskan liiketulos painui Suomessa reippaasti tappiolliseksi. Liikevoittoprosentti tippui 2,9 prosenttia miinukselle.  "Teimme talonrakentamisessa erinomaisen tuloksen, mutta E18 tie vei infrarakentamisen sen tuloksen", toimitusjohtaja Juha Hetemäki kommentoi. Asuntogryndausta harjoittavan Skanska Kodit Oy:n tulos painui reilusti miinukselle isojen arvonalennusten myötä.

Skanska AB teki Pohjoismaiden asuntogryndauksesta 54 miljoonan euron arvonalennukset. Pääosa siitä kohdistui Suomeen. 

Skanskan Suomen ja Viron Rakentamispalveluiden liikevaihto oli vuonna 2008 976,7 milj. euroa, kun se vuonna 2007 oli 1054,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 2,4 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 42,8 miljoonaa euroa. Liikevoiton pudotus oli vajaat 95 prosenttia.

”Saatujen tilausten määrä oli neljänneksen pienempi kuin edellisvuonna. Meillä on tällä hetkellä käynnissä vielä melko runsaasti hankkeita, mutta tämän vuoden jälkimmäiselle puoliskolle tarvitsemme paljon uusia tilauksia pitääksemme tuotantovolyymimme nykyisellä tasolla. Tarjottavia hankkeita on yhä aika mukavasti”, Hetemäki sanoo. Esimerkiksi kauppa investoi edelleen, samoin kunnat.

Myös infrapuolella on ollut vilkkaasti kyselyjä. Yksi syy niihin voi olla siinä, että kunnainsinöörit aikaistavat nyt hankkeita ennen kuin poliitikot alkavat repiä auki tämän vuoden suhteellisen kasvupainotteisia budjetteja.

Vuonna 2008 Skanska Kotien volyymi väheni merkittävästi ja tulos painui tappiolliseksi. Valtaosa tappioista johtuu alaskirjauksista, joita yritys teki maa-alueiden ja myymättömien asuntojen arvioidun markkina-arvon alenemisen vuoksi. Skanska Kotien tulos putosi vuoden 2007 13,6 miljoonasta eurosta -29,5 miljoonaan euroon. Valmiita myymättömiä asuntoja sillä on 529, kun niitä vuosi sitten oli 239. Viime vuonna myytiin 777 asuntoa, kun edellisenä vuonna myynti oli 1258.

Skanska ei ole kesän jälkeen aloittanut uusia omia asuntokohteita ja seuraavan kerran niitä harkitaan vasta kesän jälkeen. Sen sijaan Skanskalla olisi noin tuhannen asunnon suunnitelmat siirrettäväksi kovan rahan tuotannosta vuokra-asuntotuotanton.

E18-tien tappiosta merkittävä osa aiheutuu siitä, että päätoteuttajat Skanska ja Lemminkäinen eivät saaneet tietunneleiden liikenteenohjausta siihen kuntoon, että tie olisi voitu avata aikataulussaan. Rakennusliikkeiden käyttämällä ohjelmistoyrityksellä ei ollut riittävästi kapasiteettia ja liikennepuolen osaamista, jotta se olisi voinut vastata EU-direktiivien ja kesken hankkeen kiristyneiden turvallisuusvaatimusten muutoksiin. Skanskassa katsotaan, että E18-tien ja Vuosaaren sataman liikennetunnelihankkeen vastaavan kokemuksen pohjalta tilaajan kannattaisi jatkossa ottaa tällaiset riskit itselleen. Skanskassa analysoidaan muutenkin E18-tien kokemuksia ja katsotaan sen pohjalta kannattaako yhtiön jatkossa niitä tarjota. ”Nyt teimme selvän virheen, kun tarjosimme”, Hetemäki sanoo.

E18-tien kustannusten jakoa ja vastuita miettii parhaillaan kolmen hengen puolueeton asiantuntijaryhmä. Kädenvääntöä käydään myös siitä, oliko kallion laatu sitä mitä urakoitsijolle etukäteen kerrottiin.

Skanska on vuoden alussa tehnyt organisaatiouudistuksen. Sen myötä Matti Heiska ottaa vastuulleen talotekniikan ja infrastruktuurin. Samalla myös useita alueorganisaatioita on yhdistetty.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanskan tulosta rasittavat infra ja asuntoprojektit”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat