Kokeile kuukausi maksutta

Urakoita toivovat rakennusyrittäjät lahjoneet isännöitsijöitä

Verohallinnon tarkastuksissa on käynyt ilmi, että jotkut rakennusalan toimijat yrittävät saada urakoita lahjomalla isännöitsijöitä. Yksittäisissä tapauksissa isännöitsijät ovat ottaneet lahjukset vastaan, Isännöintiliitto kertoi torstaina. Laajamittaista lahjontaa ei tullut ilmi.

Verohallinnon tarkastuksissa on käynyt ilmi, että jotkut rakennusalan toimijat yrittävät saada urakoita lahjomalla isännöitsijöitä. Yksittäisissä tapauksissa isännöitsijät ovat ottaneet lahjukset vastaan, Isännöintiliitto kertoi torstaina. Laajamittaista lahjontaa ei tullut ilmi.

image

Lahjuksina on annettu muun muassa rahaa, matkoja tai vaikkapa lomamökin käyttöoikeus isännöitsijälle ja hänen perheelleen, kertoi ylitarkastaja Pertti Häkkinen Verohallinnosta. Rahasummat ovat olleet muutaman tuhannen euron suuruisia ja matkat esimerkiksi formula-kisoihin.

-Voi olla, että nyt esiin tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Houkutus saattaa olla suuri, kun nyt remontteihin syydetään elvytyksen nimissä rahaa ja rakennusalan urakkakilpailu on kovaa, Häkkinen sanoi.

Verottaja ei Häkkisen mukaan selvitä sitä, onko lahjonta mahdollisesti vaikuttanut siihen, kuka rakennusurakan saa.

-Me lähetämme tiedon eteenpäin ja on poliisin asia harkita, mitä asiassa tehdään.

Verohallinnon rakennusalan harmaata taloutta seuraava Raksa-ryhmä on tarkastuksissaan löytänyt myös paljon vero-, palkka- ja laskutusepäselvyyksiä taloyhtiöiden korjaushankkeista. Määrää pidetään huolestuttavana.

Suomen Isännöintiliitto ry. tekee yhteistyötä verohallinnon kanssa harmaan talouden torjumiseksi. Toimialana isännöinti on irtisanoutunut kaikesta arveluttavasta toiminnasta. Alan eettisissä ohjeissa todetaan muun muassa, että isännöintiyritys toimii avoimesti tilaajan hankinnoissa ja sitoutuu harmaan talouden torjuntaan.

Ylitarkastaja Häkkisen mukaan taloyhtiön varmin keino torjua huijausyritykset on hankkia isännöintipalvelu luotettavalta ja eettisiin periaatteisiin sitoutuneelta yritykseltä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Urakoita toivovat rakennusyrittäjät lahjoneet isännöitsijöitä”

  1. Asunto Oy:n korjausurakan kynnysraha on vanha tuttu juttu. Hyvä jos siihen nyt aletaan puuttua. Monien isännöitsijätoimistojen töihin ei ole edes päässyt tarjoamaan ilman kynnysrahaa joko valvojalle tai isännöitsijälle. Eli ei yksin rakennusyrittäjiä pidä syyllistää. Valvontakonsultit ja isännöitsijät ovat kirjoittajan kokemusten mukaan kanoja ennen munia.

    1. Taloyhtiöurakoiden kynnysrahat on vakava ongelma, jos niitä todella esiintyy. Ottakaapa yhteyttä Rakennuslehden toimitukseen, jos teillä on tietoja isännöitsijöiden tai valvojien pyytämistä kynnysrahoista. Tällaisen menettelyn kustannukset tulevat asukkaiden maksettaviksi ja siitä on haittaa rehelliselle yritystoiminnalle.

  2. Joo, kyllähän tuo omien etujen kalastelu on ollut niin pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion laitosten huolto- ja isännöintiihmisille ikään kuin aseman tuoma luontaisetu. Varmaan monen mökin rakennusmateriaalit on kierätetty taloyhtiöiden urakan sivusta. Ei Suomi ole mikään unelma ilman korruptiota. Toivottavasti tämä lama siivoo tapoja rehellisempään suuntaan.

  3. Juupa juu…kuka voisi kertoa maan / valtion jossa ei olis ”step overia” mukana. 31v. alalla ja kirjekuoret kulkee kädestä toiseen maassa kuin maassa. Valvontapuolelta toi on lähtenyt vaikka aina ”ahneita gryndereitä” syyllistetään. Pikku urakat voi olla päinvastoin ämpärifirmoille. Kaikki maksaa… itsestään selvyyshän toi on. Kaikenlaista karkkipussia pyydellään ja tarjotaan. Ei nykyään kosteet vkoloppureissut kiinnosta juuri ketään. Kaikki sen tietää mutt ei virallisesti, muutenkin ”paperihommia” riittää. Millä luulette että esim 30v yo inssi/mesu yhdistelmä on ostanut millin kämpän pk-seudulta ja samanhintaisen mökin vaikkapa saimaalta+tuliterät autot yms. Eikä ole ollu pappaa tai mammaa tai murmuria jelppimässä,eli niitä velkoja ei monellakaan ole.Ollu varmaan pienenä tyttönä/poikana isot viikkorahat jotka on sijoitettu tosi hyvin. Huvittavana nyannssina on että opintovelkaa jäljellä mut ne maksellaan tyylikkäästi pois eli ei kerralla vaan normaaliin tahtiin…Eikä tolle systeemille kannata olla katkera eikä kadehtia, kyllä ne jotain ylimäärästäkin tarttee kun liksat on banaanitasavallan tasolla. Niin rakennuttajan/tilaajan/urakoitsijan/ali- ja sivu-urakoitsijan palveluksessa, VARSINKIN TOIMIHENKIILÖNÄ(vast.mesu,monttu manu, työpääll.rak.päällikkö jne.) Tuntuu et siivoojatkin syleksii vastaavaa päin pläsiä ja kattovatkin kun halvan makkaran kuoria. No ne kyl saa kuriin, lain mukaan niile kuluu esimiehen käskyjen noudattaminen.(Toistaiseks…) Fittanuttaa vaan kun porukka vaihtuu koko ajan vaikka ny pitäs olla lama. Mukavat firmat muistaa onneksi työmaan pyörittäjääkin. Ei mahtailemaan pääse mutta auto tai akka pitäis aina vaihtaan OK:sti meneestä työmaasta.Periaatteesta, jos edes naapuria hatuttas!

  4. tapiolan alueellla on tapahtunu tätä iät ja ajat

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat