Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n ulkoistama Juha Vättö jatkaa Venäjällä

YIT vaihtoi vuoden vaihteessa YIT Lentekin pääjohtajan Juha Vätön 37-vuotiaaseen venäläiseen Mihail Vozjanoviin.  Vättö tyrmää YIT:n tiedot eläkkeelle siirtymisestään. ”En jää eläkkeelle naisten komentoon remonteeraamaan kesämökkiä. Erilaisia vaihtoehtoja on jo tullut. Uskon, että jotakin Venäjään liittyvää vielä teen. Olen sitoutunut perehdyttämään seuraajaani toukokuun loppuun asti, jonka jälkeen olen vapaa tekemään jotain muuta.”

YIT vaihtoi vuoden vaihteessa YIT Lentekin pääjohtajan Juha Vätön 37-vuotiaaseen venäläiseen Mihail Vozjanoviin.  Vättö tyrmää YIT:n tiedot eläkkeelle siirtymisestään. "En jää eläkkeelle naisten komentoon remonteeraamaan kesämökkiä. Erilaisia vaihtoehtoja on jo tullut. Uskon, että jotakin Venäjään liittyvää vielä teen. Olen sitoutunut perehdyttämään seuraajaani toukokuun loppuun asti, jonka jälkeen olen vapaa tekemään jotain muuta."

image

”Jos Juha Vättö perustaisi oman firman, olisimme ensimmäisinä ilmoittautumassa töihin”, yksi YIT Lentekin työmaajohtajista kertoi Pietarissa. Myös työntekijöiden mukaan YIT on tekemässä suuren virheen vaihtamalla hänet nuoreen venäläisjohtajaan.

”Uudet ajat – uudet miehet”, Vättö kuittaa puheet.

Vättö ei ole ainoa  merkittävä lähtijä. Myös Moskovan ja Keski-Venäjän toiminnoista vastannut Hannu Ikävalko on tiettävästi jättämässä YIT:n. Ikävalkon hoitamat maakunnat kuuluvat nyt Venäjä-ryhmän uudelle vetäjälle Teemu Helppolaiselle. Tuon alueen venäläiset pääjohtajat raportoivat jatkossa hänelle.

Vätön vuonna 1997 myymä Lentek avasi YIT:lle tien Pietariin ja pian koko Venäjän asuntorakentamismarkkinoille, sillä YIT otti vuonna 2003 asuntogryndauksen koko Venäjän toimintansa perustaksi. YIT onnistui ostossaan huomattavasti paremmin kuin Skanska, jonka Venäjän toiminta ajoi oston myötä karille.

Vättö sai ison konsernin tuen asuntogryndustoiminnan käynnistämiseen tonteille, joita hän oli hankkinut jo 1990-luvun alussa. Hän uudisti pian koko Pietarin asuntorakentamiskulttuurin panostamalla laatuun ja asuntojen viimeistelyyn. Hänen seuraajansa joutuu nyt ottamaan askeleen takaisinpäin.

Ensimmäiseksi karsitaan juuri tuotantokustannuksia. Valuuttahintaisia tuontihankintoja muun muassa Suomesta vähennetään ja paikallisia lisätään. Mitä suurempi viimeistelyaste, sitä korkeampi on suomalaisten toimittajien osuus. Vozjanovin mukaan viimeistelyyn ei ole nyt varaa. Myös organisaatio on sopeutettava.

Pörssiyhtiöiden höpöttäminen arvoista on Vätön mielestä tekopyhää:
”Siellä kaikki halutaan mitata rahassa tässä ja nyt ja helposti luovutaan panostamisesta kehittämiseen, joka antaa tuloksen vasta vuosien mittaan. Helposti leikataan tarpeettomana myös porukkaa, joka on mukana kehitysasioissa.”

YIT Lentekillä on rakenteilla 260 000 neliötä asuntoja ja tonttivarantoa on neljä kertaa enemmän joten yhtiöllä on hyvät valmiudet jatkaa, kun kriisi helpottaa. ”Tosin Venäjä on Venäjä, tilanteet muuttuvat nopeasti eikä pikkuasioiden takia kannata hätkähtää”, Vättö sanoo.

”Sitä, kuinka pitkään ollaan pohjalla, ei kukaan pysty ennustamaan”,  Vozjanov sanoo.

Vätön ja Vozjanovin haastattelut ovat luettavissa torstaina ilmestyvässä Rakennuslehdessä. Ensi viikon torstain lehdessä on aiheesta jatkojuttu.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “YIT:n ulkoistama Juha Vättö jatkaa Venäjällä”

  1. Ammattijohtajia ja – rakennuttajia on muitakin nyt vapaana tai vapautumassa Venajalta, useita vientimiesten tuntemia merkittäviä henkilöitä.
   Entisen IVYn alueen oljy/kaasuvaltiossa tarvitaan ”isannan katta”.
   Moni vanha konkari tulee menemään syvemmälle vanhaa Venajaa esim. Turkmenistaniin.
   Mutta menevät rengit perassa, on asia erikseen.

 1. Vättö jatkaa Venäjällä ja YIT tekee järkyttävän virheen vaihtaessa tilalle nuoren Venäläispojan. Taitaa olla Käpylässä huikan palikat sekaisin. YIT:n johto ei taida muistaa kuka loi YIT:n nyky volyymin Venäjällä, ajattelukyky näyttää rajoittuvan seuraavaan Qartaaliin asti.

 2. Ihmettelen kovasti YIT:n nykyisen johdon linjauksia ja saneerauspäätöksiä. Jää nähtävästi mihin päätökset kantaa. Ainakin ulkopuoliset tahot ovat huomanneet potentiaalin, joka virtaa firmasta ja koko konsernista ulos.

  1. Kaksi kokenutta rakentajaa ulos ja tilalle sähköinsinööri ja ekonomi. Kertooko tämä siitä, että rakentamisen osaamista ei enää tarvita? Jonkun pitää vain osata laskea rahat ennen kuin kaikki on mennyt.

   YIT:tä ei käy kateeksi. Edellisen laman alla se oli lähes konkurssissa isojen Venäjän projektien tappioiden vuoksi. Sitten se hetken aikaa ymmärsi pysyä Venäjältä pois, mutta kävi sitten ottamassa takkiin sotilaskyläurakoissa – ihan piruuttaan, kun ei halunnut antaa Skanskalle lentävää lähtöä Venäjälle. Silti Venäjälle piti mennä taas uudestaan, jotta saataisiin pörssikurssi nousuun ja johtajille kivat optiovoitot. Nyt ne rahat on jaettu ja kurssi laahaa missä laahaa. Juristia totisesti tarvitaankin nykyisessä siivouksessa.

   1. No nyt sitten tuli luettua hesarista,kohdasta nimityksiä, että Lemconihan sen Vätön oli kaapannut.

 3. Jo oli aikakin Vättö pistää lauluun kyllä Herra on sen verran YIT:n rahoja polttanut harakoille. Ostetaan lisää hyviä kaatopaikka tontteja !

  1. Siinä meillä on taas malliesimerkki kateellisesta ja katkerasta ihmisestä joka ei selkeästikkää YITin asioista mitään tiedä..

   1. Osaakohan kukaan arvioida, mitä Vätön lähtö merkitsee suomalaisille alihankkijoille, teollisuudelle ja suunnittelijoille. YIT oli aika iso heidän työllistäjänsä ja Vättö lisäsi systemaattisesti suomalaisen suunnittelun ja toimitusten osuutta nostaessaan laatutasoa. Venäläiset alkavat varmaan rakentaa venäläisittäin. Esimerkiksi Fenestran ikkunat vaihtuvat nopeasti muovisiin. Uudella pääjohtajalla on varmaan jo vakiintuneet verkostot omiin luottotoimittajiinsa, jotka nyt tulevat myös YIT:n työmaille.

    1. Vähän outoa, että tehdään vuosien ja vuosien hirveä työ rakentamalla YITstä arvostettu brändi maassa, jossa kulttuuri on hyvin monimutkaista länsimaiselle ymmärtää. YITn asema asuntomarkkinoilla on perustunut brändiin ja laatuun, ei mihinkään massatuotantoon paikallisilla materiaaleilla.

     Ja sitten koko työ ja panokset heitetään hetkessä hukkaan ja romutetaan brändi ottamalla paitsi hyvin nuori ja kokematon, huhujen mukaan kiistellyksi persoonaksi ja työhistorialtaan arveluttavaksi tunnettu pääjohtaja, ja alkamalla tuottaa laadultaan heikkoja pytinkejä paikallisista materiaaleista, joiden laatutaso ei vastaa länsimääritelmiä, eikä ruplan arvonlaskun takia edes ole halpoja.

     Vätön kokemusta, suhteita ja kontakteja ei olisi missään tapauksessa ollut varaa heittää hukkaan, eiköhän käy tässäkin tapauksessa niin, että paniikkijarrutus vie rytinällä metsään.

     Ei käy kateeksi yittiläisiä, siinä lafkassa on sisäistetty toimintaan ajatus ”kukaan ei ole korvaamaton”, mutta sitä on vielä jalostettu lisäyksellä ”kaikki ovat korvattavissa – kenellä tahansa”.

 4. Onnea ja menestystä niin Jussille kuin YIT:kin!

 5. Kai ulkopuolinen voi vapaasti ja vastuuttomasti arvostella yritysjohtoa, omistajia ja niiden tekemiä päätöksiä, mutta yrityksessa toimivan työmaaparakki ja suojakaidejohtajan pohdinta mediassa yrityksen johdosta ja henkilövalinnoista on arveluttavaa, vaikka sitä ei ole kysyttykään. Ei näytä olevan työkiireitä. Toisaalta näinhän se puna-armeija toimii, kun on saatu palkkaa riittävästi, senjälkeen halutaan ottaa koko yritys komentoon, ”koska tiedetään paremmin kuin johto kuinka yritystä tulee kehittää”. Olisi yksi korvattava lisää listaan ja kai ymmärtää itse sen ja johto.

 6. Jo kahden samanaikaisen Juha Vättö -aiheisen keskustelun määrä taitaa osoittaa Vätöllä olevan paikkansa suomalaisen Venäjän rakentamisen ja kaupan osaajana vielä pitkään jatkossakin.

  Venäjä on isojen tunteiden maa ja suomalaiset on monesti yhdistetty osaaviksi ja luotettaviksi kumppaneiksi. Hyvä näin. Juuri Juha Vättöön on myös henkilönä liitetty tämänkaltaisia ominaisuuksia.

  Pienelle Suomelle suuri Venäjän maa on aina ollut merkittävä kauppakumppani ja tulee varmasti olemaan sellainen myös jatkossa. Vätön päätös jatkaa Venäjällä on mitä parhain uutinen, etenkin näin laman aikoina.

  Toivottavasti vaativan Vätön näissä keskusteluissa kuuluisaksi tullut ovi tulee edelleen paukkumaan. Osaamista ja luonnetta aina tarvitaan ja eihän kukaan pakota kävelemään siitä ovesta sisään.

  1. Hannu Ikävalkon selitys potkuista kertoo kaiken: ”YIT uusi johto katsoi, että toiminnan rakentajasta ei ole sen karsijaksi.”

   YIT:ssä luotetaan, että karsinta onnistuu paremmin jauhokauppiaalta. Siinä ammatissa ainakin osataan erottaa jyvät akanoista.

   1. Tässä on vain erikoinen piirre siinä, että käsittääkseni Vättö yritti jarruttaa tahtia jo hyvissä ajoin viime vuonna, jotta YIT olisi ollut paremmassa asemassa talouskriisiä varten mutta täältä hesasta sitä ei sallittu koska heidän mielestään se oli tarpeetonta eikä tilanne ollut menossa huonoon suuntaan. Tämä ei tosin ole täysin varmaa tietoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat