Kokeile kuukausi maksutta

Vuonna 2009 voi käynnistyä jopa 10 000 Ara-asunnon rakentaminen

Asuntomarkkinoilta on pitkästä aikaa positiivisia uutisia. Asuntorahaston ylijohtaja Hannu Rossilahti arvioi, että Ara-tuotantoa voi käynnistyä tänä vuonna jopa 10 000 asuntoa, jos rahoitus järjestyy. Tähän mennessä on jo käynnistynyt 2 200 asunnon rakentaminen ja lamalääkkeeksi kehitetty välimalli eli kymmenen vuoden korkotuki on vasta saanut lainvoiman.

Asuntomarkkinoilta on pitkästä aikaa positiivisia uutisia. Asuntorahaston ylijohtaja Hannu Rossilahti arvioi, että Ara-tuotantoa voi käynnistyä tänä vuonna jopa 10 000 asuntoa, jos rahoitus järjestyy. Tähän mennessä on jo käynnistynyt 2 200 asunnon rakentaminen ja lamalääkkeeksi kehitetty välimalli eli kymmenen vuoden korkotuki on vasta saanut lainvoiman.

image

Tähän saakka välimallin tuotannon on pelätty tyrehtyvän rahoituksen puuttumiseen, sillä Kuntarahoitus ei voi rahoittaa tätä markkinaehtoista tuotantoa. Nyt rahoituspuolellakin näkyy valoa. Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja, NCC Rakennuksen toimitusjohtaja Timo U. Korhonen arvioi, että osa pankeista on selvästi aktivoitunut ja budjettiin sisältyvien 2 000 välimallin asunnon rakentamisen rahoitus järjestyy.

Hän kertoi positiivisen viestin myös valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle, jonka hän tapasi viime viikolla. Samalla Korhonen esitti välimallin valtuuksien nopeaa lisäämistä. Hänen mukaansa valtuus kannattaisi moninkertaistaa 7 000-8 000 asuntoon.

”Valtuuksia pitäisi antaa niin paljon, että voitaisiin katsoa, toteutuuko tuotanto välimallilla, kovan rahan vuokrataloina vai perinteisen yleishyödyllisen rakennuttamisen kautta”, Korhonen pohtii.

Korhonen laskeskelee, että Ara-tuotannon kasvattamisen myötä tämän vuoden aloitukset voisivat nousta noin 17 000 asuntoon. Myytävää tuotantoa ei lähde kuin 1 500 asuntoa, mutta eri tyyppisiä vuokra-asuntoja voisi käynnistyä noin 7 000-8 000 asuntoa. Omakotialoituksia kertyy hänen arvionsa mukaan noin 8 000.

Jos vuokra-asuntotuotanto ei käynnisty, aloitukset voivat pudota tänä vuonna 12 000-13 000 asuntoon. ”Se olisi todellinen katastrofi.”

Välimallin rahoitusongelmakaan ei ole Korhosen mukaan vielä ohi, jos hallitus kasvattaa myöntämisvaltuutta. ”Laajamittaisemman tuotannon osalta rahoitus on edelleen suurin pulma.”

NCC Rakennus aikoo Korhosen mukaan aloittaa tänä vuonna yli tuhannen vuokra-asunnon rakentamisen Suomessa. Kaikkiin asuntoihin ei ole vielä rahoitusta. Myös kovan rahan vuokratalojen rahoitus on ollut ongelma.

Valtuuksia luvassa lisää

Aran Rossilahden mukaan tänä vuonna alkanut Ara-tuotanto koostuu vuokra- ja asumisoikeusasunnoista sekä erityisryhmien asunnoista. Tälle perinteiselle Ara-tuotannolle on valtuudet 6 000 asunnon aloittamiseen. ”Jos vauhti jatkuu tällaisena, niin valtuus tulee jäämään niukaksi”, hän sanoo.

Myös välimallin osalta Rossilahti arvioi, että nykyinen 2 000 asunnon valtuus jäänee niukaksi. ”Kyllä me olemme vieneet viestiä eteenpäin, että ainakin välimallin osalta saattaa tulla nopeamminkin pää vetävän käteen. Jos liikkeelle lähtö on ripeää, niin valtuus saattaa loppua jo alkusyksystä.”

”Tänä vuonna saattaisi olla mahdollisuuksia noin 10 000 Ara-asunnon rakentamiseen, jos vaan rahoituspuoli pystytään hoitamaan siten, että hankkeet saavat pankeista rahoitusta”, Rossilahti arvioi.

Hän uskoo valtuuksien lisäämiseen löytyvän tässä tilanteessa ymmärrystä, mikäli tarpeita on. Samaa lupasi asuntoministeri Jan Vapaavuori muutama viikko sitten vuokra-asuntobarometria koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

Rossilahden mukaan aravalainojen palauttamista ei haluta nostaa esille, mikäli rahoitus suinkin muuten toimii. Alan toimijat ovat kuitenkin toivoneet ainakin väliaikaista valtion rahoitusta, jotta hankkeita voitaisiin käynnistää. Korhosen ja Kataisen keskusteluissa aravalainat eivät olleet esillä, mutta Korhosen mielestä nyt pitäisi harkita kaikkia kainoja rahoitusongelman ratkaisemiseksi, myös aravalainoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuonna 2009 voi käynnistyä jopa 10 000 Ara-asunnon rakentaminen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat