Kokeile kuukausi maksutta

Tieto- ja näyttelykeskus Tali–Ihantalan arkkitehtuurikilpailun voitti ”Kannas”

Lappeenrannan historiallisen Linnoituksen yhteyteen rakennettavan Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan arkkitehtuurikilpailun on voittanut ”Kannas”-niminen ehdotus. Ehdotuksen takana ovat Verstas Arkkitehdit Oy:n arkkitehdit Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen.

Lappeenrannan historiallisen Linnoituksen yhteyteen rakennettavan Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan arkkitehtuurikilpailun on voittanut "Kannas"-niminen ehdotus. Ehdotuksen takana ovat Verstas Arkkitehdit Oy:n arkkitehdit Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen.

Palkintolautakunnan mielestä voittajaehdotus ”Kannas” sovittautuu yksinkertaisin elein ympäristönsä mittakaavaan. Paviljonkimaisessa suunnitelmassa on uuden arkkitehtuurin keinoin pystytty sovittamaan uudisrakennus luontevasti historialliseen ympäristöön sekä yhdistämään viereiset rakennukset kokonaisuuteen erityisesti katon vapaan muotoilun ansiosta. ”Kannas” on luonteeltaan ympäristöään rauhoittava ja hienostunut, kokonaisidea on kehittämiskelpoinen ja vastaa parhaiten kilpailun tavoitteita. Ulkoseinät ovat lasia ja rakennuksessa on läpinäkyvä vaikutelma. Palkintolautakunta on konsultoinut Museovirastoa esityksestä ja saanut siitä myönteisen palautteen.

Palkintolautakunta esittää, että voittanut ehdotus liitetään tieto- ja näyttelykeskuksen hankesuunnitelman liitteeksi esisuunnitelmana ja suosittelee kohteen suunnittelun antamista voittaneen ehdotuksen tehneelle arkkitehtitoimistolle. Asia etenee Lappeenrannan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus tekee eri päätöksen suunnittelun käynnistämisestä.

Tali-Ihantala-hankkeen kokonaiskustannukset ovat kuusi miljoonaa euroa. Kolmasosa kustannuksista on tarkoitus kattaa varojenkeräyskampanjalla. Valtion budjettirahoitus vuosina 2009-2011 on kaksi miljoonaa euroa kuten myös Lappeenrannan kaupungin rahoitusosuus. Tämänhetkisen arvion mukaan tieto- ja näyttelykeskus voitaisiin avata aikaisintaan 2012. Varainkeruukampanjan onnistuminen ratkaisee hankkeen etenemisen ja lopullisen aikataulun.

Kilpailun toisessa vaiheessa mukana neljä ryhmää

Keväällä 2008 alun perin julkistettuun arkkitehtuurikilpailuun ilmoittautui 29 suunnittelijaa tai ryhmää. Yksikään ensimmäisen vaiheen esityksistä ei kuitenkaan sellaisenaan täyttänyt odotuksia, joten kilpailua jatkettiin toisella kilpailukierroksella, johon kutsuttiin neljä ryhmää.

Toiselle kierrokselle kutsuttujen joukossa olivat Verstas Arkkitehtien ohella Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen sekä LPR-arkkitehdit Oy. Palkintolautakunta piti varsinkin toisen vaiheen tuloksena syntyneitä kilpailuehdotuksia arkkitehtonisesti ansiokkaina. Voittajan lisäksi muita kilpailutöitä ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Tieto-ja näyttelykeskus nousee 1700-1800-lukujen rakennusten kupeeseen

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala on tarkoitus sijoittaa kahteen Lappeenrannan historiallisen Linnoituksen vanhaan rakennukseen sekä niiden väliin rakennettavaan uudisrakennukseen, jota arkkitehtuurikilpailu koski. Linnoituksen historialliset rakennukset on toteutettu pääosin Venäjän vallan aikana 1700- ja 1800-luvun alussa. Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli suunnitella arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toimiva ja toteutuskelpoinen osa tieto- ja näyttelykeskuksesta, joka kunnioittaa historiallista ympäristöä sekä sopeutuu luontevasti olemassa olevien vanhojen rakennusten väliin.

Uudisrakennuksen viereiset rakennukset ovat nykyinen kaupunginarkiston talo sekä tyhjillään oleva kasarmirakennus. Huoneistoalaa uudisrakennuksessa on 800 neliömetriä, joka sijoittuu maanpäälliseen osaan ja kellarikerrokseen. Linnoituksessa jo ennestään sijaitseva ratsuväkimuseo sekä Lappeenrannan keskustan Lotta-museo on tarkoitus siirtää uuden keskuksen yhteyteen.

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalasta halutaan tehdä kansainvälinen elämyskeskus, joka esittelee sotahistoriaa ja rajaseudun historiaa interaktiivisesti sekä moniäänisesti. Tarkoituksena on myös koota tarinoita elävöittämään sotahistoriallista tietoa ja antaa sisällöllistä tukea matkanjärjestäjille, jotka toteuttavat ja välittävät matkoja taistelualueille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tieto- ja näyttelykeskus Tali–Ihantalan arkkitehtuurikilpailun voitti ”Kannas””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat