Kokeile kuukausi maksutta

Kunnat uhkaavat peittää lintualueet rakennuksilla

Useat merkittävät lintualueet ovat jäämässä rakentamisen tielle, jos kuntien suunnitelmat toteutuvat. Ainakin neljä kuntaa suunnittelee nimittäin rakentamista alueille, jotka on luokiteltu kansainvälisesti tärkeiksi lintukohteiksi.

Useat merkittävät lintualueet ovat jäämässä rakentamisen tielle, jos kuntien suunnitelmat toteutuvat. Ainakin neljä kuntaa suunnittelee nimittäin rakentamista alueille, jotka on luokiteltu kansainvälisesti tärkeiksi lintukohteiksi.

Esimerkiksi Espoo haluaa rakentaa Suomenojan lintualtaan läheisyyteen asuinalueen ja siirtää jätevedenpuhdistamon paikkaa. Suunnitelma on herättänyt huolta lintuharrastajien keskuudessa. Ympäristöjärjestö Birdlife Suomi on määritellyt Suomenojan alueen kansainvälisesti tärkeäksi lintukohteeksi. Kaikkiaan kohteita on kartoitettu 96 ympäri maan.

Espoon ohella myös ainakin Kuusamossa, Kauhavalla ja Muoniossa kaavaillaan lintualueen läheisyyteen rakentamista. Ahvenanmaan Nyhamnin saaristoon on puolestaan jo rakennettu tuulivoimaloita, jonka Birdlife pelkää vaikuttavan merkittävästi alueen linnustoon. Suunnitteilla on myös muita merialueiden saaristoille sijoitettavia tuulivoimaloita.

Hankkeet huolestuttavat Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemeä.

-Tärkeille lintualueille ei pitäisi rakentaa ollenkaan, vaan ne pitäisi pystyä jättämään rauhaan. Kyllä Suomessa tilaa riittää, Lehtiniemi sanoo.

Lainmuutos siirsi vastuun kunnille

Birdlifen kartoitus toimii lähinnä suosituksena, eikä se ole virallinen suojeluohjelma. Suurin osa sen alueista tosin kuuluu suojeluohjelmiin, mutta muutama on suojelun ulkopuolella. Yhdeksässä kohteessa linnusto ei kuulu suojelun piiriin.

Vastuu alueiden kehittämisestä on kunnilla. Ympäristöviranomaisten on vaikea vaikuttaa kuntien maankäyttöpäätöksiin, arvioi Suomen ympäristökeskuksen luontoyksikön ylitarkastaja Timo Asanti.

-Viimeisin remontti maankäyttö- ja rakennuslakiin siirsi päätöksenteon alueellisilta ympäristökeskuksilta kunnallisen päätöksenteon tasolle. Ympäristökeskukset saavat nyt antaa vain lausuntonsa maankäyttösuunnitelmista. Äärimmäisessä tapauksessa ympäristökeskus voi pakkolunastaa alueen, mutta siihen ryhdytään harvoin, sillä on vaikea löytää riittävän kovat perusteet jonkun alueen suojelemiseksi, Asanti sanoo.

Uusi linjaus otettiin käyttöön lakiuudistuksessa vuonna 2000.

”Linnusto huomioitava päätöksenteossa”

Birdlife on tutkinut maan tärkeitä lintualueita yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Kaikki näille alueille suunnitteilla olevat rakentamishankkeet eivät ole ympäristökeskuksen tiedossa.

-Sana kantautuu meille yleensä alueellisista ympäristökeskuksista, Asanti kertoo.

Asanti jakaa Birdlifen huolen lintualueiden tulevaisuudesta. Ylitarkastajan mielestä kuntien tulisi huomioida alueen linnusto nykyistä tarkemmin päätöksissään.

-Maankäytön suunnittelu voisi olla huolellisempaa. Pitäisi löytää alueita, jotka eivät ole linnustolle tärkeitä, ja suunnata rakentaminen sinne.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kunnat uhkaavat peittää lintualueet rakennuksilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat