Kokeile kuukausi maksutta

Tutkija: Karjatilojen kaltaiset Texas-talot luksusasumisen uusin trendi

Miltä tuntuisi asua upouudessa omakotitalossa korkeiden muurien ympäröimänä niin jättimäisillä tiluksilla, ettei portilta olisi suoraa näköyhteyttä kartanolle? Nämä Texasin osavaltiosta tutut karjatilojen kaltaiset kodit ovat luksusasumisen uusin trendi Suomessa ainakin, jos on uskominen tulevaisuuden tutkija Ilkka Halavaa.

Miltä tuntuisi asua upouudessa omakotitalossa korkeiden muurien ympäröimänä niin jättimäisillä tiluksilla, ettei portilta olisi suoraa näköyhteyttä kartanolle? Nämä Texasin osavaltiosta tutut karjatilojen kaltaiset kodit ovat luksusasumisen uusin trendi Suomessa ainakin, jos on uskominen tulevaisuuden tutkija Ilkka Halavaa.

-Kun ihmiset haluavat tehdä kodin seinien sisällä yhä enemmän asioita, se ruokkii tilan tarpeen kasvua. Arkkityyppinä Texas-talot symboloivat sitä, että kaikki on suurempaa ja että käytännöllinen nautinnollisuus on päällimmäisenä asiana, Halava maalailee.

Kaupunkikeskusten liepeille on rakennettu viime vuosina entistä enemmän unelmakämppiä, mutta nyt Etelä-Suomessa yritetään suitsia haja-asutuksen hallitsematonta paisumista. Tiistaina julkistettiin Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntien arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, johon on koottu tavoitteita rakennetun ympäristön kehitykselle.

Halava pitää kuitenkin selvänä, että ensi vuosikymmenellä etenkin omakoti- ja pientaloasumisen suosio kasvaa entisestään. Tämä johtuu siitä, että kotitalouksilla on koko ajan yhä enemmän käytettävissä olevia tuloja.

-Omistusasumisen määrä on historiallisesti Suomessa ollut suhteellisen korkea. Meillä on jo pitkään ollut paljon sellaisia ihmisiä, jotka kuluttavat miettien jälleenmyyntiarvoa ja arvon säilyvyyttä.

Kuntien välistä kilpailua

Hajautuva kaupunkirakenne kuormittaa ympäristöä etenkin liikennemäärien kasvun takia. Uudenmaan maakuntajohtajan Ossi Savolaisen mukaan yhtenä syynä kaupunkirakenteen hajoamiselle on, että kunnat kilpailevat monesti asunto- ja työpaikkarakentamisella rahakkaista veronmaksajista.

Kun kunnat himoitsevat vaikkapa suuria kauppakeskuksia piittaamatta maakuntakaavoista, aluesuunnittelusta puuttuu yhtenäisyyttä. Lisäksi useat kunnat kauppaavat tontteja huippuedullisesti houkutellakseen alueelle uusia asukkaita.

-Jos ajatellaan maakuntakaavaamme, lähtökohtana on, että ensin tiivistetään, täydennetään, hyödynnetään olemassa olevia asioita ja sitten vasta rakennetaan uutta. Mutta miten kaikki kunnat saataisiin sitoutumaan tämänkaltaiseen toimintaan? Se on hyvä kysymys, Savolainen pohtii.

Olisiko kuntaliitoksista apua?

Uudellamaalla Vantaa ja Lohja ovat jo esitelleet omat arkkitehtuuripoliittiset ohjelmansa, kun taas esimerkiksi Helsingissä ja Nurmijärvellä julistukset ovat valmisteilla.

Savolaisen mukaan sekä kuntien että maakuntien raja-aitoja tulisi kaikesta huolimatta madaltaa entisestään. Hänen mielestään kuntaliitoksia tarvitaan runsaasti lisää tulevaisuudessa, vaikka se ei kaikkia miellyttäisikään.

-Ketkä vastustavat kuntien yhdistymisiä? Sitä vastustavat kovasti johtavat ja keskitason virkamiehet, koska heillä on oma lehmä ojassa. Ei tavalliselle sairaanhoitajalle tai lastentarhanopettajalle ole mitään merkitystä sillä, mikä heidän työnantajansa on.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkija: Karjatilojen kaltaiset Texas-talot luksusasumisen uusin trendi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat