Kokeile kuukausi maksutta

Häkämies: Valtio voisi luopua Destian omistuksesta

Valtio voisi luopua omistuksestaan Destiassa eli entisessä Tieliikelaitoksessa jo seuraavalla hallituskaudella, arvioi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies Aamulehdessä. Hänen mielestään Destian omistusta ei voi enää perustella huoltovarmuustekijöillä.

Valtio voisi luopua omistuksestaan Destiassa eli entisessä Tieliikelaitoksessa jo seuraavalla hallituskaudella, arvioi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies Aamulehdessä. Hänen mielestään Destian omistusta ei voi enää perustella huoltovarmuustekijöillä.

-Huoltovarmuuden ja strategisuuden näkökulmasta Destialle valtionyhtiönä ei voi löytää perusteita samoin kuin monelle muulle valtionyhtiölle, Häkämies sanoo Aamulehden haastattelussa.

Hän painottaa, ettei Destia-omistuksen myynti liittyisi yhtiön entisen toimitusjohtajan Jukka Laaksovirran liiketoimien rikostutkintaan.

Hänen mukaansa sopiva ajankohta myyntiin voi olla jo seuraavalla vaalikaudella, jos ajankohta on oikea ja kunnolla valmisteltu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Häkämies: Valtio voisi luopua Destian omistuksesta”

  1. Valtio eli Suomen kansa voisi luopua Häkämiehestä puolueineen. Huoltovarmuus paranisi kertaheitolla.

    1. Yksityiset urakoitsijat ovat moittineet Destiaa markkinahäiriköksi. Tilanne varmaan paransi niiden kannalta, jos Rudus saisi Destian kiviainesvarat, Lemminkäinen asfalttiliiketoiminnan, YIT infrarakentamisen ja -hoidon sekä Ramboll suunnittelun. Jokainen näistä saavuttaisi silloin sellaisen markkina-aseman, ettei enää tarvitsisi kantaa huolta kilpailun kireydestä. Juuri tämän vaihtoehdon vuoksi meillä on onneksi Kilpailuvirasto, joka katsoo asiaa myös kuluttajan ja koko markkinakentän toimivuuden kannalta.

      1. Tuntuu hiukan oudolta, että valtion täytyisi omistaa maanrakennusfirma ( talonrakennukseen laajeneva?) huoltovarmuuden nimissä.

        Jos puhtaasti huoltovarmuutta ajattelee, niin ensimmäiseksi tulisi mieleen ruokahuolto. Pitäisikö valtion perustaa lähikauppa, V-market ketju kattamaan koko maa. Nykyisessä tilanteessahan juopuminen on Altian turvin turvattu mutta syöpyminen ei. Hunningollehan valtio joutuu, jos koko ruokahuolto annetaan yksityisen sektorin hoidettavaksi.

        Valtion omaisuus on toki pitkälti kiinni infrassa mutta toisaalta huimat summat on myös sijoitettuna esimerkiksi kiinteistöihin. Samaiseen hultovarmuuteen vedoten valtion tulisi pikaisesti perustaa myös kiinteistönhuoltoyhtiö kilpailemaan yksityisen sektorin kanssa. Hunningollehan valtio joutuu, jos ei ole olemassa omaa firmaa hoitamassa näinkin tärkeän omaisuusmassan kunnossapidosta.

        Ja entäs sitten talonrakentaminen. Valtiohan on hyvin merkittävä rakennuttaja alalla. Eihän valtio voi olla täysin riippuvainen yksityisten yritysten harjoittamasta, tuottoa tavoittelevasta, yritystoiminnasta. Ja kun tuo rakentamisen laatukin on mitä on. Ehei, kyllähän valtio hunnigolle joutuu ilman omaa talonrakennusfirmaa….

        Vai olisikos sittenkin aihetta miettiä Destian yksityistämistä? Kuuluuko valtion olla huoltovarmuuden ylläpitämiseksi mukana esimerkiksi Sukarin IdeaPark -rakentamisessa, navigaattorikauppiaiden tuotekehittelyssä, omakotitalojen pihatöissä, kaupunkien toriympäristöjen kunnostustöissä tai vaikkapa yksityisen kaivosyrityksen rakentamistöissä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat