Kokeile kuukausi maksutta

Jätteenpolttolaitokset jakavat mielipiteitä

Jätteenpoltto nostaa monien niskakarvat pystyyn. Jätettä poltetaan toistaiseksi vain Turussa, Riihimäellä ja Kotkassa, mutta laitosten rakennushankkeita on vireillä eri puolilla Suomea. Lähes kaikista niistä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Jätteenpoltto nostaa monien niskakarvat pystyyn. Jätettä poltetaan toistaiseksi vain Turussa, Riihimäellä ja Kotkassa, mutta laitosten rakennushankkeita on vireillä eri puolilla Suomea. Lähes kaikista niistä on valitettu hallinto-oikeuteen.

-Nämä ovat herkkiä aiheita. Yleinen valitusperuste on, että onko tämä luonnon kannalta oikein. Sitten lähiasukkaat valittavat liikenteestä ja piipun päästä tulevista päästöistä, sanoo johtava asiantuntija Risto Saarinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Viimeisimpänä julkisuudessa on esitetty kritiikkiä Vantaan Långmossabergeniin tulossa olevasta voimalasta, jota YTV on tilaamassa Vantaan Energialta. Se olisi toteutuessaan polttokapasiteetiltaan maan suurin.

Uudenmaan luonnonsuojelupiirin jäteasiantuntija kiinnittää huomiota siihen, että Vantaan voimalan ympäristölupahakemuksessa päästöt ovat moninkertaisia verrattuna siihen, mitä niiden sanottiin olevan ympäristövaikutusten arvioinnin vaiheessa.

-YVA-menettely vastaa Suomessa vähän samaa kuin yt-neuvottelut työpaikoilla. Molemmat ovat kuin yhtä tyhjän kanssa, jäteasiantuntija Erja Heino kritisoi.

Ympäristökeskuksen Eero Saarinen katsoo asiaa eri suunnasta.

-Johtopäätökseni on, että lainsäädäntö ja EU-direktiivit asettavat raamit, ja kun ne täytetään, lupa tulee.

Kierrätyksessä tehostettavaa

Saarinen harmittelee, että valitukset venyttävät laitosten rakentamista.

-Näiden käsittelyssä menee 3-4 vuotta, kun muuten menisi vuosi. Koko sen ajan jätettä viedään kaatopaikalle, mikä on kaikkien mielestä se huonoin vaihtoehto.

Heinokaan ei haluaisi jätteitä kaatopaikalle, vaan hän vannoo tehokkaamman kierrättämisen ja jätteiden synnyn ehkäisemisen nimiin. Saarinen on vaihtoehdon suhteen skeptisempi.

-Toivomuksena on kierrätys niin, että jäljelle ei jäisi poltettavaa. Siitä ei vain ole maailmalta esimerkkejä.

Vastakkaisia näkemyksiä aiheen tiimoilta riittää. Saarinen ottaa esimerkiksi jätelakia uudistavan työryhmän, jossa hän itsekin istuu.

-Kun kootaan viisaat yhteen, niin sielläkin ollaan erimielisiä. Se kuvaa tätä tilannetta, Saarinen summaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jätteenpolttolaitokset jakavat mielipiteitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat