Kokeile kuukausi maksutta

Kuusi ehdokasta Suomen parhaaksi asuinalueeksi

Asiantuntijaraati on valinnut kuusi aluetta Suomen paras asuinalue 2009 -kilpailun voittajaehdokkaaksi. Kilpailun finalistit ovat Arabianranta Helsingissä, Karjasilta Oulussa, Koivuhaka Kokkolassa, Lutakko Jyväskylässä, Sundsberg Kirkkonummella ja Tammela Tampereella.

Asiantuntijaraati on valinnut kuusi aluetta Suomen paras asuinalue 2009 -kilpailun voittajaehdokkaaksi. Kilpailun finalistit ovat Arabianranta Helsingissä, Karjasilta Oulussa, Koivuhaka Kokkolassa, Lutakko Jyväskylässä, Sundsberg Kirkkonummella ja Tammela Tampereella.

Ympäristöministeriön, Tekesin ja tutkimuslaitosten edustajista koostuva raati valitsi alue-ehdokkaat kesän aikana Jokakoti.fi- asumisportaalissa tehdyn kyselyn perusteella. Kyselyyn tuli lähes kaksi tuhatta ehdotusta.

Loppukilpailuun valitut alueet ovat hyvin erilaisia. Niiden joukossa on sekä kerros- että pientaloalueita, vuosikymmenien aikana tai aivan hiljattain rakentuneita alueita. Edustettuina ovat niin keskusta- kuin lähiöasuminenkin.

”Kilpailun tarkoituksena on aktivoida keskustelua hyvän asuinalueen ominaispiirteistä. Niitä voi olla monenlaisia. Erilaiset ihmiset arvostavat erilaisia tekijöitä asumisympäristössään. Juuri tästä syystä ratkaisevassa asemassa vuorovaikutteisessa kilpailuprosessissa ovat asukkaiden näkemykset ja kokemukset”, Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtaja ja raadin puheenjohtaja Juha Salmi toteaa.

Kilpailun voittaja ratkeaa yleisöäänestyksen perusteella. Äänestää  voi Joka kodin asuntomarkkinat -tv-ohjelman verkkosivuilla. Äänestys alkaa 2. lokakuuta ja kestää 15. marraskuuta asti. Kilpailun tulos julkistetaan 20. marraskuuta 2009.

Vastaava kilpailu toteutettiin edellisen kerran vuonna 2006. Silloin voiton vei suomenruotsalainen Sulvan kylä Mustasaaressa. Raadin kunniamaininnan laadukkaasta asuinympäristöstä sai Käpylä Helsingissä.

 

Ehdokkaat parhaaksi asuinalueeksi

 

Arabianranta on ollut Helsingin kaupungin asuinrakennuskohteita 2000-luvulla. Vanhankaupunginlahden rannalle rakentunut alue on 10 000 ihmisen asuinpaikka, 8 000 ihmisen työpaikka sekä 6 000 opiskelijan ja opettajan kampus. Arabianrannalla on vahva identiteetti, joka pohjautuu alueen taideteolliseen historiaan.

Karjasilta on Oulun keskustan tuntumassa oleva vehreä ja elävä kaupunginosa. Noin 2 800 asukkaasta kolme neljäsosaa asuu pientaloissa, neljännes kerrostaloissa. Alueelle tyypillistä ovat puutarhojen ympäröimät puiset, pääosin 1940- ja 1950-lukujen taitteessa rakennetut rintamamiestalot ja yhtenäiset katunäkymät.

  
Kokkolan keskustasta noin 3 kilometrin päässä oleva, noin 3 500 asukkaan Koivuhaka on rakennettu pääosin 1970-luvulla pidetyn arkkitehtikilpailun pohjalta. Alueella on sekä omakotitaloja että kerros- ja rivitalotalokortteleita, vuokra- ja omistusasuntoja.
 

Jyväsjärven rannalle, aivan Jyväskylän keskustan tuntumaan on 1990-luvun puolivälistä lähtien rakentunut Lutakon kerrostaloalue. Siellä on noin 1 600 asuntoa ja 2 500 asukasta. Pääosin täyttömaalla oleva alue oli pitkään puunjalostusteollisuuden käytössä.

Sundsbergin asuntoalue sijaitsee Kirkkonummella 20 minuutin automatkan ja 30 minuutin junamatkan päässä Helsingin keskustasta. Alueella on noin 1 200 asukasta, pääasiassa lapsiperheitä ja nuoria pariskuntia. Sundsberg on rakennettu 2000-luvun aikana kylämäisen tiiviisti. Talot ovat kytkettyjä puurakenteisia pientaloja.

Tammela on Tampereen kaupunginosa, jonka ratapiha erottaa varsinaisesta keskustasta. Entisessä työläiskaupunginosassa asuu noin 5 000 asukasta. Alueella on yli sata vuotta vanhoja puutaloja, vanhoja tehdasrakennuksia sekä 1960-luvulta lähtien rakennettuja kerrostaloja.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuusi ehdokasta Suomen parhaaksi asuinalueeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat