Kokeile kuukausi maksutta

Sähköala on nyt optimistisempi kuin keväällä

Sähköurakoitsijoiden ja suunnittelijoiden keskuudessa tehty kysely ennakoi laman taittumista. Sähköalan kokonaisvolyymi laskee vielä ensi keväänä, mutta selvästi loiventuen, ja kääntyy nousuun kesällä ja alkusyksystä. Esimerkiksi hintatason osalta alan yritysten näkemykset ovat nyt selvästi paremmat kuin vielä viime keväänä.

Sähköurakoitsijoiden ja suunnittelijoiden keskuudessa tehty kysely ennakoi laman taittumista. Sähköalan kokonaisvolyymi laskee vielä ensi keväänä, mutta selvästi loiventuen, ja kääntyy nousuun kesällä ja alkusyksystä. Esimerkiksi hintatason osalta alan yritysten näkemykset ovat nyt selvästi paremmat kuin vielä viime keväänä.

image

Työkannan pituus on keskimäärin vajaa neljä kuukautta, mikä on noin 1,5 kuukautta vähemmän kuin nousukaudella. Työkannan voimakkaaseen lyhenemiseen vaikuttaa kokonaisvolyymin laskun ohella voimakkaasti myös markkinoiden rakennemuutos: korjausrakentamista ja pienkohteita tehdään tyypillisesti nopeammalla syklillä kuin suuria uudiskohteita. Vaikka työkanta onkin supistunut, se ei enää laske samaa tahtia kuin vielä keväällä. Nyt jo 21,5 prosenttia vastaajista kertoo työkantansa kasvaneen, kun vielä keväällä tällaisia vastaajia oli 10,5 prosenttia. Toki saldoluku on yhä miinuksella; se on nyt -17,0.

Hintatason ei enää juuri uskota laskevan lähikuukausina. Hintatason muutosta seuraavan puolen vuoden aikana verrattuna nykyiseen kuvaava saldoluku on nyt -2,4 eli nousuun ja laskuun uskovia on tällä hetkellä lähes yhtä paljon.

Alan työllisten määrä on nyt 2-3 prosenttia alempi kuin viime keväänä ja vuoden 2008 ”täystyöllisyydestä” on tultu alas lähes 10 prosenttia. Työvoiman odotetaan vähenevän vielä muutamalla prosentilla ensi keväänä.

 

Usko korjausrakentamiseen vahvistunut entisestään

Sähköurakoitsijoiden ja suunnittelijoiden näkemys rakennustuotannosta seuraavan puolivuotiskauden aikana on optimisempi kuin keväällä, vaikka saldoluku on edelleen miinuksella. Urakoitsijoiden osalta saldoluku on syksyllä -39 ja suunnittelijoiden saldoluku -36, kun luvut olivat vielä keväällä vastaavasti -79 ja -76.

 

Uudisrakentamisen suhteen odotukset ovat kaikkien rakennustyyppien osalta edelleen miinuksella. Asuntotuotannossa käänteen nähdään kuitenkin olevan jo tapahtumassa, mutta sähkömiesten työllisyyteen vaikutus tulee viiveellä vasta loppukeväästä. Toimisto-, liike- ja teollisuusrakentamisen hiljaiseloon ei sähköalalla odoteta muutosta ainakaan vielä 2010.

Sen sijaan sähköinen korjausrakentaminen on jo nyt kasvussa, etenkin energiatehokkuutta lisäävät valaistus- ja automaatioratkaisut sekä putkiremonttien yhteydessä tapahtuvat nousujohtojen uusimiset ja kuituyhteyksien asennukset. Myös sähköalan odotukset korjausrakentamisen suhteen ovat selvästi plussalla. Asuntotuotannon korjausten suhteen saldoluku on nyt peräti 42, kun se oli keväällä 24. Muun korjausrakentamisen saldoluku on noussut 28:aan kevään 16:sta.

Tiedustelu lähetettiin syyskuussa 2009 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Stul ry:n ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n jäsenrekistereistä 1 823 sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle yritykselle. Tiedusteluun vastasi 410 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 360 ja sähkösuunnittelijoita 50. Vastausprosentti sähköurakoitsijoiden osalta oli 21 ja sähkösuunnittelijoiden osalta 51, kokonaisvastausprosentti oli 23.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sähköala on nyt optimistisempi kuin keväällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat