Kokeile kuukausi maksutta

Tukes totesi kaikki testatut loisteputkia korvaavat led-valoputket vaarallisiksi

Loisteputkia korvaavissa led-valoputkissa on todettu erittäin vakava puute, joka vaarantaa lampun vaihtajan turvallisuuden. Turvatekniikan keskus Tukes on testauttanut markkinoilta hankkimiaan led-valoputkia akkreditoiduissa testauslaboratorioissa. Tähän mennessä saatujen tutkimustulosten perusteella kaikki testatut led-valoputket ovat olleet vaatimusten vastaisia, koska niistä aiheutuu sähköiskun vaara lampun vaihdon yhteydessä.

Loisteputkia korvaavissa led-valoputkissa on todettu erittäin vakava puute, joka vaarantaa lampun vaihtajan turvallisuuden. Turvatekniikan keskus Tukes on testauttanut markkinoilta hankkimiaan led-valoputkia akkreditoiduissa testauslaboratorioissa. Tähän mennessä saatujen tutkimustulosten perusteella kaikki testatut led-valoputket ovat olleet vaatimusten vastaisia, koska niistä aiheutuu sähköiskun vaara lampun vaihdon yhteydessä.

Kaikki Tukesin testauttamat led-valoputket ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne voidaan asentaa standardinmukaisesti mitoitettujen loisteputkien tilalle tavallisiin loistelamppuvalaisimiin. Testautetuissa led-valoputkissa 230 voltin jännite syötetään valaisimen loistelampunpitimien kautta valoputken päihin. Tällöin on vaarana saada sähköisku, koska lamppua vaihdettaessa toisen pään ollessa kiinni lampunpitimessä voi helposti koskettaa lampun toisen pään paljaita koskettimia, jotka ovat jännitteisiä led-valoputken välityksellä.

Led-valoputkia on markkinoitu sähköä säästävänä vaihtoehtona erilaisiin kohteisiin standardinmukaisen loistelampun tilalle. Led-valoputken asentaminen valaisimeen edellyttää kuitenkin muutoksia valaisimen rakenteeseen. Valaisimesta on poistettava sytytin, jotta lamppu toimii. Usein myös kuristin neuvotaan ohitettavaksi tehohäviöiden pienentämiseksi. Muutettu valaisin ei jälkeenpäin enää sovellu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Led-valoputken asentaminen loistelampulle tarkoitettuun valaisimeen ei vastaa valaisinvalmistajan tarkoittamaa käyttöä. Valaisimen käyttötarkoituksen sekä rakenteen muuttaminen edellyttävät aina uutta vaatimustenmukaisuuden arviointia, jotta tuotteen turvallisuus varmistetaan. Vastuu valaisimen turvallisuudesta siirtyy muutostöiden tekijälle.

Riskin aiheuttavia led-valoputkia on Tukesin arvioiden mukaan käytössä Suomessa useita tuhansia. Tukes muistuttaa käyttäjiä ja asentajia valaisimien muutostöihin liittyvistä vastuukysymyksistä ja kehottaa led-valoputkien käyttäjiä selvittämään myyjältä tuotteiden soveltuvuuden kyseessä olevaan valaisimeen. Lisäksi tulee selvittää mahdolliset valaisimen käytössä ja huollossa edellytettävät erityistoimenpiteet. Todettu turvallisuuspuute voi tulla esiin mahdollisesti pitkänkin ajan kuluttua, kun led-valoputkia vaihdetaan tai siirretään muihin valaisimiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tukes totesi kaikki testatut loisteputkia korvaavat led-valoputket vaarallisiksi”

  1. Johan sen sanoo pikkuoravan järkikin ettei metallipintoihin kannata koskea asentaessa vaikka nyt tv vastaanotinta pistokkeeseen
    On tullut vaihdettua tuhansittain valoputkia/sytyttimiä vuosien varrella ilman sähköinssin papruja,Ei oo sähköiskua tullu aika hullu joka on sen kokenu
    Putki kuin putki vaihdetaan eristeestä kiinni pitäen ei kielellä lipoen metallipinnoista näin välttyy sähköshokki hoidolta
    joka kaikille wiherpiiperöille ois enemmän kuin tarpeen!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat