Kokeile kuukausi maksutta

Tukes: Sähkötuotteissa aiempaa vähemmän vakavia puutteita 2009

Tukes (Turvatekniikan keskus) löysi markkinavalvonnassaan viime vuonna edellisvuotta vähemmän vakavasti puutteellisia sähkötuotteita. Myös myyntikieltojen määrä väheni, samoin vaarallisten tuotteiden takaisinvedot. Vakavia puutteita oli eniten ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen kumikaapeleissa. Entistä enemmän puutteita oli myös energiansäästölampuissa ja led-lampuissa.

Tukes (Turvatekniikan keskus) löysi markkinavalvonnassaan viime vuonna edellisvuotta vähemmän vakavasti puutteellisia sähkötuotteita. Myös myyntikieltojen määrä väheni, samoin vaarallisten tuotteiden takaisinvedot. Vakavia puutteita oli eniten ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen kumikaapeleissa. Entistä enemmän puutteita oli myös energiansäästölampuissa ja led-lampuissa.

Kuuntele juttu

image

Tukes teki vuoden 2009 aikana 2 817 valvontakäyntiä sähkötuotteita myyviin liikkeisiin sekä sähkötuotteiden valmistajien ja maahantuojien luokse. Vaatimusten vastaisiksi epäiltyjä sähkötuotteita testautettiin 888 kappaletta, joista 86:ssa löytyi vakavia turvallisuuspuutteita, mikä on 8,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008. Huomattavia turvallisuuspuutteita löytyi 30 prosentissa testatuista tuotteista. Myyntikieltoja annettiin yhteensä 100 tuotteelle. Maahantuoja velvoitettiin palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet takaisin kuluttajilta viidessä tapauksessa.

Vakavia puutteita löytyi edellisvuosien tapaan ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen ja johtokelojen kumikaapeleissa, jotka eivät läpäisseet pakkastestejä. Huonoimmat johdot murtuivat pakkastesteissä niin, että niiden paljaat johtimet tulivat näkyville. Vaaralliseksi todetut kaapelit on poistettu markkinoilta.

Verkkoliitäntäkojeiden ja latauslaitteiden rakenteissa löytyi puutteita, jotka saattavat aiheuttaa käytössä sähköiskun vaaran. Samoin joidenkin tutkittujen valaisimien sähköeristyksissä ja rakenteissa havaittiin huomattavia puutteita. Uuden valaisinteknologian tuotteissa, kuten energiansäästölampuissa ja led-lampuissa, todettiin myös entistä enemmän puutteita. Tukes kiinnittää erityistä huomiota niiden turvallisuuteen, ja testeissä vaatimusten vastaisiksi paljastuneet valaisimet poistetaan markkinoilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes: Sähkötuotteissa aiempaa vähemmän vakavia puutteita 2009”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat