Kokeile kuukausi maksutta

Asumistukea nostetaan vuokrien nousua vastaavasti

Asumistukeen tulee vuokrien nousua vastaava korotus ja samalla tuensaajien tulorajoihin tehdään inflaatiotarkistus. Keskimääräisen asumistuen arvioidaan nousevan vuoden 2010 lopun 260 eurosta 270 euroon vuoden 2011 loppuun mennessä. Valtioneuvosto antoi 2. joulukuuta asetuksen asumistuen määräytymisperusteista vuodelle 2011.

Asumistukeen tulee vuokrien nousua vastaava korotus ja samalla tuensaajien tulorajoihin tehdään inflaatiotarkistus. Keskimääräisen asumistuen arvioidaan nousevan vuoden 2010 lopun 260 eurosta 270 euroon vuoden 2011 loppuun mennessä. Valtioneuvosto antoi 2. joulukuuta asetuksen asumistuen määräytymisperusteista vuodelle 2011.

Asumistuessa hyväksyttäviä enimmäisasumismenoja korotetaan 0,34 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. Korotus vastaa tuensaajien vuokrissa tapahtunutta nousua vuoden 2009 lokakuusta vuoden 2010 lokakuuhun. Enimmäisasumismenojen korottaminen nostaa keskimääräistä asumistukea noin 5,5 eurolla kuukaudessa.

Asumistuen tulorajoihin tehdään 1,4 prosentin suuruinen inflaatiotarkistus, joka säilyttää tuen reaalitason ennallaan. Asuntojen lämmityksen hinta ei ole noussut siinä määrin, että se aiheuttaisi tarkistustarvetta lämmitysmenonormeihin, joten ne säilytetään ennallaan. Hyväksyttäviä vesimaksuja tarkistetaan niiden nousua vastaavasti ja kiinteistökohtaista normia yleistä kustannuskehitystä vastaavasti.

Asumistuen saajien määrä nousussa

Asumistukea sai tämän vuoden marraskuun lopussa 161 800 ruokakuntaa. Vuoden 2010 lopussa tuensaajia on ennakkotietojen mukaan 164 000 ruokakuntaa, mikä on noin 2 300 edellistä vuotta enemmän. Kuitenkin tuensaajien lukumäärä on kasvanut vuonna 2010 selvästi vähemmän kuin edellisenä vuotena. Vuonna 2011 tuensaajien määrän arvioidaan edelleen kasvavan noin 7 000:lla pitkäaikaistyöttömien ja ansiosidonnaiselta päivärahalta työmarkkinatuelle siirtyvien lukumäärän kasvaessa. Tuensaajia arvioidaan olevan noin 171 000 ruokakuntaa vuoden 2011 lopussa.

Tuensaajista työttömiä ruokakuntia on noin 63 prosenttia, opiskelijaruokakuntia noin 9 prosenttia ja ansiotuloja saavia ruokakuntia noin 30 prosenttia. Tuensaajista 57 prosenttia on yksin asuvia, mutta määrärahasta yli puolet maksetaan lapsiperheille.

Asumistukimäärärahan tarpeen arvioidaan olevan 573 miljoonaa euroa vuonna 2011. Tänä vuonna tukea maksetaan arviolta noin 530 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asumistukea nostetaan vuokrien nousua vastaavasti”

  1. Palkat ne vaan ei nouse samaa tahtia millään.

  2. Asumisoikeusasunnoissa asumistuki menee suoraan korjausvarauksen nimikkeellä uuden asuntotuotannon rahoittamiseen. Korjausvarausten laitonta lainaamista on esiintynyt AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. Kelan tulisi myös selvittää onko aiheellista maksaa asumistukea pääomakulujen ja vanhojen erääntyvien lainojen maksamiseen. Asumisoikeus 20 -vuotta seminaarissa harmaat herrat eturivissä totesivat että senioreille asumisoikeusasuntojen rakentaminen on hyvä busines. Senior, kuin myös asumisoikeus rakennuttajille valunee vähävaraisiksi ja -tuloisiksi jääneiden vanhusten asumistuet. Se siitä omistajayhteisöjen yhteiskuntavastuusta.

  3. Ei vissiin koske suurinta osaa opiskelijoista eli opintotuen asumislisän saajia.

    1. Tyytyväisiä asumisoikeusasukkaita ovat yleensä opiskelijat, yksinhuoltajat ja pienituloiset joiden vastikkeen maksuun osallistuu yhteiskunta. Omistajayhteisöt saattavat tuottaa tyytyväisiä asukkaita lahjomalla aktiivisia asukkaita pikku korjauksilla ja remonteilla tai ilmaisella autopaikalla. Sinne ne asumistuet niin eläkeläisiltä kuin opiskelijoilta heilahtavat.(korjauksiin,lainojen maksuun tai asukkaiden 10-vuotispalkitsemisiin, joilla kohotetaan asuntojen varustelutasoa.)
      Keskustelupalstalla asiaa on sivuttu myös otsikon ”mielipide, Asumisoikeusjärjestelmä on luotettava” alla.

      Ara lienee saanut valmiiksi Nuorisosäätiön tutkinnan. Odottelemme mielenkiinnolla mitä sieltä kuuluu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat