Kokeile kuukausi maksutta

Jätkäsaaren Saukonpaaden arkkitehtikilpailu ratkaistu

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Saukonpaaden uuden asuinalueen kahta tonttia koskevan arkkitehtikilpailun ovat voittaneet ehdotukset ”Vesihiisi” ja ”Toinen Helsinki”. Ehdotuksen ”Vesihiisi” oli laatinut arkkitehti Hannu Jaakkola työryhmineen Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy:stä. Ehdotuksen ”Toinen Helsinki” olivat laatineet arkkitehdit Jussi Murole ja Daniel Bruun työryhmineen Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy:stä. Arkkitehtuurikutsukilpailun järjesti aluetta rakentava Lemminkäinen Talo Oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Saukonpaaden uuden asuinalueen kahta tonttia koskevan arkkitehtikilpailun ovat voittaneet ehdotukset "Vesihiisi" ja "Toinen Helsinki". Ehdotuksen "Vesihiisi" oli laatinut arkkitehti Hannu Jaakkola työryhmineen Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy:stä. Ehdotuksen "Toinen Helsinki" olivat laatineet arkkitehdit Jussi Murole ja Daniel Bruun työryhmineen Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy:stä. Arkkitehtuurikutsukilpailun järjesti aluetta rakentava Lemminkäinen Talo Oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

Tuomariston mukaan ”Vesihiisi” tarjoaa kaupunkikuvallisesti hyvät edellytykset Saukonpaaden merellisen rantafasadin muodostumiselle. Ehdotus noudattaa asemakaavaa ja sen asettamia kaupunkikuvallisia tavoitteita. Se on rakenteellisesti toteutuskelpoinen, mutta haastava, erityisesti julkisivujen tiilimuurauksen ja kattokerroksen vaativan detaljiikan osalta. Suunnitelman arkkitehtuuri on komeaa ja asunnoissa on paikkaan ja maisemaan soveltuvaa loistokkuutta.

Ehdotus ”Toinen Helsinki” puolestaan sisältää tuomariston mielestä hyvät kaupunkikuvalliset ainekset omaleimaisen kaupunkikorttelin syntymiselle sekä monia kaupunkiasumista ja sen monipuolistamista tukevia ideoita ja yksityiskohtia. Ehdotusta tulee kehittää viitesuunnitelmana erityisesti huomioiden nämä erityispiirteet.

Kilpailun tuomaristo suosittelee, että kilpailun kohteena olleiden kahden tontin toteuttamista jatketaan ehdotuksen ”Vesihiisi” pohjalta. Lisäksi tuomaristo esittää, että kilpailualueen viereisen korttelin kahdelle tontille laaditaan jatkossa  viitesuunnitelma ehdotuksen ”Toinen Helsinki” pohjalta. Tuomaristo esittää myös, että kyseiset toimeksiannot annetaan kilpailuehdotusten tekijöille.

Mukana neljä arkkitehtitoimistoa

Saukonpaadenrannan ja Saukonpolun väliin rakennettavan vapaarahoitteisen omistusasuntokohteen ehdotukset pyydettiin neljältä arkkitehtitoimistolta. Arkkitehtuuritoimisto B & M:n ja Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkolan lisäksi mukaan oli kutsuttu Optiplan Oy ja Arkkitehdit Sarlin+Sopanen Oy. Tuomariston mukaan kaikki ehdotukset olivat korkeatasoisia ja valaisivat monipuolisesti kilpailualueen mahdollisuuksia.

Kilpailun kohteena olleiden tonttien yhteenlaskettu rakennusoikeus on 9 800 kerrosneliötä, jonka lisäksi ensimmäisiin kerroksiin saa rakentaa yhteensä 1 000 kerrosneliötä asukkaiden yhteistiloja.

Arkkitehtuurikutsukilpailun tavoitteena oli löytää jatkosuunnittelun pohjaksi korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen ratkaisu vapaarahoitteiseksi omistusasuntokohteeksi, jossa toiminnalliset, esteettiset, tekniset ja taloudelliset vaatimukset on ratkaistu tasapainoisesti. Kilpailulla haettiin ratkaisua, joka on taloudellisesti toteuttamiskelpoinen ja jossa huomioidaan energiataloudelliset ja ekologisesti kestävät seikat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jätkäsaaren Saukonpaaden arkkitehtikilpailu ratkaistu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat