Kokeile kuukausi maksutta

HKR-Rakennuttajan virkamies sai lahjuksia aiemmin kerrottua enemmän

Helsingin kaupungin rakennuttajayhtiössä paljastuneen lahjusvyyhden taustalla on perusteetonta aliurakoitsijalaskutusta ja tekaistuja kuitteja. Perusteettoman aliurakoitsijalaskutuksen avulla kerättyä rahaa on kierrätetty lahjuksiin. Lahjussumman suuruudeksi on arvioitu tähän saakka julkisuudessa 100 000–
150 000 euroa, mutta Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäen mukaan sekä perusteettoman aliurakoitsijalaskutuksen että lahjonnan summat ovat huomattavasti korkeampia. Huomattava osa perusteettomalla laskutuksella hankituista rahoista on käytetty lahjontaan, joskin osa rahoista on on huvennut eri osapuolten ottamiin palkkioihin.

Helsingin kaupungin rakennuttajayhtiössä paljastuneen lahjusvyyhden taustalla on perusteetonta aliurakoitsijalaskutusta ja tekaistuja kuitteja. Perusteettoman aliurakoitsijalaskutuksen avulla kerättyä rahaa on kierrätetty lahjuksiin. Lahjussumman suuruudeksi on arvioitu tähän saakka julkisuudessa 100 000–
150 000 euroa, mutta Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäen mukaan sekä perusteettoman aliurakoitsijalaskutuksen että lahjonnan summat ovat huomattavasti korkeampia. Huomattava osa perusteettomalla laskutuksella hankituista rahoista on käytetty lahjontaan, joskin osa rahoista on on huvennut eri osapuolten ottamiin palkkioihin.

image

Käteisenä maksettujen lahjusten piilottamiseksi on tarvittu tekaistuja kuitteja. ”Meillä on siltä osin juuri selvitys meneillään, mutta vahvasti siltä näyttää. Kun raha lähtee yrityksestä, niin jotenkinhan se täytyy peittää tai joka tapauksessa kirjata jotenkin”, Siltamäki sanoo.

Poliisikoira löysi viime viikolla yli 100 000 euroa käteistä rahaa, jonka epäillään kuuluvan lahjusvyyhteen.

Lahjusjutussa on vangittu yhteensä kuusi henkilöä, viisi miestä ja nainen. Nainen on haettu vapaaksi, mutta miehet olivat ainakin vielä eilen keskiviikkona vangittuina. Siltamäen mukaan vangittujen henkilöiden lisäksi useita henkilöitä on ollut pidätettyinä.

Lahjusten vastaanotosta epäillään tällä hetkellä vain yhtä henkilöä, HKR-Rakennuttajan palveluksessa työskennellyttä projektinjohtajaa. Hän on Siltamäen mukaan tapahtumien avainhenkilö, käyntiin paneva voima tapahtumaketjussa. Hän toimi yhteistyössä usean avainhenkilön kanssa. He olivat yrityksissään siinä asemassa, että toiminta oli mahdollista. Keskeiset henkilöt pysyivät samoina, mutta toimintaan osallistuneet aliurakoitsijat vaihtelivat. Yritysten edustajien keskinäisestä ringistä ei ole ainakaan tietoa.

Siltamäen mukaan lahjusmenettely on jatkunut ainakin vuodesta 2008 lähtien ja loppunut ilmeisesti vuonna 2010. Selvityksen kohteena vielä on, onko yritykset vai kaupunki vai kumpikin taho kärsineet lahjusjutun takia taloudellisia vahinkoja.

Fira Oy teki tutkintapyynnön

Lahjusvyyhti alkoi purkautua Fira Oy:n poliisille tekemästä tutkintapyynnön ansiosta. Yhtiön aikaisempi työpäällikkö on yksi jutun pääepäillyistä. Hän tuli Firaan YIT:stä loppuvuodesta 2009 ja palasi sinne keväällä 2011. Epäilty rikos Firassa työskentelyaikana koskee metrovalvomo-työmaata.

”Aloimme epäillä väärinkäytöksiä ja käynnistimme sisäisen tutkinnan ja tarkastuksen. Löysimme perusteetonta aliurakoitsijalaskutusta. Syntyi myös epäily siitä, että tähän saattaa liittyä rakennuttajan edustaja. Siitä meille ei kuitenkaan syntynyt näyttöä. Dokumentoimme löytömme ja veimme ne Helsingin poliisin talousrikosyksikölle tutkittavaksi”, Firan toimitusjohtaja Jussi Aho kertoo.

”Ihan täysi järkytyshän se on. Siinä loppuu sanat kesken”, Aho kuvailee tuntojaan.
Työpäällikön lisäksi myös Firassa työskennellyt työmaainsinööri oli vangittuna lahjusjutun takia. Hänkin tuli Firaan YIT:stä, ja työsuhde kesti suurin piirtein yhtä pitkään kuin työpäällikön työsuhde. Myös kaksi PK Saneerauksessa työskennellyttä henkilöä on vangittu.

YIT:n Suomen rakennuspalveluiden toimialajohtaja Tero Kiviniemi tuomitsee jyrkästi lahjusten antamisen. Poliisin tutkimukset ovat kesken, joten hän ei pysty vielä sanomaan, mitä muutoksia tapahtumat mahdollisesti aiheuttavat yrityksessä. Toimintatapoja käydään kuitenkin jo nyt läpi. Yksittäisiä työsuhteita hän ei haluaisi kommentoida, mutta selväksi kävi, että lahjontaan syyllistyneen henkilön ura YIT:ssä on ohi.

Kerro laittomuuksista Rakennuslehdelle

Oletko havainnut lahjontaa, väärinkäytöksiä tai epäeettistä toimintaa? Kerro siitä meille Rakennuslehden toimitukseen (mikko.kortelainen@rakennuslehti.fi). Ilmoittajan tietoja emme paljasta, sillä noudatamme ehdottoman tiukkaa lähdesuojaa. Ilmoittajan lähettäjätiedot poistamme heti. Arkaluontoisten tietojen osalta käytä kotisähköpostia tai kaikkein turvallisinta menettelyä eli kirjettä. Osoitteemme on Huopalahdentie 24 B, PL 46, 00351 Helsinki.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “HKR-Rakennuttajan virkamies sai lahjuksia aiemmin kerrottua enemmän”

  1. Tässä on joku erehdys YIT:n eettiset ohjeethan nimenomaan kieltää lahjonnan. Tässä ote YIT:n eettisistä ohjeista.
    Eettiset periaatteemme ohjaavat toimintaamme kaikissa toimintamaissamme läpi organisaation. Edellytämme, että jokainen YIT:läinen tuntee eettiset ohjeemme ja noudattaa niitä jokapäiväisessä työssään. Emme hyväksy harmaata taloutta, korruptiota tai muuta laitonta toimintaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat