Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin rakennusalan lahjusjutussa jo neljä vangittua

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lauantaina neljännen henkilön, jonka epäillään liittyvän Helsingin rakennusalan laajaan lahjusjuttuun. Häntä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä petoksesta.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lauantaina neljännen henkilön, jonka epäillään liittyvän Helsingin rakennusalan laajaan lahjusjuttuun. Häntä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä petoksesta.

Perjantaina käräjäoikeus vangitsi kolme henkilöä, joista yhtä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta ja kahta henkilöä törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä petoksesta. Kaikki vangitut ovat suomalaisia.

Poliisi epäilee lahjontaa tapahtuneen myös suurten julkisten rakennushankkeiden kohdalla. Tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäki ei kuitenkaan voinut tässä vaiheessa yksilöidä, mistä hankkeista on kyse.

Hän ei myöskään lähtenyt arvioimaan euromääräisesti, kuinka suuria lahjuksia kenties on annettu.

”Kyse on kuitenkin huomattavasta summasta, joka ylittää selvästi lahjuksen ottamisen törkeän rajan. Kyse on pitkään jatkuneesta ja suunnitelmallisesta teosta, joten summat nousevat huomattavan korkeiksi. Jos ajatellaan korruptiota, niin kyse on vakavasta päästä”, Siltamäki sanoi STT:lle.

Poliisi on tapauksen yhteydessä ottanut kiinni muitakin ihmisiä, mutta heidän lukumääräänsä Siltamäki ei halunnut tarkentaa.

”Koska tutkinta on vielä niin alkuvaiheessa, kaikkia henkilöitä ei ole vielä kuultu”, hän huomautti.

Tutkinta ulottunut vuoteen 2005

Helsingin Sanomien mukaan lahjuksen ottamisesta epäillään Helsingin kaupungin palkkalistoilla olevaa projektinjohtajaa. Tutkinnanjohtaja ei ottanut kantaa, kenestä tässä on kyse.

”Mutta lahjuksen ottaminen ja antaminen liittyvät Helsingin kaupunkiin”, Siltamäki toteaa.

Lahjusjuttuun liittyy Siltamäen mukaan useampi yritys. Hän kuitenkin lisää, että osittain voi olla niin, että itse yritys ei välttämättä tiedä kaikkea tai ollenkaan lahjonnasta.

”Tähän tapaukseen on moni yritys ja sen alihankkija ketjuuntunut, joten sillä tavalla tämä tulee liittymään moneen yritykseen.”

Lahjusjutun juuret ulottuvat Siltamäen mukaan kauas taaksepäin. Tällä haavaa poliisilla on selvitettävänä asioita vuodesta 2005 alkaen. Poliisitutkinnassa ei ole vielä ehditty niin pitkälle, että tiedettäisiin, kuinka kauan lahjontaa on ollut.

Tapaus on Siltamäen mukaan korruptioepäilynäkin poikkeuksellinen nimenomaan toteuttamistapansa takia. Lahjonta on kestänyt hänen mukaansa niin pitkään, että siitä on muodostunut käytössä ollut toimintamalli.

Lauantaisesta vangitsemisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Sauri: Toimenpiteet tarkempaan syyniin

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) tietää, kenestä poliisin epäilemästä projektijohtajasta on kyse, mutta ei tunne epäiltyä henkilökohtaisesti. Sauri ei halua kommentoida tapausta, koska haluaa ensin katsoa, mikä varsinainen epäilty rikos on.

”Sen perusteella voidaan miettiä, mihin toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä. Veikkaan, että maanantaina tulee lisätietoa”, Sauri sanoi STT:lle.

Sauri pitää valitettavana, että kaupungin työntekijää epäillään lahjonnasta. Saurin mukaan Helsingillä on ollut vuosia harmaan talouden torjuntaohjelma, josta on raportoitu säännöllisesti.

”Selvää on, että tämä tapaus johtaa toimintatapojen tarkempaan syyniin.”

Helsingin Sanomien uutinen aiheesta löytyy tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Helsingin rakennusalan lahjusjutussa jo neljä vangittua”

  1. Voi perkeleen jätkät! Tästä taas mustamaalataan koko alan ketju. Pitäkää nyt hyvät miehet, – miehiähän ne ovat aina olleet tähän saakka- ahneutenne pois alalta. – Se on vain niin tyhmää maksaa ja otta maksuja vastaan.

  2. No olí jo aikakin puuttua pitkään jatkuneeseen käytäntöön.
    Nyt kannattaa tosiaan kaivaa vähän pitemmältäkin koska
    tiedossa on muitakin vastaavia tapauksia ainakin alan ihmisten tiedossa aikaisemmin ei ole vaan tuntunut kiinnostavan ketään kyseisen kaltainen toiminta

    1. Koko asia on tosi törkeä. Helsingin tilakeskuksen vieressä on Helsingin Energia. Yhden ison rakennusliikkeen YIT työmaalla ihmeteltiin, miten on mahdollista, että Helsingin Energian valvoja pystyy ostamaan YIT:n kovanrahan merenranta-asuinhuoneiston. Työmaalla oli vanhoja mestareita, jotka tunsivat Helsingin kaupungista rakennuttajahenkilöitä. Vastaus oli heti korruptio.

    2. Asiaa. Tutkintaan vaan taustalla pyristelevä ja henskeleitä paukutteleva SRV Rakennus Oy. Esimerkkejä tämänkin firman toiminnoista on ja paljon. Johtajien ja projektipäälliköiden sekä työmaapäälliköiden ”ketkuttelut” vuosien varrelta verottajan erityistarkastukseen, etenkin omien siviiliprojektien osalta.
      Nimimerkki: ”olan takaa nöyryytetty”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat