Kokeile kuukausi maksutta

Saton liikevaihto ja tulos kasvoivat vuonna 2012

Sato-konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna 23,7 prosenttia edellisvuodesta. Kasvu johtui pääosin lisääntyneistä myynti- ja vuokratuotoista. Samalla yhtiön tulos ennen veroja koheni 16 prosenttia. Toimitusjohtaja Erkka Valkilan mukaan viime vuoden operatiivinen tulos oli historiallisen hyvä Satolle, mutta asuntojen arvonnousu ei ollut aivan parhaiden vuosien tasoa.

Sato-konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna 23,7 prosenttia edellisvuodesta. Kasvu johtui pääosin lisääntyneistä myynti- ja vuokratuotoista. Samalla yhtiön tulos ennen veroja koheni 16 prosenttia. Toimitusjohtaja Erkka Valkilan mukaan viime vuoden operatiivinen tulos oli historiallisen hyvä Satolle, mutta asuntojen arvonnousu ei ollut aivan parhaiden vuosien tasoa.

image

”Vuokrausaste oli erinomaisella tasolla, ylläpitokulut pysyivät hallinnassa ja tehostimme hankintatoimintaa. Investoimme voimakkaasti ja asuntojen myyntitoiminta eteni suunnitellusti. Korot pysyivät matalalla tasolla, mikä myös vaikutti myönteisesti Saton tulokseen”, Valkila toteaa.

Sato-konserni 1-12 2012/1-12 2011

  • Liikevaihto milj. euroa 289,9/232,0
  • Liikevoitto % 34,5/37,4
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 60,6/52,1
  • Asuntojen vuokrausaste % 98,1/98,3
  • Omavaraisuusaste % 16,0/16,7
  • Tase milj. euroa 1 855/1 717
  • Henkilöstö (keskimäärin) 152/137

Sato lisäsi viime vuonna edelleen huomattavasti asuntojen rakennuttamista. Yhtiölle valmistui vuoden 2012 aikana yhteensä 659 asuntoa, joista 299 oli omistusasuntoja. Vuonna 2011 lukemat olivat vastaavasti 351 ja 111.

Satolla oli vuoden 2012 päättyessä rakenteilla yhteensä 644 konsernin omistukseen tulevaa vuokra-asuntoa ja 289 myytävää omistusasuntoa. Vuotta aiemmin lukemat olivat vastaavasti 469 ja 387.

Sato ei aloittanut viimeisellä neljänneksellä yhtään uutta omistusasuntoa. Valkilan mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Sato olisi jäädyttänyt omistusasuntojen aloitukset, sillä yhtiö ei ollut suunnitellutkaan aloituksia loppuvuodelle.

Nettovuokratuottoprosentti kasvoi

Sato-konsernin omistuksessa oli vuoden 2012 päättyessä yhteensä 23 510 asuntoa, kun vuotta aiemmin niitä oli 23 279.

Saton nettovuokratuotot olivat viime vuonna 125,3 miljoonaa euroa, kun ne olivat 109,4 miljoonaa euroa vuonna 2011. Nettovuokratuottoprosentti kirjanpitoarvolle oli viime vuonna 8,6 prosenttia ja käyvälle arvolle 6,2 prosenttia. Vuotta aiemmin lukemat olivat 8,1 prosenttia ja 6,2 prosenttia.

Sato ei anna arviota vuoden 2012 tuloksesta. Yhtiö kuitenkin ennakoi nettovuokratuottonsa paranevan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Saton liikevaihto ja tulos kasvoivat vuonna 2012”

  1. Ajat muuttuu Erkka kulta !

    Suurella mielenkiinnolla odotan sitä, että korot nousee ja vuokrausaste laskee.

    1. SATO ja muut takovat kovaa tulosta. Näin se kuuluu kapitalismissa ollakin. Vuokralla asumisessa hki hinnoin ei ole mitään järkeä. Vuokraraha menee harakoille. Suosittellen oman asunnon ostoa. Itselläni vuokrayksiö vaihtui juuri omistun omakotitaloon. Asumisen laatu nousi + 500 %. Olen erittäin tyytyväinen. Vuokralla EI kannata asua -hki hinnoin ainakaan.

  2. Yritysten tase ja tuloshistoria ratkaisevat lainoista perittävien marginaalien tason.

  3. TÖRKEÄÄ VOITTOA ASUMISELLA, IHMISEN PERUSHYÖDYKKEELLÄ.

    YLI 30% VOITTO!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Älä valita, vaan ryhty töihin. Osta oma asunto. Jos ei ole vara, muuta halvempaan kuntaan tai hanki parempi työpaikka. Jos ei ole osaamista parempaan työpaikkaan, hanki osaamista. Voithan sä tietysti katsoa iltaisin niitä salkkareita ja putousta samalla kun vedät keskikeppanaa tai irtonamia naamaan, mutta silloin on turha valittaa.

      Tyypillistä suomalaista valivalia. Jokainen tekee omat valintansa. Osa tekee valintansa jo yläasteella, toiset 30-kymppisinä. Onneksi Suomessa kaikki voivat muuttaa valintojansa kokoa elämän ajan.

  4. Hyvin revitty Erkka !

    Viimeinen rivi vastaa sellaiset 4 euroa neiömetrille/kuukausi (!) vuokralaisen selkänahasta. Tämä lienee Suomen varmin bisnes. Luottotappioitakaan ei tarvitse pelätä koska sossu maksaa pahimmat tapaukset.

    ps. arvioin että vuokrakämpoien keskikoko 55 m2.

    1. Ei taida olla kellään intressiä rakentaa Stadiin lisää asuntoja, kun pula on erinoimaista bisnestä. Ja bisneshän rahoittaa kuntapäättäjien vaalit. Niin ja entäs kaikki ne, joiden asuntojen hinta laskee, kun tulee uusia asuntoja markkinoille.

      Jos oikeasti halutaan kohtuuhintaista asumista lisää, niin ainut vaihtoehto on siirtyminen vasemmistoenemistöiseen hallintoon, jolloin on teoriassa mahdollista, että perustetaan kunnallinen tai valtiollinen yritys, joka oikeasti rakentaa Stadiin asuntoja. Tosin tämä siis vain teoriassa. Historia on näyttänyt monesti, että vasemmisto on vain markkinatalouden huora, joka valtaan päästyään matelee aina sinne missä on eniten ilmaista nannaa.

  5. Omassa asuntolainassani on korkojen lisäksi sovittu lyhennyksistä.
    Vuokra-asunnoissakin lyhennetään lainoja ja ne taas maksetaan yrityksen voitosta.

    1. Älä unta nää.. Vuokra-asunnoissa lyhennykset ovat kulu, jonka vuokra-asukkaat maksavat. Kyllä omistaja saa voitot itselleen lähes puhtaana käteen. Verokikkailulla välttyy veroiltakin melko pitkälle.

      1. Voisikohan palstan ekonomi vääntää luvut rautalangasta kaikille kiinostuneille tulisi tyytyväisempi asukkaitakin, insinööri ei osaa.

        Saton tilinpäätöksen Taseen / rahoituksen nettoravirran mukaan velkaa on 1559 milj euroa ja ovat nostaneet uusia lainoja 2012 188,3 miljoonaa euroa ja sitten lyhentäneet 74,7 milliä lainoja.
        TIlinpäätöksen tuloslaskelmassa näkyy korot kuluina 38,5 miljoonaa euroa ja korkojen suojaus -11 miljoonaa euroa.

        Taskulaskimella ei mitenkää pääse väitettyyn tilanteeseen että lainojen lyhennykset olisi vähennetty tuloksesta, poistot on tietysti vähennetty kun rakennuksen arvo tippuu (21,8 milliä). Sinänsä terve merkki että ovat pystyneet lyhentämään lainoja yli vähennysten määrän.

        Jos talousmiehellä into riittää laskelman voisi tehdä erikseen VATRO (ARA asunnot) ja vapaarahoitteisista (SATO) segmenteistä. Ovat nyt julkaiseet rajoituksenalaisen ja vapaan kannan luvut erikseen.

  6. SATOn omistavat eläkeyhtiöt, ja SATO jakaa tulosestaan 60% ulos osinkoina. Eli suomalaisten rahoja siirrellään vaan taskusta toiseen.

    34,5% liikevoitto on toki välttämättömyyshyödykkeellä rahastamista. Samaan tapaan ylisuuria voittoja suomalaisten selkänahasta repii esim. Fortum. Käytännössä näiden julkisomisteisten firmojen hinnoittelu on piiloverotusta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat