Spek: Enemmistö suomalaisista ei halua luopua väestönsuojien rakentamisesta

Suurin osa suomalaisista pitää väestönsuojien rakentamista tarpeellisena. Tämä selviää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä kyselytutkimuksesta. Rakennusala on aiemmin nostanut väestönsuojien rakentamisen esiin yhtenä merkittävänä rakentamisen kustannuksia nostavana syynä.

Suurin osa suomalaisista pitää väestönsuojien rakentamista tarpeellisena. Tämä selviää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä kyselytutkimuksesta. Rakennusala on aiemmin nostanut väestönsuojien rakentamisen esiin yhtenä merkittävänä rakentamisen kustannuksia nostavana syynä.

Spekin kyselyyn vastanneista suomalaisista kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että väestönsuojia pitäisi jatkossakin rakentaa. Vastaajista 11 prosenttia taas katsoi, että väestönsuojien rakentamisesta voitaisiin luopua. Mielipidettään ei osannut sanoa 23 prosenttia vastaajista.

Spek on tutkinut asiaa kyselytutkimuksissaan aikaisemmin vuosina 2008 ja 2010, ja väestönsuojien rakentaminen on saanut molempina kertoina enemmistön tuen.

Kyselyn toteutti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön toimeksiannosta Suomen Kyselytutkimus Oy. Tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 1 000 mannersuomalaista, jotka olivat 17–79-vuotiaita.

Velvoitetta kevennetty vuonna 2011

Väestönsuojien rakentamisvelvoitetta on hieman kevennetty vuonna 2011. Sen jälkeen väestönsuoja on tullut rakentaa kerrosalaltaan yli 1 200 neliömetrin kokoisiin asuinrakennuksiin sekä 1 500 neliömetrin kokoisiin teollisuus- ja varastorakennuksiin. Tätä ennen rakentamisvelvoite koski rakennuksia, joiden kerrosala on vähintään 600 neliötä.

Ympäristö- ja sisäasiainministeriö ovat olleet eri mieltä väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta. Ympäristöministeriön mielestä yleisestä väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta tulisi luopua mahdollisimman pian.

”Uusien väestönsuojien rakentaminen erityisesti kaupunkialueilla ei ole enää tarpeellista. Normitalkoiden hengessä ja hallitusohjelman mukaisesti meidän tulisi luopua niistä rakentamista koskevista velvoitteista, jotka eivät ole enää tarpeen ja nostavat turhaan rakentamisen kustannuksia. Tehtävä on helpointa ja nopeinta aloittaa väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta luopumalla”, asuntoministeri Krista Kiuru perusteli ympäristöministeriön näkemystä marraskuussa 2012.

Sisäasiainministeriö asetti 30.10.2012 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia selvitys mahdollisuudesta luopua yleisestä väestönsuojien rakentamisvelvollisuudesta. Työryhmän toimikausi päättyy 31.3.2013. Elokuussa 2012 sisäasiainministeriö kuitenkin antoi lausunnon, jonka mukaan väestönsuojat ovat oleellinen osa sotaan varautumista eikä ollut valmis luopumaan niiden rakentamisvelvoitteesta.

Vuonna 2008 ympäristöministeriö ja Rakennuslehti järjestivät yhteiset normitalkoot, joissa rakennusala koki juuri väestönsuojien rakentamisvelvoitteen eniten tarpeettomia kustannuksia aiheuttavaksi tekijäksi asuntorakentamisessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Spek: Enemmistö suomalaisista ei halua luopua väestönsuojien rakentamisesta”

 1. Kyselytutkimusten uutisoinneissa harvoin tai ei koskaan näytetä se varsinainen esitetty kysymys josta tulos on saatu.Itse kun johonkin olen joskus vastannut niin johdattelu on lievä ilmaisu kuvaamaan kysymysasettelua.
  Todennäköisesti SPEK saisi kyselyllään vastauksen ”kyllä” ajamalleen asialle että pitäisikö kaikki asunnot,myös omakotitalot tulisi varustaa sprinklerlaitteilla.

 2. Väestöpohjaan suhteutettuna suojia on jo yli tarpeen suurimmissa kaupungeissa, liikekeskukset, toimistot, asunnot, liikuntahallit ……..

  Omakotivaltaisista maaseututaajamista ja haja-asutusalueelta puuttuu.
  Kohdistetaan kerrrankin kustannukset oikein, navetat voi jättää ilman väestönsuojia muulle rakennuskannalle samalla normilla..

 3. Kumma juttu, SPEK:in sivuilta ei löydy tarkkoja tietoja kyselystä, joten kysymyksenasettelu jää hämärän peittoon.

 4. Lyhyt on ihmisen muisti, tai sitten mietitään vain nykypäivän tapaan nopeaa maksimaalista voittoa omalle tilille. Väestönsuojien rakennusvelvoitteen poistaminen ei vaikuta asuntojen hintoihin millään lailla. Vai missä olette huomanneet että myynti-ilmoituksessa on lukenut jotain väestönsuojasta…sama hinta per m2 on samalla alueella olevilla samanlaisilla asunnoilla, riippumatta siitä vaikka toisessa taloyhtiössä olisi väestönsuoja ja toisesta se puuttuisi. Monet väestönsuojat ovat varasto- tai harrastetiloina, niille olisi kuitenkin tarvetta eli rakennuskustannukset eivät kuitenkaan laskisi suhtessa yksi yhteen. Ydinvoimalat vanhenee ja riskit niiden osalta vain kasvavat kaiken aikaa. Vaikka meillä olisi asiat hyvin hoidossa niin onko ne rajan takana? Kuka olisi ajatellut että Fukushimassa käy niinkuin kävi? Nämä on asioita joita ehkä kannattaa miettiä vähän pidemmällä tähtäimellä kuin seuraava kvartaali!

  1. Erikoisen vertailun olet onnistunut tekemään, ei kait kenellekkään myönnetä poikkeuksia rakennuslupavaiheessa joten jossakin se puuttuva väestönsuojakin on. Et ole vain sattunut huomaamaan sitä, se on totta että sillä suojalla ei pahemmin ole merkitystä kustannuksiin (40-60 €/asm2) ja kun kuitenkin joutuu johonkin tekemään ne viranomaisten vaatimat verkkokopit.
   Niitä suojia on kaupungeissa on muuten yli tarpeen, tarvittaessa voi mennä läheiseen kauppakeskukseen tai uimahallin väestönsuojaan. Nopeammin siellä pääsee suojaan kuin asunto-osakeyhtiöiden suojissa, niissä kun on joku aikamääre 24 tai 72 tuntia missä ajassa pitää saada tyhjäksi romuista

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat