Sähköasentajien tekemät virheet lisääntyneet

Vakavien sähköasennusvirheiden määrä on kasvussa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin vuoden 2013 valvontatilastojen mukaan. Lisäksi yhä useampi sähkötapaturma on aiheutunut sähköasentajan omavaltaisesta toiminnasta, jossa työtä on tehty tietoisesti riskialttiilla ja kielletylläkin tavalla. Virhelistalta on löytynyt esimerkiksi jännitteisiä schukon suojausliuskoja ja lieden runkoja.

Kosketussuojalevy sulakkeilta puuttuu ja paljas jännite on kosketeltavissa. Kyseessä on hengenvaarallinen tilanne.

Vaikka 52 prosenttia sähköurakoitsijoista oli hoitanut asiansa hyvin, Tukesin kenttävalvontakäynneillä havaittiin vakavia asennusvirheitä. Vuonna 2013 Tukes teki 159 sähköurakoinnin valvontakäyntiä ja 90 asennuskohdekäyntiä.

Sähköiskuja antava liesi

Osa asennusvirheistä oli tökeröitä. Esimerkiksi loppuvuoden 2013 valvontakäynnillä luovutetussa asunnossa kylpyhuoneen lisäpistorasiat olivat maadoittamatta kuten myös keittiön liesituulettimen ja astianpesukoneen pistorasiat. Astianpesukone oli virheellisesti haaroitettu 1,5 neliömillin kaapelilla liesirasiasta. Lieden maadoitus oli tekemättä ja nollajohdin kytkemättä. Kylpyhuoneesta puuttui lisäksi vikavirtasuojaus. Tapaus johtanee sähkötöiden johtajan toimintakieltoon.

Kuudessa muussakin tapauksessa puutteet olivat niin vakavia, että sähkötöiden johtajalle annettiin hallinnollinen sanktio. Yleisimmin kyse oli asennuskohteessa todetusta välitöntä vaaraa aiheuttavasta puutteesta.

”Riskien ottaminen johtaa väistämättä ennemmin tai myöhemmin sähkötapaturmaan”, ylitarkastaja Roger Kanerva Tukesista kertoo.

Sähköturvallisuuskoulutus on Tukesin mukaan kehittynyt parempaan suuntaan. Vielä neljä vuotta sitten joka neljännessä yrityksessä koulutus oli antamatta, nykyään laiminlyöntien määrä on puolittunut. ”Ongelmana on tietojen vieminen käytäntöön”, Kanerva toteaa.

Epäpätevät asentajat

Viime vuonna Tukesille tehtiin 139 ilmoitusta rikkeistä ja laiminlyönneistä. Ilmoitukset koskivat esimerkiksi luvatonta sähköurakointia ja sähköurakoitsijoiden virheitä. Vuonna 2013 ilmoituksia ilman oikeuksia tehdyistä sähkötöistä tehtiin 40, kun vuonna 2012 niitä oli 33. Joka kymmenes ilmoitus oli aiheeton, mutta kolme tapausta johti poliisitutkintaan. Osa ilmoituksista koski hyvin vanhoja virityksiä, jotka paljastuivat asunnonoston yhteydessä.

Sähköurakoitsijan puutteellisesta toiminnasta tehtiin 50 ilmoitusta. Yleisimmin oli kysymys asennusvirheistä, käyttöönottotarkastuksen tekemättä jättämisestä tai siitä, että tarkastuspöytäkirjaa ei ollut toimitettu.

Traktorilla sivuun

Kanerva haluaa muistuttaa myös muista ilmoituksista. Tukesille ilmoitettiin viime vuonna esimerkiksi maanrakennustöissä aiheutuneista vahingoista ja vaaratilanteista hälyyttävän usein. Sekä suur- että pienjännitekaapeleita kaivettiin poikki tai vahingoitettiin. Kanerva kertoo, että eräässä tapauksessa esiin kaivettuja jännitteisiä suurjännitekaapeleita lähdettiin siirtämään sivuun vetämällä niitä kettingillä traktorin perässä. Vahingon aiheuttamisessa on lisäksi kysymys vaaran aiheuttamisesta ja työsuojelurikkomuksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sähköasentajien tekemät virheet lisääntyneet”

  1. En ummarra, mitä sinä puhua. Minä tehdä näin aina kotimaassa . . . hjuvaa työtä . . .

    1. Kjaapeli paljo halpa, kun siinä olla vahemman kuparia. Ei koskaa kulke sahkö kelta-vihree lanka…ihan turha…

  2. no hyvä et tehtiin tarkastukset. ihan uskomatonta et tehdään ihan päin vittuu. ei oo
    ees luettu piirustuksii. maalaijärjelläkin kytkis toimivan talon.

Vastaa