Kokeile kuukausi maksutta

Liedet ja loisteputket palomiesten murheina

Sähkön käyttö aiheuttaa vuodessa 2 590 palohälytystä. Pelastusviranomaisten murheena ovat liedet ja vanhat loisteputkivalaisimet.

Loppuun palanut loisteputki aiheuttaa palovaaraa. Kuva: Tukes.

Sähkönkäyttö aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 2 600 rakennuspaloa ja palovaaraa. Pelastuslaitoksen Pronto-tietokannan mukaan eniten palohälytystehtäviä aiheutui sähkölieden ja -uunin käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tuoreen selvityksen mukaan vanhojen loisteputkivalaisimien sytyttimet, kondensaattorit ja kuristimet aiheuttavat toiseksi eniten sähkönkäytöstä johtuvia rakennuspaloja ja palovaaroja. ”Kun loisteputki palaa loppuun, sytytin yrittää kuitenkin saada loppuunpalaneen valaisimen loistamaan. Tämä voi kuumentaa valaisimen paikallisesti jopa 150 asteeseen”, turvallisuusinsinööri Ville Huurinainen Tukesista kertoo.

Sähkölieden ja -uunin käytöstä aiheutui viisi kertaa enemmän hälytyksiä kuin toiseksi yleisimmästä valaisinten ryhmästä. ” Kaikki liesistä ja uuneistä aiheutuneet hälytykset johtuivat käyttäjän virheellisestä toiminnasta”, Huurinainen kertoo.

Sähkölaitteiden vikaantumisesta aiheutui liki 800 hälytystehtävää, joista  reilussa 200 tapauksessa tuli levisi rakennuspaloksi saakka. Loisteputkivalaisimet aiheuttivat 149 hälytystä, joista vain 20 aiheutui käyttäjän toimen vuoksi. Suurin osa loisteputkipaloista sai alkunsa vikaantumisesta. Kolmanneksi eniten palohälytyksiä aiheutui sähkökiukaista. Kiuaspaloista yli puolet johtui käyttäjän tekemästä virheestä eli yleisimmin kiukaan välittömässä läheisyydessä oli kuivattu pyykkiä.

Tukes selvitti ensimmäistä kertaa puolikiinteiden ja kiinteiden sähkölaitteistojen aiheuttamia palohälytyksiä. Selvityksessä sähkölaitteistopalojen määritelmän sisälle luettiin myös puolikiinteät asennukset, kuten kiukaat ja kiinteiden asennusten valaisimet. Sähkölaitteistojen eri osista aiheutuneiden palohälytysten määrää selvitettiin Sähkö palon syttymissyynä -tutkimuksen (2013) aineistosta.

 

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Liedet ja loisteputket palomiesten murheina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat