Kokeile kuukausi maksutta

Halpa vierastyövoima syrjäyttää kotimaista Ruotsissa ja Englannissa

Halpa ulkomainen vierastyövoima on kuuma kysymys Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Englannissa. Se syrjättää kotimaista ja vähentää nuorten halua kouluttautua rakennusalalle. Sekä Englannissa että Ruotsissa koetaan, että ulkomaalaiset eivät ole kilpailussa samalla viivalla vaan he pärjäävät kotimaansa palkkatasolla. Suomessa pääosa ulkomaalaisista on virolaisia mutta Englannissa ja Ruotsissa puolalaisia.

Ulkomaisen työvoiman määrä ja osuus on kasvanut myös Suomessa.

Toisin kuin Suomessa Ison-Britannian rakennusala elää vankkaa nousukautta. Lontoossa nostokurjet ovat kaupungin näkyvimmät maamerkit, katsoi mihin suuntaan hyvänsä. Samalla rakentamisen työvoimapula on kärjistynyt.

”Toimitusketjussa on pullonkauloja sekä työvoiman että rakennustarvikkeiden osalta”, rakennusliike Bellwayn talousjohtaja Keith Adley sanoo.

Seuraavan viiden vuoden aikana rakennusmiesten tarve kasvaa 20 prosentilla. Muurareita tarvittaisiin yli 60 prosenttia nykyistä enemmän, katonrakentajia 74 prosenttia enemmän ja telineasentajia kaksinkertainen määrä. Se vaatisi joko koulutuksen lisäämistä runsaalla puolella nykyiseen verrattuna tai ulkomaisen työvoiman kasvun kiihdyttämistä.

Maassa on jo yli 650 000 puolalaista ja lähes 180 000 balttia. Nyt kun Britannian työmarkkinat ovat avoimet myös bulgarialaisille ja romanialaisille, itäeurooppalaisten määrä kasvaa entisestään. Vapaa maahanmuutto muista EU-maista on kiivaan poliittisen väittelyn aihe.

Alipalkkaus kismittää

Rakennustyöväen ammattiliitolla ei sinänsä ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mikäli heidän työehtonsa ja palkkansa ovat samalla tasolla kuin brittien. Näin ei aina kuitenkaan ole, vaan rakentamisesta on tulossa halpatyöala, mikä vähentää alan houkuttelevuutta.

EU:n kilpailulainsäädännön mukaan työnantajat voivat värvätä työvoimaa muista EU-maista työvoimatoimiston tai -välittäjän kautta ja poimia tarvitsemansa työntekijät ”luettelomyynnin” tapaan. Tällöin heille ei tarvitse maksaa Britannian työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Ansiot ovat lähempänä maahanmuuttajien kotimaan palkkatasoa, joka jää usein reilusti alle Britannian tason.

Puolalaiset vahvoilla Tukholmassa

Mikael Tallnäs on turhautunut ja vihainen, sillä kalliit koneet seisovat, vaikka rakentamista riittäisi Ruotsissa. Hän on ollut Ruotsissa rakennusalan alihankkijana kaikille suurille rakennusliikkeille reilut kymmenen vuotta. Seitsemän ensimmäistä vuotta menivät hyvin – töitä riitti. Kolme viimeistä vuotta ovat olleet kovin hiljaisia.

”Työt ovat vähentyneet melkein olemattomiin. Puolalaiset ja nyt tänä vuonna vielä venäläiset ovat vieneet työt. Emme me pysty kilpailemaan itäblokin alihankkijoiden kanssa hinnoilla”, Tallnäs sanoo.

Hän toivoo, että Englannin turhautuminen tähän samaan tilanteeseen johtaisi muutoksiin koko EU:ssa.

Hänellä ei ole paljonkaan hyvää sanottavaa puolalaisista työntekijöistä. ”Kaikki pitää panna lukkojen taakse, muuten hukka käy”, Tallnäs toteaa pitkän purnauksen päätteeksi.

Halpa puolalainen saa töitä

Ruotsin ammattiliittojen kattojärjestö LO arvioi raportissaan Suur-Tukholman alueella olevan 18 000 ulkomaalaista niin sanottua komennusmiestä. Suuri osa heistä tulee Puolasta. Rakennuttajat hyödyntävät EU:n kilpailulainsäädäntöä, joka mahdollistaa ruotsalaisia halvempien alihankkijoiden käytön Ruotsissa.

”Työturvallisuudesta ei piitata, ja kielitaidottomuus estää vierastyövoimaa ymmärtämästä säännöksiä”, Ruotsin Rakennustyöntekijöiden liiton puheenjohtaja Johan Lindholm sanoo.

Ruotsalaisten on vaikea kilpailla, sillä kun minimipalkka Suur-Tukholman alueella on 17 euroa tunti, puolalaiset tekevät töitä seitsemällä eurolla eli alle minimipalkan.

LO:n raportin mukaan rakennusyhtiöt hyödyntävät lisäksi eri maiden vero- ja sosiaalivakuutusmaksujärjestelmiä vähentääkseen kulujaan entisestään. ”Yhtiö voi olla rekisteröity Irlantiin, missä työnantajan sosiaaliturvamaksu on 12 prosenttia alhaisempi verrattuna Ruotsin 30 prosenttiin”, Lindholm sanoo.

”Kaikki pitäisi saada samalle viivalle. Kaikkien pitäisi maksaa jokaisessa työmaassa kunkin maan sosiaaliturvamaksut. Silloin voisimme lähteä kilpailemaan samalta tasolta.”

Lindholm vaatii, että julkisissa töissä valtion olisi katsottava, että valtio itse, virastot ja kunnat suosivat kotimaista työvoimaa eivätkä anna työmaita halvimman tarjouksen tehneelle ulkomaalaiselle firmalle. ”Tämän helpottavan kilpailulain uudistaminen tulisi ottaa esiin EU:ssa.”

Työturvallisuus heikentynyt

Marraskuussa 2014 sattui Tukholmassa energiayhtiö Fortumin Värtanin voimalaitostyömaalla vakava onnettomuus, kun 50 tonnia painava rakennuselementti romahti. Kaksi puolalaista rakennustyöntekijää kuoli ja kolmas loukkaantui vakavasti.

Onnettomuus sai Ruotsin hallituksen toimimaan. ”Hallitus on päättänyt antaa budjetissa lisämäärärahoja rakennustyömaiden työympäristötyöhön. Rakennuksille on saatava enemmän tarkastajia ja alueellisia työsuojeluvaltuutettuja”, työministeri Ylva Johansson sanoo.

Myös hän on huolestunut ulkomaisen työvoiman vyörystä ja siihen liittyvästä työturvallisuuden laskusta. Ministeri on valmis viemään EU:n kilpailusäännöksen EU-parlamentin käsiteltäväksi. ”Kansallisella tasolla emme säännöstä voi muuttaa.”

Vuonna 2013 Ruotsin rakennustyömailla kuoli 44 rakennusmiestä eli nelinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Vuosi oli poikkeuksellisen huono.
Kirjoittajat:

Tukholma: Maria Palo

Lontoo: Raili Seppänen

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Halpa vierastyövoima syrjäyttää kotimaista Ruotsissa ja Englannissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat