Viron korkein oikeus: Virolaisrakentajille maksettava Suomen TES:n mukaan

Viron korkein oikeus on antanut tuomion, jonka mukaan Suomessa työskenteleville virolaisille rakentajille on maksettava meidän työehtosopimuksemme mukaista palkkaa. Korkein oikeus tuomitsi kahden virolaisen rakentajan työnantajan maksamaan rakentajille korvaukset alipalkkauksesta. Asiasta kertoi Rakennusliiton verkkosivut.

Viron korkein oikeus on antanut tuomion, jonka mukaan Suomessa työskenteleville virolaisille rakentajille on maksettava meidän työehtosopimuksemme mukaista palkkaa. Korkein oikeus tuomitsi kahden virolaisen rakentajan työnantajan maksamaan rakentajille korvaukset alipalkkauksesta. Asiasta kertoi Rakennusliiton verkkosivut.

Viron korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenee, että kaksi virolaista rakentajaa työskenteli 1.7.2010–1.3. 2011 Suomessa. Rakentajille maksettiin palkkaa 8 euroa tunnissa, mikä on selvästi vähemmän kuin Suomen työehtosopimus määräsi. Yritys ei myöskään maksanut miehille korvausta ylitöistä.

Viron korkein oikeus katsoi, että yrityksen on noudatettava Suomessa voimassa olevaa työehtosopimusta. Oikeus määräsi työnantajan maksamaan toiselle työntekijälle menetettyjä palkkatuloja 2 726 euroa ja toiselle 4 047euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 16 kertaa

16 vastausta artikkeliin “Viron korkein oikeus: Virolaisrakentajille maksettava Suomen TES:n mukaan”

 1. Virolaisia ei enään edes näy työmailla, nyt tuodaan Moldovasta, palkka kuulemma 3-5 eur/h.

 2. Virolaiset voivat myös hankkia koulutuksen ja tehdä työt yhtä huolellisesti ja hyvin, kuin Suomalaiset.
  Onneksi en asu uudessa talossa.

 3. Hyvä!!! Otatko samalla palkalla töihin suomalaisen vai etelä-helsinkiläisen, ei luulis olevan vaikea päätös. Varsinkin kun verorahat jäävät suomeen.

 4. No kun virolaiset ovat yleensä yli 6 kk Suomessa töissä verorahat jäävät Suomeen. Mutta tekeekö kukaan suomalainen Hgissä säädöksen mukaiselle minimipalkalla töitä. Epäilen suuresti.

  1. Ei taida kukaan tarkastaa, että on yli 6 kk täällä töissä.
   Jotenkín huvittavaa, että meidän pojan tarhan edessä seisoo aamuisin aina viron rekisterissä oleva bemari. Edut täältä ja verot Viroon (tai ei mihinkään).

   1. Tää on kyllä käsittämätön juttu, että katsastamattomilla ja epämääräisesti vakuutetuilla autoilla töiden tekoa ja työmatkakorvausten nostamista ei panna aisoihin.

    Toisaalta parempi että ajaa viron bemarilla kuin suomalaisella 25- vuotiaalla kadetilla. Ois vaan aika helppoa ottaa suomiosoitteessa kirjoilla olevilta pihasta auto varikkoon.

    1. Ihmettelen, että jos suomalainen rakentaja lähetetään Viroon töihin, sille pitää maksaa Suomen TES:n palkkaa. Miksi näin. mitä tasapuolisuutta siinä on ?

     1. virolaiset taitavat olla kohta hintakilpailusta ulkona.tuleeko tilalle sitten halppis venäläiset?
      niillä ainakin hoituu tarvittaessa perintäasiat, ilman että ne kuormittava oikeuslaitoksia…

 5. Kyllä on tosi väärä päätös. Virosta tulee jos jonkinlaista tuhattaituria tekemään suomalaista laatua. Tästä ilosta pitäisi maksaa suomalaisen ammattirakentajan palkkaa??? Jos on jotakin, millä osoittaa osaavansa rakentaa, on kyllä TES:in palkan ansainnut, mutta kun ei. Pääsääntöisesti vironlautan kahvipöydässä sovitaan, minkä sortin ammattilainen kullakin kerralla on, vaikka tuleee umpimetsästä eikä omista edes vasaraa. AMMATTITAITO KUNNIAAN!

 6. Miksi ei Eestiläiselle sama palkka. Parempi pitäisi olla, kun tekee parempaa laatuakin.

  1. ketä se laatu enää nykyajan yhteiskunnassa kiinnostaa.jälkeä pitää saada aikaiseksi entistä halvemmalla entistä lyhyemmässä ajassa.se on sitä tuloksen hakua,joka kiristyy vuosi vuodelta varsinkin nykyisessä suhdanteessa.

 7. -Osta tupakkaa ja viinaa
  -Lautalla suomeen
  -Myy röökit ja viinat
  -Etsi työpaikka, muista että olet ammattilainen
  -Ole ruokatunnilla työmaalla niin saat hankittua työkalut
  -Älä ymmärrä enää suomea
  -Tee työsi, tai siihen mihin kykenet
  -Seuraa kaimojasi niin löydät yösijan
  -Ota palkka
  -Lautalla kotiin, tietysti palkka taskussa

  Eesti pojan kymmenen käskyä.

 8. -Ole ruokatunnilla työmaalla niin saat hankittua työkalut
  -Älä ymmärrä enää suomea
  -Tee työsi, tai siihen mihin kykenet
  -Seuraa kaimojasi niin löydät yösijan

  Repesin!

 9. Aari Isännöinti Oy:n toimitusjohtaja!

  Vaikuttaako Viron korkeimman oikeuden päätös mitenkään toimintaanne? Tai niiden yritysten toimintaan, jotka tekevät korjaustöitä isännöimissänne ”yleishyödyllisissä” ja muissa kohteissa?

  Entä onko jo löytynyt venäjänkielentaitoinen työnjohtaja?

 10. No, kerrotaanpa, niin tulee tämäkin asia selväksi.

  Tuossa tapauksessa oli kyse lähetetyistä työntekijöistä, eli yksinkertaistettuna siitä, että virolainen firma on tehnyt suomalaisen firman kanssa sopimuksen siitä, että tämä virolainen firma suorittaa tietyn työsuorituksen. Sitten sopimuksen täyttääkseen tämä virolainen firma on lähettänyt omat työntekijänsä suomeen tekemään kyseisen työn, jonka jälkeen työntekijät ovat palanneet Viroon. Työntekijät eivät siis ole olleet työsuhteessa suomalaiseen työnantajaan.

  Ja sitten tulee jackpot: Suomessa on voimassa laki lähetetyistä työntekijöistä (9.12.1999/1146), jonka mukaan Suomessa työskentelevälle lähetetylle työntekijälle on maksettava yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tämä kyseinen laki perustuu EU:n direktiiviin 96/71/EY, joka velvoittaa jäsenvaltioita säätämään tällaisen lain.

  Tähän Viron korkeimman oikeuden tuomio perustuu, eikä se ole mitenkään ”yllättävä uusi linjaus”. Juuri noin sen pitääkin mennä.

  Ja huomautettakoon vielä, että jos virolaiset heput olisivat suomalaisen työnanatjan palveluksessa heille pitäisi luonnollisesti maksaa TES:n mukaista palkkaa siinäkin tapauksessa.

  1. Kilppailuetua virolaisille rakentajille syyntyy siitä, että 6 kk:n sääntöä rikotaan ihan surutta. Sen lain valvomiseen ei tunnu kenelläkään olevan resursseja, Kun virolaisella yrityksellä ei ole kotipaikkaa Suomessa, ei se myöskään ole työnantajarekisterissä ja esimerkiksi elekävakuutusmaksut jäävät maksamatta, mikä tietysti pienentää merkittävästi palkkakuluja, Luulisi, että veronumeron tarkastuksen yhteydessä olisi ainakin pistökokeen omaisesti mahdollisuus tarkastaa, kauanko ko työntekijä on Suomessa ollut minkäkin työnanantajan palveluksessa.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat