Halpa vierastyövoima syrjäyttää kotimaista Ruotsissa ja Englannissa

Halpa ulkomainen vierastyövoima on kuuma kysymys Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Englannissa. Se syrjättää kotimaista ja vähentää nuorten halua kouluttautua rakennusalalle. Sekä Englannissa että Ruotsissa koetaan, että ulkomaalaiset eivät ole kilpailussa samalla viivalla vaan he pärjäävät kotimaansa palkkatasolla. Suomessa pääosa ulkomaalaisista on virolaisia mutta Englannissa ja Ruotsissa puolalaisia.

Mihin katosi ammattiylpeys?

”Ammattimiehiksi itsensä tituleeraavista melko harva on ylpeä oman työnsä jäljestä. Tärkeintä on tehdä työ nopeasti ja hyvällä katteella. Tähän eivät ole syypäitä yksin tekijät itse, vaan hintoja tingitään yleisesti aina vaan alaspäin.” Kun 954 rakennusalan ammattilaista haasteltiin laadusta, moni heistä nosti ammattiylpeyden katoamisen isoksi ongelmaksi.

 

Vain puolella virolaisrakentajista on ammattitutkinto

Kolmannes Viron ammattikouluista valmistuneista rakentajista lähtee valmistuttuaan Suomeen. Olot Suomessa ovat opiskelijoiden mukaan niin paljon paremmat, että harva haluaa jäädä, vaikka töitä olisikin. Vain puolella rakentajista on ammattitutkinto, mutta Viron rakennusliikkeiden liitto kirjoittaa lähtijöille, niin koulun käyneille kuin työssä pätevöityneillekin pätevyystodistuksia. Niitä kysytään Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa.