Kokeile kuukausi maksutta

Asumistukimenot kasvaneet kolmanneksella kuudessa vuodessa

Kela maksoi asumistukia yhteensä 1 523 miljoonaa euroa viime vuonna. Asumistukimenot ovat kasvaneet kuutena vuonna peräkkäin. Asumistukimenot olivat viime vuonna 33 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2008 nykyrahan arvossa mitattuna. Menoja ovat lisänneet tuensaajien kasvava määrä sekä tukien suureneminen asumismenojen kallistumisen vuoksi.

Kela maksoi asumistukia yhteensä 1 523 miljoonaa euroa viime vuonna. Asumistukimenot ovat kasvaneet kuutena vuonna peräkkäin. Asumistukimenot olivat viime vuonna 33 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2008 nykyrahan arvossa mitattuna. Menoja ovat lisänneet tuensaajien kasvava määrä sekä tukien suureneminen asumismenojen kallistumisen vuoksi.

Yleistä asumistukea maksettiin viime vuonna 742 miljoonaa euroa. Tukea sai vuoden lopussa 206 100 ruokakuntaa. Heistä 95 prosenttia asui vuokra-asunnossa. Saajaruokakunnista 55 prosenttia oli yhden hengen vuokralla asuvia ruokakuntia.

Yleisen asumistuen lisäksi Kela maksoi eläkkeensaajan asumistukea 498 miljoonaa euroa, opintotuen asumislisää 266 miljoonaa euroa ja sotilasavustuksen asumisavustusta 16,5 miljoonaa euroa.

Asumistukea myönnettäessä huomioidaan vain laissa määrätyt asumismenojen enimmäismäärät. Nämä ovat usein kuitenkin todellisia asumiskustannuksia pienemmät.  Joulukuussa 2014 vuokralla asuvista, yleistä asumistukea saavista ruokakunnista 77 prosentilla oli suuremmat asumismenot kuin asumistuessa voitiin ottaa huomioon. Keskimääräiset vuokra-asuntojen asumiskustannukset olivat 592 euroa kuukaudessa, ja niistä huomioitiin asumistukea myönnettäessä keskimäärin 488 euroa. Vuokramenoista huomioitiin asumistuessa yksin asuvilla keskimäärin 75 prosenttia ja lapsiperheillä 89 prosenttia.

Yleisen asumistuen enimmäisasumismenot tarkistetaan vuosittain. Kymmenessä vuodessa yleisen asumistuen keskimääräinen kuukausikorvaus on noussut 14 prosenttia nykyrahan arvossa laskettuna. Joulukuussa 2014 enimmäisasumismenot olivat 295 euroa. Samassa ajassa tuen saajien asumiskustannukset ovat nousseet reaaliarvossa 13 prosenttia. Keskimääräiset asumismenot olivat 580 euroa joulukuussa 2014.

Vuoden 2015 voimaan tulleen lainmuutoksen ansiosta yleisessä asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen määräytyminen yksinkertaistui. Hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärään vaikuttavat nyt ainoastaan asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asumistukimenot kasvaneet kolmanneksella kuudessa vuodessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat