Kokeile kuukausi maksutta

Konsulttivetoinen ryhmärakentaminen saa nyt pankkirahoitusta

Viime syksynä voimaan astunutta uutta ryhmärakentamislakia sovelletaan sekä asuntoyhtiö- että kiinteistömuotoisiin hankkeisiin. Uusi laki helpottaa konsulttivetoisten hankkeiden rahoitusjärjestelyitä.

Viime syksynä voimaan astunutta uutta ryhmärakentamislakia sovelletaan sekä asuntoyhtiö- että kiinteistömuotoisiin hankkeisiin. Uusi laki helpottaa konsulttivetoisten hankkeiden rahoitusjärjestelyitä.

Esimerkiksi rakennusyhtiö Fira tiedotti helmikuun alussa saaneensa S-pankin rahoittamaan Firan kokoamaa ryhmärakennushanketta. Fira toimii hankkeessa sekä ryhmärakennuttajakonsulttina että projektinjohtourakoitsijana.

Firan taloyhtiölle neuvottelema laina kattaa 70 prosenttia rakennuskustannuksista, ja tulevat asukkaat vastaavat lopusta. Jätkäsaareen nouseva hanke on vapaarahoitteinen. Sen tontti rahastoidaan tonttirahastolle samalla tavalla kuin perusmallisessa RS-hankkeessakin tehdään.

”Me takaamme hankkeelle kattohinnan eli enintään sen, minkä hanke maksaa”, Firan asuntoliiketoiminnasta vastaava Henry Salo kertoo.

Asukkaat maksavat hankkeessa Firalle sekä konsultti- että projektinjohtopalkkion.

”Hanke on täysin läpinäkyvä, sillä annamme tontinluovutusehtojen mukaisesti tiedoksi Helsingin kiinteistövirastolle palkkioiden suuruuden”, Salo sanoo.

Uusi laki rajaa hankkeen markkinointivaiheessa kerättävien maksujen suuruuden 30–100 euroon per asuinneliö. Asukasvetoisessa hankkeessa maksu saa olla enintään 10 000 euroa per asunto ja 100 euroa per neliö. Konsulttivetoisessa hankkeessa maksut ovat pienemmät eli 30 euroa per neliö ja enintään 3 000 euroa asunnolta.

Veroetu ryhmärakentajille

Ryhmärakentamishankkeissa ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.
Se tarkoittaa esimerkiksi 300 000 euron arvoisessa kohteessa 6 000 euron tai 12 000 euron säästöä.

Edullisempi hitas-kohde

Kiinteistökehityksen ja rakennuttamisen asiantuntijayritys Saraco on aloittamassa toista ryhmärakentamishankettaan Helsingin Jätkäsaareen. Hanke nousee kaupungilta vuokratulle hitas-tontille. Hankkeesta asunnon varanneet hyväksyivät Aktia-pankin lainan viime syksynä. Tarjouksia lainakilpailuun tuli kahdelta eri pankilta ja yksi määräajan umpeuduttua.

”Pankin osuus on 60 prosenttia, ja se hoidetaan yhtiölainana. Asukkaat vastaavat lopuista 40 prosentista ja rahoittavat hankkeen alkuosan. Sillä hanke saadaan harjakorkeuteen. Sen jälkeen alkaa yhtiölaina ja jo rakennettu toimii vakuutena”, Saracon toimitusjohtaja Juha Sarakorpi kertoo.

Hitas-tonttikohteessa Saracon palkkio määräytyy tontinluovutusehtojen mukaisesti. Helsinki on määrännyt ryhmärakennuttamiskonsultin palkkion, ja se on hyväksytettävä kiinteistövirastossa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konsulttivetoinen ryhmärakentaminen saa nyt pankkirahoitusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat