Kokeile kuukausi maksutta

Uusi ryhmärakennuttamis­laki asettaa kovia ehtoja

Viime vuoden syksyllä voimaan tulleen lain tiukat tulkinnat karkottavat urakoitsijat hankkeista.

Helsinkiin toteutettu townhouse-kohde. Tontti saatiin tontinluovutuskilpailun tuloksena ja talot suunniteltiin ja toteutettiin räätälintyönä kullekin perheelle.

Uuden ryhmärakennuttamislain säännökset ja yleisiä sopimusehtoja ja asuntokauppalakia kovemmat urakkasopimusehdot rokottavat urakoitsijoita rajusti. Lisäksi vakuusehdotkin ovat ankarat.

”Kaikkien kokonaishankinta-arvosta yli yhden prosentin arvoisten urakoiden osalta on saatava pankkivakuus. Se tarkoittaa, että viiden miljoonan euron projektissa pientä 50 000 euron osaurakkaa tekevän asentajan on annettava työstään pankkivakuus, joka on voimassa koko projektin loppukatselmukseen saakka”, toimitusjohtaja Jukka Lauri Conectilta kertoo. Conect on toteuttanut useita ryhmärakennuttamishankkeita pääkaupunkiseudulle.

Pieni asennusyritys ei yleensä pankkivakuutta saa. Maksujen pidätysjärjestelmä ei enää siis käy. Ryhmärakennuttaja-asiakirjoja säilyttävä pankki vastaa siitä, että kyseessä oleva pankkivakuus on olemassa.

Tiukka vastuu

Uuden lain mukaisessa projektissa asiantuntijana toimivasta arkkitehdistä, rakennusmestarista tai kenestä tahansa, joka yli kolmen asunnon hanketta lähtee vetämään, tulee usein tietämättään johtaja ja vastuullinen konsulttivetoiseen ryhmärakennuttamishankkeeseen.

Laissa on epäselvyyksiä myös ryhmärakennuttajakonsultin roolissa. Esimerkiksi konsultti ei saa ottaa palkkioita muilta kuin ryhmärakennuttajilta ja heidän perustamaltaan asuntoyh­tiöltä. Asuntoyhtiö on kuitenkin pyritty laittamaan maksumieheksi lisäksi myös erilaisille hallinto-, projektinjohto- ja muille palkkioille.

”Tällä on merkitystä, kun esimerkiksi Helsingin kaupunki tontinluovutuksissa määrää konsultin palkkion”, Lauri huomauttaa.

Palkkion kokonaismäärällä on merkitystä konsultin pakollisessa vastuuvakuutuksessa. Vakuutuksen määrän on oltava kolminkertainen konsultin edellämainittuihin palkkioihin nähden. Tavallisessa konsultoinnissa se rajoittuu kolmasosaan eli vain konsultin saaman palkkion määrään.

”Jos edellä mainitut palkkiot ovat yhteensä 500 000 euroa, konsultin vakuutuksen enimmäismäärän on oltava 1,5 miljoonaa euroa. Jos konsultilla on samanaikaisesti kaksi saman kokoista kohdetta, vakuutusten yhteismäärän on oltava kolme miljoonaa euroa. Muille mahdollisille konsultointihankkeille on oltava erillinen lisävakuutus, sillä vakuutukset ovat kohdekohtaisia.”

Vakuutuksen on myös katettava ryhmärakennuttajille mahdollisesti aiheutuva välillinen vahinko, esimerkiksi saamatta jääneet vuokratulot tai muusta konsultin tekemästä sopimuksesta aiheutunut vahinko. Korvaukset voivat olla merkittävät, ja Laurin mukaan vakuutusyhtiöt ovat ilmoittaneet, etteivät ne myönnä tämäntyyppisiä vakuutuksia. Ilman vakuutusta toimiminen on taas rangaistavaa.

Unohtakaa edullisuus

Laurin mukaan nykyiset ryhmärakennuttamishankkeet esimerkiksi Jätkäsaaressa tai Kalasatamassa ovat kaukana alkuperäisesti ajatelluista edullisista ryhmärakennuttamishinnoista.
Conect kehitti muutama vuosi sitten Helsingin Pohjois-Haagaan ryhmärakennuttamiskohteen, jonka hintoihin ei Laurin mukaan kukaan enää pysty.

”Kohde kehitettiin yhdessä asukkaiden kanssa, sillä voitettiin tontinluovutuskilpailu ja 13 perhettä sai yksilöllisen townhouse-omakotitalon 3 000 euroa per huoneistoneliön velattomalla hinnalla. Kohde on rinneratkaisu, ja lisäksi projektissa on esimerkiksi kallioon louhittu väestönsuoja ja asukasvarastot. Asukkaiden käytössä on kuntosali-kerhohuone.”

Tavallisella ihmisellä ei usein ole mahdollisuutta uusiin ryhmärakennuttamiskohteisiin vaadittavaan 30–40 prosentin omarahoitusosuuteen. Esimerkiksi melko pienen noin 60 neliön asunnon noin 300 000 euron kokonaishinnasta omarahoitusosuus voi olla 90 000–120 000 euroa.

”Tosiasia on, ettei järkevää ryhmärakennuttamishanketta pysty enää uuden lain voimaan astumisen jälkeen tekemään. Pankit eivät asukkaita rahoita, eikä kukaan asiantuntija ole halukas ottamaan niitä vastuita, jotka uuden lain mukana tulevat. Uusien ryhmärakennuttamishankkeiden hinnat ovat täysin verrannollisia markkinahintoihin, ja ne jopa ylittävät korkeimman hyväksytyn Hitas-hintatason. On vaikea ymmärtää, mikä tässä enää on edullista ja laadukasta ryhmärakennuttamista”, Lauri huomauttaa.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Uusi ryhmärakennuttamis­laki asettaa kovia ehtoja”

  1. Hienoa! Nyt hallitsijat (yritykset, kaupungit / kunnat ja valtio) Ovat saaneet tämänkin yrityksen pistää kampoihin asuntomarkkinoiden monopolille. Nauttikaamme siis siitä että asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla kasinkertaisia toimivaan markkinaan nähden. Tämä on hyvä tapa orjuuttaa ihmisiä ikuisella asuntovelalla, tekemään töitä eliitille.

  2. Paha juttu, jos hyvää tarkoittavat säännöt ja vakuusvaatimukset tekevät urakoitsijoille liian kalliiksi osallostumisen ryhmärakennuttamishankkeisiin. Näinhä usein käy tässä meidän normeja ja sääntöjä rakastavassa yhteiskunnassamme. Tehdään niin hienot normit, että toiminta lakkaa. Ilmiölle on nimikin: lapsi meni pesuveden mukana. Lakia laadittessa ei ehkä testattu laskelmilla sääntöjen toimintaa. Tai Jukka Lauri vähän kärjistää? Jooko?

  3. Tavallisessa gryndituotannossa asetetetaan suorituskyvyttömyysvakuutus, sekään ei ole ilmainen etenkään pienemmille rakennusliikkeille.
    Samahan sekin olisi purkaa pois vaatimuksista, tulisi halvempia asuntoja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat