Kokeile kuukausi maksutta

Guggenheimin rakentamiseen ja ylläpitoon uusi malli – kaupunki ei rahoita museon toimintaa

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Guggenheim  Helsingin tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti esittelivät 3.11.16 uuden mallin Guggenheim-museon rakentamiseksi Helsinkiin.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Guggenheim  Helsingin tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti esittelivät 3.11.16 uuden mallin Guggenheim-museon rakentamiseksi Helsinkiin.

Helsingin kaupunki investoi 130 miljoonan euron museorakennukseen enintään 80 miljoonaa euroa. Osa rakennuskustannuksista katetaan 35 miljoonan euron lainalla, jonka ottaa kiinteistöyhtiö. Helsinki takaa sen ja Guggenheim Helsingin tukisäätiö suorittaa lainanhoitokulut ja lyhennykset 1,65 miljoonan euron vuosimaksuina 20 vuoden sopimuskauden ajan. Rakentamista rahoitetaan lisäksi yksityisellä 15 miljoonan euron rahoituksella, jonka mahdollistavat Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Kaupunki on museorakennuksen rakennuttaja, ylläpitäjä ja pääasiallinen omistaja. Kaupunki ei rahoita museon vuotuista toimintaa mutta vastaa 6,5 miljoonan euron vuosittaisista tilakustannuksista, mikä tarkoittaa 130 miljoonaa euroa 20 vuodessa.

Valtio on antanut 2.11.16 ennakkopäätöksen enintään 1,3 miljoonan euron vuosittaisesta toiminta-avustuksesta. Lisenssimaksut, 18,4 miljoonaa euroa 20 vuoden aikana,  maksetaan tukisäätiön keräämin yksityisin varoin.

Kaupunginhallitus käsittelee asia ensimmäisen kerran maanantaina 7.11.16. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää asiasta marraskuun lopussa.

Jos rakentamiskustannukset jostain syystä kohoavat yli 130 miljoonan, rakennuksen yhdeksästä paviljongista poistetaan yksi, kertoi Ritva Viljanen tiedotustilaisuudessa.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Guggenheimin rakentamiseen ja ylläpitoon uusi malli – kaupunki ei rahoita museon toimintaa”

  1. Kuvio on käsittämätön. Julkisilla varoilla rakennetaan ja ylläpidetään rakennusta joka kerää voitot säätiöön joka ei maksa penniäkään veroa Suomeen. Lisäksi säätiö kerää kaikki mahdolliset puurakentamisen tuet ja valtion toiminta-avustukset. Haiskahtaa erittäin korruptuneilta päätöksiltä.

  2. Tämä on Jussi Pajusen pakkomielle. Ensimmäisen kerran kuulee että lainarahasta käytetään nimitystä ’yksityinen raha’, näin Ritva Viljanen eilen Ylessä.

  3. 15 miljoonaa on yksityistä rahaa, loppu lainanhoitoineen kaatuu kaupungin piikkiin, as usual.

    1 % maamme väestöstä kuuluu puolueisiin, välttämättä siis paras älykkyys ja osaaminen ei ole valmistelemassa, hyväksymässä ja valvomassa näitä taloudellisesti merkittäviä hankkeita.

  4. Rakennuslehden uutiskirjeen otsikko ”Kaupunki ei rahoita toimintaa” on mielestäni ristiriidassa kokonaisrahoituskuvion ja siten jutun sisällön kanssa. Tämä hanke ajetaan näköjään ihan väkisin läpi selittämällä musta valkoiseksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat