Kokeile kuukausi maksutta

Yhä useampi asunto ostetaan uutena – veroporkkana houkuttimena

Uudet asunnot ovat lisänneet selvästi osuuttaan pääkaupunkiseudun asuntokaupassa.

Asuntorakentamista Helsingin Jätkäsaaressa.

Nyt jo lähes joka neljäs asuntokauppa (23,5 %) tehdään uudesta asunnosta. Osuus on kasvanut muutamassa vuodessa yli kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Yksi keskeinen syy uusien asuntojen suosioon on sijoittajakaupan lisääntyminen. Erilaiset sijoittajat ostavat merkittävän osa myös kuluttajakauppaan tulevista asunnoista, vaikka iso osa rahastojen tekemistä kaupoista tehdään kokonaisina kohteina ohi asuntokauppatilastojen.

Sijoittajia houkuttelee se, että uusissa asunnoissa on tyypillisesti iso, jopa 70 prosentin yhtiölaina valmiina. Siten asuntoon pääsee kiinni pienellä pääomalla, ja pankkilainan osuus on pieni.

”Iso yhtiölaina sopii sijoittajalle, joka haluaa yhtiölainalla vipua osaan sijoituksistaan pankkilainan sijaan”, lohjalainen asuntosijoittaja Sanfrid Lindblom sanoo.”

Houkutteleva veroporkkana

Iso yhtiölaina  tarjoaa asuntosijoittajalle myös houkuttelevan veroporkkanan.

Sijoittaja voi vähentää verotuksessa vuokra-asunnon hoitovastikkeen lisäksi myös rahoitusvastikkeen, jos taloyhtiö käsittelee rahoitusvastikkeina tulona eikä rahastoi lyhennyksiä. Uusissa kohteissa tämä sijoittajia suosiva menettely on lähes säännönmukaisesti käytössä, kertoo kirjanpitäjä Mikko Pulkki Kiinteistötahko Helsinki Oy:stä.

Aikaisemmin kuukausittaiset rahoitusvastikkeet yleensä rahastoitiin, mutta nyt ne Pulkin mukaan tuloutetaan melkein säännönmukaisesti uusissa kohteissa. Kertalyhennyksinä tehtävät lainanlyhennykset sen sijaan rahastoidaan, jotta niistä ei jouduttaisi maksamaan veroa.

Lindblomin mukaan sijoittajia suosivasta käytännöstä ei ole haittaa muille osakkaille. Hänen mukaansa kyse ei ole myöskään verojen välttelystä, sillä myyntivaiheessa asunnosta joutuu maksamaan lainan pienenemisen takia enemmän myyntivoiton veroa.

”Rahoitusvastikkeen vähennyskelpoisuus kuitenkin palkitsee pitkäaikaista sijoittajaa, kun veroa ei tarvitse maksaa sijoituskaudella”, hän sanoo.

Lue lisää avokätisestä veroporkkanasta Helsingin Sanomien ja Rakennuslehden jutusta.

Lindblom kertoo aloittaneensa sijoitustoiminnan käytetyillä asunnoilla, mutta siirtyneensä sitten uusiin. Uusien asuntojen etuna on helppous, kun remontteja tai yllättäviä korjauskuluja ei ole tiedossa.

”Uusissa asunnoissa voi olla maltillisempi tuotto, mutta pitkällä tähtäimellä tuotot tuotot remonttikulujen puuttumisen myötä uudiskohteen eduksi.”

Lindblomin mukaan uuteen asuntoon on myös helpompi löytää vuokralaisia kuin vanhaan, ja asunnon paremman laadun takia vuokraakin voi pyytä enemmän.

Uusien asuntojen kauppamääräkin on kaventanut eroa käytettyihin asuntoihin nähden, joten rynnistys ei rajoitu suhteellisen osuuden kasvuun.

”Tuet suosivat asuntosijoittamista”

Pääkaupunkiseudulla käytettyjen asuntojen kauppa on käynyt viime vuosina muuta maata paremmin, mutta silti käytettyjen asuntojen kaupat ovat pudonneet noin neljänneksen 2000-luvun huipusta. Uusien asuntojen kauppa puolestaan on tämän vuosituhannen ennätystasolla.

”Kun ostajia on rajoitetusti, uusien asuntojen kauppa vähentää käytettyjen asuntojen kauppaa”, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Malilan mukaan vilkkaan asuntorakentamisen taustalla on asumiset tukitoimet.

”Tuet ovat suotuisassa asemassa asuntosijoittamisen kannalta. Vuokralaiset saavat niin hyvät tuet, että asuntoihin sijoittaminen on järkevää. Uusien asuntojen rooli asuntokaupassa pysyy, jos tukijärjestelmiin ei tehdä isoja muutoksia”, Malila sanoo.

Malila kuitenkin muistuttaa, että rakentamisen suhdanteet vaihtelevat. Taantumassa kuluttajat ovat nykyistä varovaisempia ja ostavat edullisempia asuntoja.

Lue lisää syistä, miksi kauppa tehdään uudesta asunnosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Yhä useampi asunto ostetaan uutena – veroporkkana houkuttimena”

  1. ”Lindblomin mukaan sijoittajia suosivasta käytännöstä ei ole haittaa muille osakkaille. Hänen mukaansa kyse ei ole myöskään verojen välttelystä, sillä myyntivaiheessa asunnosta joutuu maksamaan lainan pienenemisen takia enemmän myyntivoiton veroa.”

    Jos omistaa asunnon riittävän pitkään, myyntivaiheen myyntivoittoverotus ei määräydy tuolla perusteella, vaan niin sanotulla hankintameno-olettamalla. Eli tuo kirjanpitokäytäntö voi mahdollistaa verojen vähentämisen tavalla, jolla samaa veroa ei tule aikanaan myöhemmin maksettavaksi myyntivoittotilanteessakaan. Tosin aika moni asuntosijoittaja harrastaa osta ja pidä -strategiaa, jossa asuntoja ei edes aiota myydä, jolloin myyntivoittoverojakaan ei tule. Ja voi Suomen myyntivoittoverot välttää muuttamalla ennen myyntiä johonkin myyntivoittoverotukseltaan alempaan maahankin. Myyntivoittoverot kun määräytyvät myyntivoittovuonna omistajalla olevan asuinmaan mukaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat