Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen kauppa ennätystasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Uusien omistusasuntojen kauppa käy huimaa tahtia pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Viime maaliskuusta kaupat lisääntyivät 17 prosenttia, ja vuodessa 22 prosenttia. Kauppojen määrä ylittää kymmenen vuoden keskiarvon 30 prosentilla. Nykytaso on tämän aikavälin selkeä ennätys.

Porissa uusien asuntojen kaupat lisääntyi vuodessa 62 prosenttia, mutta vertailuluku on pieni. Jyväskylässä kauppojen määrä kasvoi 43 ja Itä-Suomessa 39 prosenttia.

Lahden seudulla kaupat vähenivät 5 prosenttia ja Seinäjoen, Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren alueella 21 prosenttia vuodessa.

Aloituksissa ennätys

Myytäviä omistusasuntoja aloitettiin puolessa vuodessa enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen. Sekä kerrostalo- että rivitalojen aloitukset ovat ennätystasolla.

Tarkastelluilla alueilla aloitettiin lähes viidennes enemmän asuntoja kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

Näiden alueiden perusteella voidaan arvioida, että koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin 10 200 perustajaurakoitua asuntoa 12 kuukauden aikana.

Gryndaustuotanto alkoi kiihtyä vuoden 2015 kesälomien jälkeen. Aloitukset näyttävät kasvavan myös jatkossa, vaikka nousuprosentit pienenevät vertailutason noustessa.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 42 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Määrä on korkein kuuden vuoden seurantajaksolla.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle on arviolta 5 100 asuntoa ennakkomarkkinoinnissa.

Oulussa aloitettiin puolessa vuodessa 877 asunnon rakentaminen. Vilkkaan aloitustahdin seurauksena ennakkomyynnissä on vähän asuntoja.

Myös etelän radanvarsikaupungeissa asuntoaloitukset ylittävät tarkasteltujen alueiden keskiarvotason.

Myynnissä olevien asuntojen määrä lisääntyi maaliskuusta 12 prosentilla, ja vuodessa 4 prosenttia. Tarjonta ylittää 15 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvon.

Pieni valmiiden varasto

Myymättömien valmiiden uusien asuntojen varasto on supistunut. Myynnissä olevista asunnoista on enää 15 prosenttia valmiita. Valmiiden asuntojen määrä alittaa 24 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvotason.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on arviolta 1200 valmista myymätöntä asuntoa.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla.

Myytävää on nyt 8,8 kuukaudeksi, mikä on 1,5 kuukautta alle kymmenen vuoden keskiarvon.

Maaliskuuhun verrattuna (9,2 kk) tilanne on suurin piirtein ennallaan. Tarjonta ja kysyntä ovat tasapainossa.

Hinnat nousivat

Inflaatio on pohjalukemissa, mutta myynnissä olevat uudet asunnot kallistuivat 5,2 prosenttia vuodessa. Samojen alueiden käytettyjen asuntojen hinnat nousivat vain 0,6 prosenttia.

Viime maaliskuusta uudet asunnot kallistuivat 1,6 prosenttia.

Halvimmat keskimääräiset kerrostaloneliöt ovat myynnissä Lappeenrannassa (3 616 euroa) ja Seinäjoella (3 618 euroa) , kalleimmat Turussa (4 687 euroa). Edullisimmat rivitaloneliöt ovat edelleen Oulussa (2 376 euroa), mutta Lappeenranta on ihan tuntumassa (2 379 euroa).

Turku pitää kärkisijaa myös kalleimpien rivitaloneliöiden listalla (3 579 euroa).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusien asuntojen kauppa ennätystasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella”

  1. ”Myytäviä omistusasuntoja aloitettiin puolessa vuodessa enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen. Sekä kerrostalo- että rivitalojen aloitukset ovat ennätystasolla.”

    Tästä tulee hieman mieleen, että tämä ”ennätys” on vain pieni nousukäyrä suuren alamäen jälkeen ja ATH-tasoista ollaan vielä hyvin kaukana. Lienemme vielä äärimmäisen kaukana vuoden 2006 luvuista.

    Myös tämän takia käytettäneen tällaista epätavallista keskiarvo laskelmaan (”Kauppojen määrä ylittää kymmenen vuoden keskiarvon 30 prosentilla”) Koska keskiarvo muodostuu 2006-2007 hyvistä vuosista ja sitä seuraavista kahdeksasta surkeasta vuodesta.

    Ennätyksiä on monenlaisia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat