Kokeile kuukausi maksutta

Remonttien pelko kiihdyttää uusien asuntojen kauppaa

YIT:n asuntomyynnistä vastaava myyntipäällikkö Sari Hiilosvuo tietää, miksi uudet asunnot menevät kaupaksi.

YIT:n asuntomyynnistä vastaava myyntipäällikkö Sari Hiilosvuo tietää, miksi uudet asunnot menevät kaupaksi.

Keskeinen syy on remonttien pelko. Uuden asunnon kustannukset ovat paremmin ennakoitavissa eikä ostajan tarvitse miettiä taloyhtiöiden lupamenettelyjä.

Toinen avaintekijä on hyvä sijainti. Uudet kerrostalokohteet sijaitsevat tyypillisesti kasvukeskuksissa hyvien liikenneyhteyksien päässä, ja se on tärkeää niin lapsiperheille kuin senioreille.

”Seniorit ovat meillä merkittävä ostajaryhmä, mutta myös nuoret perheet. Ostajia on kaikenikäisiä”, Hiilosvuo sanoo.

Vilkas rakentaminen selittää uusien asuntojen kaupan vilkkautta, mutta trendimuutoksena Hiilosvuo näkee pienentyneen halun asuntojen omatoimiseen remontointiin. Iso yhtiölaina pudottaa ostokynnystä niin sijoittajien kuin muidenkin ostajien kohdalla.

Lue tästä myös siitä, miten yhä useampi kauppapäätös tehdään uudesta asunnosta.

Suurin osa asunnoista sijoittajille

Asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja Antero Nuutinen sanoo, että SRV:n asuntorakentamisesta noin puolet menee kokonaisina kohteina suoraan sijoittajille ja rahastoille. Toisesta puolikkaastakin iso osa, enimmillään 20-30 prosenttia menee erilaisille sijoittajille, joko yhden tai useamman asunnon kauppoina.

Sijoittajat valitsevat Nuutisen mukaan uuden asunnon melko pitkälti samoista syistä kuin kuluttajat. Korjauskulujen puuttuminen takia vastikkeen suuruus on arvioitavissa, korot ovat pohjalla ja kohteissa on valmis yhtiölaina, johon voi vielä saada pari lyhennysvapaata vuotta.

Seniorit ovat SRV:lle merkittävä uusien asuntojen ostajaryhmä.

Maaseudulla vanhukset ostavat kirkonkyliltä uusia asuntoja palveluiden ääreltä. Nuutisen mukaan yhtiö on vetäytynyt tästä rakentamisesta, sillä volyymi on liian pieni.

”Yleensä maaseutu tyhjenee yhden kerrostalon vauhtia kolmen vuoden välein.”

Seniorit muutoksen taustalla

Kerrostalorakentaminen on ollut vilkasta, joten uusien asuntojen iso kauppamäärä ei ole yllättänyt Forecon Oy:n johtavaa neuvonantajaa Pekka Pajakkalaa. Hän kuitenkin näkee myös trendimuutosta uusien asuntojen painottumisessa asuntokaupassa.

Muutoksen taustalla on Pajakkalan mukaan seniorien käyttäytyminen: ei haluta ostaa vanhaa asuntoa, johon on tulossa remontteja. Uudet asunnot myös sijaitsevat usein hyvillä paikoilla.

Uusien asuntojen osuuden painottuminen voi Pajakkalan mukaan olla pysyvääkin, mutta viime aikojen muutoksessa ovat olleet pääosassa vuokra-asuntoja hankkivat rahastot.

Yli miljardin asuntosijoitus

Kiinteistörahastojohtaja Kim Särsin mukaan LähiTapiola hankkii rahastoihinsa vain uusia asuntoja, koska kiinteistökannasta halutaan mahdollisimman moderni ja tehokas. Siksi yhtiö myös rakennuttaa itse asuntokohteita.

”Silloin tiedämme, miten asunnot on rakennettu. Strategiamme on ostaa uusia asuntoja aika pitkäksi ajaksi. Käytettyjä asuntoja emme hanki, meillä ei ole organisaatiota peruskorjausta varten”, Särs sanoo.

LähiTapiolan rahastoissa on jo noin 5000 valmista tai rakenteilla olevaa asuntoa. Asunnot on hankittu muutaman vuoden aikana. Särsin mukaan asuntoihin on sijoitettu reilusti yli miljardi euroa.

”Me hankimme kokonaisia kerrostaloja, joissa kaikki asunnot ovat meidän asuntoja.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Remonttien pelko kiihdyttää uusien asuntojen kauppaa”

  1. ”Kiinteistörahasto ostaa vain uusia asuntoja.” Vuosien ja vuosikymmenten saatossa asunnot kuitenkin tapaavat vanheta. Millaisella strategialla rahasto menee eteenpäin: myy vanhenevat asunnot pois (kelle?), opettelee korjaamista, ei mieti asiaa lainkaan tässä vaihessa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat