Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen kauppa kiihtyi 2000-luvun ennätystasolle pääkaupunkiseudulla

Myös asuntorakentaminen on Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan erittäin vilkasta pääkaupunkiseudulla.

SRV pelkästään johtaa Redin rakentamista. Itse rakennustyön tekevät sadat alaurakoitsijat 66 maasta.

Nykyvauhdilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa tehdään 5115 sääntelemättömän uuden asunnon kauppaa vuodessa. Kymmenen vuoden keskiarvo on noin 2800 kauppaa vuodessa.

Kuuden kuukauden kaupat huhti-lokakuussa ylittävät 82 prosentilla keskiarvotason.

Kauppatahti on selvästi 2000-luvun vilkkainta, sillä aikaisempi ennätys ylittyy 13 prosentilla.

Lähes joka neljäs kauppa uudesta asunnosta

Kaupat ovat lisääntyneet puolen vuoden jaksolla eniten Helsingissä (+15 %) ja Vantaalla (+19 %). Espoossa oli hiljaisempaa (+4 %).

Helsingin osuus kaupoista on runsaat 40 prosenttia. Vantaalla tehdään enemmän kauppoja (osuus 32 %) kuin Espoossa (osuus 27 %).

Jo lähes joka neljäs pääkaupunkiseudun asuntokauppa tehdään uudesta asunnosta. Uusien asuntojen osuus on tämän vuosituhannen korkein.

Selvitys koskee asuntokohteita, jotka ovat kuluttajamyynnissä. Tilastossa eivät näy sellaiset kokonaiset asuntokohteet, jotka sijoittaja on ostanut kokonaisena rakennusliikkeeltä. Asuntokauppa onkin siten todellisuudessa vielä vilkkaampaa kuin tilastot osoittavat.

Ennätysmäinen aloitustahti

Uusia asuntoja on aloitettu kiivaaseen tahtiin. Puolessa vuodessa aloitettiin 3053 myytävän omistusasunnon rakentaminen. Se on vuodesta 2009 alkaneen seurannan korkein lukema ja ylittää 7 prosentilla viime vuoden lokakuun edellisen huipun.

12 kuukauden aikana aloitettiin 5132 asunnon rakentaminen, mikä sekin on seuranta-ajan korkein lukema.

Aloituslukujen osaltakin on hyvä muistaa, että osa asunnoista menee tilastojen ohi sijoittajille kokonaisina kohteina. Rakentamisen vilkkautta lisäävät myös tuetut vuokra- ja asumisoikeuskohteet. Tuotanto painottuu vahvasti kerrostaloihin.

Espoo on noussut suurimmaksi sääntelemättömän tuotannon asuntoaloittajaksi 33 prosentin osuudella. Helsingin vapaan tuotannon osuus on 31 ja Vantaan 29 prosenttia. Hitasia on aloituksista 7 prosenttia.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 1394 asuntoa. Ennakkomyynnissä olevien asuntojen määrä on tyypillisesti pääkaupunkiseudulla muuta maata pienempi ja ennakkomarkkinointiaika lyhyempi. Rakentajat käynnistävät kohteita myös ilman ennakkomarkkinointia.

Ennakkomyynnissä on eniten asuntoja Vantaalla (37 %), sitten tulevat Espoo–Kauniainen (36 %), Helsinki vapaalla (23 %) ja hitas-tuotannolla (4 %).

Myynnissä paljon asuntoja

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 3629 uutta asuntoa. Se on noin 1100 asuntoa enemmän kuin keskimäärin kymmenen vuoden aikana. Määrä on suurin piirtein vuoden takaisella tasolla.

Myytävä lisääntyi selvästi Espoossa (+340 asuntoa) ja Vantaalla (+124 asuntoa), mutta väheni Helsingissä (-83 asuntoa).

Rakenteilla olevia myymättömiä asuntoja on 3030.

Myymättömät valmiit uudet asunnot (599 kappaletta) eivät ole enää ongelma. Määrä on vain 16,5 prosenttia koko tarjonnasta. Näyttää siltä, että varasto ei enää pienene nykyisestä.

Asunnoista alitarjontaa

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla.

Myytävää riittää 8,5 kuukaudeksi, kun huhtikuussa sitä oli 8,6 kuukaudeksi.

Asunnoista on alitarjontaa, sillä keskimäärin myytävää riittää noin vuodeksi.

Tiedot käyvät ilmi Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta, joka koskee Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan.

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusien asuntojen kauppa kiihtyi 2000-luvun ennätystasolle pääkaupunkiseudulla”

  1. Kova on kiinnostus ’riskittömään’ uuteen kämppään. Uutuudesta saa maksaa ylimääräisen 1500-3000 euroa neliöltä vrt. hyvä vastaava käytetty.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat