Kokeile kuukausi maksutta

Hovioikeus piti tuomion voimassa – rakennuttajalle ja urakoitsijoille yhteisösakkoa

Vaasan hovioikeus on 22.9.2016 antamallaan tuomiolla pysyttänyt voimassa helmikuussa 2015 annetun Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion.

Vaasan hovioikeus on 22.9.2016 antamallaan tuomiolla pysyttänyt voimassa helmikuussa 2015 annetun Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan pietarsaarelaisella hallityömaalla rakennuttajana toiminut turkistarhausalan yritys ja hallin pystytystä käytännössä päätoteuttajan vastuulla urakoinut hallitoimittaja sekä hallitoimittajan aliurakoitsijana toiminut rakennusliike tuomittiin työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoihin.

Samalla vahvistettiin kyseisten yritysten neljälle työnjohdon edustajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta tuomitut 20–30 päiväsakon suuruiset sakkorangaistukset.

Hallityömaalla Pietarsaaressa oli marraskuussa 2011 sattunut sähkötapaturma kun hallin päädyssä oltiin katon räystäälle asentamassa vesikouruja.

Rakennusliikkeen kirvesmies oli saanut sähköiskun työkohteen vieressä olleesta jännitteellisestä 20 kV:n voimalinjasta. Vakavien käsivammojensa vuoksi kirvesmies on ollut siitä lähtien työkyvyttömänä.

Erilaisten oikeudenkäyntikulujen ohella yritykset tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan kirvesmiehelle henkilövahinkoina ja ansionmenetyksinä yli 50 000 euroa.

Hallin pystytystyön turvallisuudesta pääosin vastanneen hallitoimittajan yhteisösakko oli suuruudeltaan 25 000 euroa, rakennusliikkeen 10 000 euroa ja rakennuttajan osuus 3 000 euroa.

Sähköturvallisuutta ei ollut riittävästi otettu huomioon työmaan riskien arvioinnissa ja sähköturvallisuusmääräysten mukaisia turvaetäisyyksiä oli alitettu.

Yleisemminkin rakennushankkeen turvallisuussuunnittelussa ja sen toteutuksessa todettiin puutteita, koska päätoteuttajaa ja turvallisuuskoordinaattoria ei ollut nimetty, turvallisuusasiakirjoja ja työssä vaadittavia erillisiä turvallisuussuunnitelmia ei ollut laadittu, viikoittaisia kunnossapitotarkastuksia ei ollut pidetty ja työnjohtojärjestelyissä oli merkittäviä puutteita. Työtapaturma oli sattunut laajemman rakennushankkeen aikana ja projektin siinä osassa hallin rakentamisen yhteydessä, jossa hallitoimittajalla oli ollut pääasiallinen määräysvalta.

Hovioikeus arvioi käräjäoikeuden tavoin, että tästä oli aiheutunut turkistarhausalan yritykselle kustannussäästöä ja taloudellista hyötyä 3 000 euroa ja hallitoimittajalle 1 000 euroa, mitkä summat käräjäoikeus tuomitsi taloudellisena hyötynä menetettäväksi valtiolle.

Asiasta tiedotti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hovioikeus piti tuomion voimassa – rakennuttajalle ja urakoitsijoille yhteisösakkoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat