Talous Infra Kiinteistöt Rakentaminen Uutiset Rakennuslehti Ei kommentteja

Rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi edelleen

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa 7,2 miljoonalle kuutiometrille.

Rakennusluvissa oli vielä kasvua, mutta asuntorakentamisessa kiivain rakennuslupien hakuvaihe on takanapäin, arvioi Sami Pakarinen RT:stä.

Myönnetty kuutiometrimäärä on 1,3 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiometrimäärä jäi edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa alemmalle tasolle, muissa rakennustyypeissä oli kasvua.

Asuinrakentaminen väheni

Asuinrakennuksille joulu-helmikuussa myönnetty rakennuslupien kuutiomäärä oli 2,1 miljoonaa, joka on 4,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa kaikkiaan 7 221 asunnolle. Määrä väheni 2,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennustuotannon volyymi tasaisessa kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi joulu-helmikuussa 12,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 10,1 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 13,6 prosenttia. Rakennushankkeita aloitettiin samaan aikaan tilavuudella mitattuna 39,3 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 22,0 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

RT:n kommentit rakennus- ja asuntotuotantotilastoihin

”Tänään julkistetut rakennus- ja asuntotuotantotilastot ovat odotusten mukaiset asuntorakentamisen supistumisesta huolimatta. Viime vuoden helmikuun vertailutieto oli äärimmäisen korkea, joten vaikka tiedot täydentyvät tulevina kuukausina, on selvää, että asuntorakentamisessa kiivain rakennuslupien hakuvaihe on takanapäin. Näin ollen voi sanoa, että Suomen talousjunassa rakentaminen siirtyy nyt veturin paikalta vaihteeksi ravintolavaunuun”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen lohkaisee.

”Vaikka vasarat paukkuvat vielä tiuhaan aloitetuilla työmailla, tulee loppukesästä saatavat tiedot vahvistamaan tänään nähtyä, sillä myös touko- ja kesäkuu olivat vuonna 2016 erittäin vilkkaita lupakuukausia.”

”Rakentamisen tulevaisuuden kannalta sopii toivoa, että Varsinais-Suomen teollisuusrakentamisen hyvä vire tarttuisi nyt myös laaja-alaisesti muuallekin Suomeen. Hyvä uutinen on, että Suomen talouskasvu tulee olemaan joka tapauksessa nyt yleisesti ennakoitua kovempaa. Siitä kertovat erittäin monet suhdanneindikaattorit”, Pakarinen sanoo.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia