Asuinrakentamisen aloitukset ja luvat kasvoivat syksyllä

Rakennushankkeita aloitettiin heinä-syyskuussa 11,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloitukset kuitenkin kasvoivat 9,4 prosenttia. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi 13,1 prosenttia, mutta muun rakentamisen lupamäärä väheni 19,6 prosenttia. Vahvan alkuvuoden ja syksyn aloitusten seurauksena tilavuuden liukuva vuosisumma oli lokakuussa 7,7 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Rakennuslupien väheneminen jatkui vuonna 2019, asuntoaloitukset kasvoivat loppuvuonna

Rakentamisen aloituksia oli loka-joulukuussa 7,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, mutta lupamäärä laski yli 17 prosenttia ja koko vuonna yli 4 prosenttia. Asuinrakentamisen aloituksia oli loka-joulukuussa 10,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Asuntoja valmistui vuosituhannen ennätysmäärä, mutta onko tuotanto järkevällä tasolla, yliaktuaari Paavo Kokkonen pohtii kirjoituksessaan.

Rakennuslupien määrä väheni selvästi, mutta aloitukset, volyymi ja luottamus kasvoivat

Rakennuslupia myönnettiin kuluvan vuoden huhti-kesäkuun aikana 14,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloitukset laskivat 7,3 prosenttia. Koko rakentamisen volyymi ja aloitukset kuitenkin kasvoivat, mikä kertoo siitä, että suhdannetilanne on synkkenevistä näkymistä huolimatta yhä hyvä. Siitä kertoo myös EK:n luottamusindikaattori elokuulta.