Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat ovat tänä vuonna korjauskohteita

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoa tavoittelee tänä vuonna neljä esiraadin valitsemaa korjauskohdetta.

Yksi Arkkitehtuurin Finlandia-palkintoehdokas on Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, joka on entinen Otaniemen kampuksen kirjasto.

Esiraadin valitsemat kohteet ovat Tarton Paavalinkirkko, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatteri ja Roihuvuoren ala-aste. Kaikki kohteet ovat valmistuneet alunperin Suomen itsenäisyyden aikana.

Palkinnon valitsee OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen. Voittaja julistetaan 2. päivä lokakuuta.

Esiraadin puheenjohtajan Janne Pihlajaniemen mukaan uuden, arvokkaan arkkitehtuurin tekemisen rinnalla on yhtä tärkeää ylläpitää arvokasta rakennusperintöämme.

”Valitut kohteet ovat olemassaolonsa aikana osoittautuneet vaalimisen arvoiseksi rakennustaiteeksi. Niihin viime vuosina tehdyt korjaustoimenpiteet ovat kunnioittaneet ja jopa kirkastaneet alkuperäistä arkkitehtonista ajatusta, mutta samalla tuoneet rakennuksiin myös tämän hetken näkökulmasta onnistuneita oman aikansa jälkiä, synnyttäen ajallista kerroksellisuutta”, Pihlajaniemi kertoo.

Tarton Paavalinkirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi ja laajennus valmistui vuonna 2015. Lähes kymmenvuotisen korjaus- ja laajennushankkeen veti arkkitehti Merja Niemisen ja taiteilijaprofessori Kari Järvisen entistämiseen erikoistunut toimisto. Projektiarkkitehtina toimi Päivi Pennanen ja valaistus- ja kalustesuunnittelusta vastasi Markku Nors. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja yhtenä hänen merkkityönään pidetty Tarton Paavalinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1917.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskukseksi peruskorjattu Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta.  Viime vuonna valmistuneen laajennuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT (arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes sekä hankesuunnitteluvaiheessa Eeva-Liisa Elo-Lehtinen) ja sisustussuunnittelusta Arkkitehtitoimisto JKMM (sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen).

Helsingin kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koko rakennus on peruskorjattu. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta. Tänä vuonna valmistuneen peruskorjauksen suunnittelusta vastasi LPR Arkkitehdit (arkkitehdit Pauno Narjus, Richard Alaskewicz ja Tiitta Itkonen sekä sisustusarkkitehdit Tuomas Lemmetyinen ja Philip Kronqvist) yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Roihuvuoren ala-asteen perusparannuksen suunnitteli Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy (arkkitehdit Timo Jeskanen ja Juha Kihlström). Työ valmistui viime vuonna. Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema koulu valmistui vuonna 1967.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää palkinnon neljättä kertaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat ovat tänä vuonna korjauskohteita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat