Säveltäjä Kaija Saariaho valitsee arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajan

Palkinnon valitsijaksi haluttiin tänä vuonna valita kulttuurialan henkilö, joka on tullut tunnetuksi muun kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Kaija Saariaho on tunnetuimpia nykysäveltäjiämme, ja hän on kiertänyt laajasti kansainvälisiä konserttisaleja.

Palkinnon valitsijaksi haluttiin tänä vuonna valita kulttuurialan henkilö, joka on tullut tunnetuksi muun kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Kaija Saariaho on tunnetuimpia nykysäveltäjiämme, ja hän on kiertänyt laajasti kansainvälisiä konserttisaleja.

Esiraadin valitsemat viisi palkintoehdokasta ovat kulttuurikeskus Kangasala-talo Kangasalalla, Merenkulkijanrannan asuinkerrostalot Helsingissä, Opinmäen koulu Espoossa, OP Ryhmän uudet toimitilat Helsingissä ja puukerrostalo Puukuokka Jyväskylässä.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2015 toista kertaa.  Palkinnon saaja julkistetaan 23. syyskuuta 2015 Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

”Olen aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja luonnollisesti myös konserttisaleista. Ehdokaskohteita kiertäessäni pohdin erityisesti sitä, kuinka syvästi arkkitehtuuri muokkaa todellisuuttamme päivittäin”, kertoo Saariaho

”OP:n uusissa tiloissa tuntui mukavalta, että taloryhmän sitovan lasisen katon alta löytyvät kaikki työntekijän päivän aikana tarvitsemat paikat ja palvelut. Puukuokka-kerrostalossa viehätti rappukäytävään asti ulottuva pehmeä ja kodikas akustiikka sekä asuntojen intiimi tunnelma. Merenkulkijanrannan asuinkorttelissa yhdistyivät unelmallisen kaunis merinäköala ja yhteisöllinen tunnelma. Kangasala-talo teki vaikutuksen muuntautumiskykyisellä auditoriollaan, monipuolisuudellaan ja veistoksellisella ulkomuodollaan. Opinmäen koulu herätti kiinnostavan ja avoimen yleiskuvan lasisine seinineen, jotka ovat omiaan lisäämään vuorovaikutusta luokkien välillä”, Saariaho arvioi finalistikohteita.

Asumisen, kulttuurin, oppimisen ja työn paikkoja

Kangasala-talo, vuonna 2015 valmistunut kulttuurikeskus yhdistää erilaisia toimintoja: monitoimiauditorion, taidemuseon sekä kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen istuntosalit. Jyhkeä betonitalo jakautuu sisällä vaaleiden aulatilojen valoisiksi monipolvisiksi ”kanjoneiksi”. Talon on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen.

Merenkulkijanrannan kortteli sijaitsee luonnon ja kaupunkimaisuuden taitekohdassa, meren rannassa. Lauttasaaressa, Helsingissä sijaitseva kortteli on rakentunut useassa vaiheessa vuodesta 2008 alkaen – viimeinen kokonaisuuden osa valmistui vuonna 2015. Korttelin on suunnitellut Arkkitehdit NRT Oy.

OP Ryhmän tilat uudistavat ja täydentävät suuren kaupunkikorttelin Helsingin Vallilassa. Esiraadin mukaan kolmiomaiset avaukset, ”halkeamat”, rytmittävät suurta rakennusvolyymia. Keskiosan korkeaan ja valoisaan tilaan avautuvat kokoustilat, ravintolat, kahvilat ja hyvinvointipalvelut. Vuonna 2015 valmistuneen talon on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy.

Opinmäen koulu on vasta rakentuvan espoolaisen Suurpellon asuinalueen keskeinen julkinen rakennus. Päiväkodin sekä ala- ja yläkoulun lisäksi talossa on kirjasto, urheiluhalli, työväenopisto ja nuorisotoimen tiloja. Vuonna 2015 valmistuneen koulun on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää Oy.

Puukuokka, kahdeksankerroksinen puukerrostalo Jyväskylän Kuokkalassa edustaa persoonallista asuntoarkkitehtuuria. Porrashuone muodostaa poikkeuksellisen arkkitehtonisen elämyksen asuinrakennuksen sydämeen. Vuonna 2014 valmistuneen talon on suunnitellut OOPEAA Office for Peripheral Architecture.

Esiraatiin kuuluivat Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukala (esiraadin puheenjohtaja), Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, arkkitehti Eero Lundén sekä rakennussuunnittelun professori, SOTERA-tutkimusinstituutin johtaja Pirjo Sanaksenaho. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Säveltäjä Kaija Saariaho valitsee arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajan”

Jätä kommentti