Huimat erot Mikkelin asuntohinnoissa: uusi asuntoneliö 2,5 kertaa vanhaa kalliimpi

Asuntomessukaupungissa Mikkelissä rakennetaan nyt asuntoja keskimääräistä vilkkaammin, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Toimitusjohtaja Mikko Viskarin johtama FH Invest on Mikkelin suurin asuntorakentaja.

Katsaus perustuu STH-Groupin ja Tilastokeskuksen tietoihin.

Uudet asunnot ovat Mikkelissä kohtalaisen kalliita, ja ero käytettyjen asuntojen hintoihin on revennyt isoksi. Uusi kerrostaloneliö maksaa noin 2,5 kertaa vanhan asuntoneliön hinnan.

Maaliskuussa myynnissä olleiden uusien kerrostaloasuntojen neliöhinta oli keskimäärin 3534 euroa neliöltä. Käytetyn kerrostaloasunnon saa tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tietojen valossa 1405 euron neliöhinnalla.

Uudet kallistuneet, vanhat halventuneet

Sekä uusien että käytettyjen asuntojen hinnat ovat laskeneet viime aikoina. Viiden vuoden ajanjaksolla uudet kerrostaloasunnot ovat kallistuneet 5,4 prosenttia, kun taas käytetyt ovat halventuneet 17,7 prosenttia.

Rivitaloissa hintaero on pienempi. Myynnissä oleva uusi rivitaloneliö maksaa keskimäärin 2610 euroa ja käytetty 1598 euroa. Uudet rivitaloasunnot ovat kallistuneet viidessä vuodessa 4,7 prosenttia ja käytetyt ovat halventuneet 15,5 prosenttia.

Sekä uusien että käytettyjen asuntojen kauppa käy keskimääräistä vilkkaammin.

Ei rahastovetoista asuntokauppaa

Tilastokeskuksen mukaan Mikkelissä on aloitettu vuodessa 159 yhtiömuotoisen uuden asunnon rakentaminen. Se on viime vuosien suurin määrä.

”Kerrostalorakentaminen on Mikkelissä jopa ennätyksellisellä tasolla. Tuotanto on pääosin kuluttajavetoista, sillä kasvukeskusten kaltaista, rahastovetoista sijoittajakysyntää ei täällä ole”, Rakennustoimisto Valiotalon toimitusjohtaja Jari Halonen sanoo.

Halosen mukaan ainoastaan YIT on tehnyt kokonaisen talon rahastolle.

Piensijoittajia kaupungissa on. Valiotalon kerrostalokohteesta meni 70 prosenttia piensijoittajille yksittäisinä asuntoina, kun yritys teki Mikkeliin ensimmäisen pienten asuntojen kohteen. Kerrostalossa on 18 asuntoa, joiden keskipinta-ala on 34 neliötä.

Nyt Valiotalo rakentaa 21 asunnon kerrostaloa, josta vain kolme asuntoa on myymättä. Heinäkuussa käynnistyy 22 asunnon kerrostalon ennakkomarkkinointi Mikkelissä, ja syksyllä toiminta laajenee Jyväskylään rivitalokohteella.

Mikkelissä on myynnissä vähän uusia asuntoja. Kauppalukujen valossa myytävää riittää vain 3,8 kuukaudeksi, kun tasapainoinen tilanne edellyttäisi noin 8–9 kuukauden myyntivarastoa. Kaupungissa oli maaliskuussa myynnissä vain 48 tuottajamuotoista asuntoa, joista valmiita oli 15.

Valitusprosessi kestänyt kolme vuotta

Isot konsernit eivät rakenna tällä hetkellä Mikkelissä asuntoja. Kaupungin suurin asuntorakentaja on FH Invest, jolla on rakenteilla eri puolilla 150 asuntoa. Keskimäärin vuosituotanto on vähän yli 200 asuntoa.

Mikkelin lisäksi FH Investillä on pysyvät organisaatiot Kouvolassa ja Porvoossa ja kohta myös Järvenpäässä sekä Hyvinkäällä.

Toimitusjohtaja Mikko Viskarin mukaan Mikkelissä on Suomen tasaisin asuntomarkkina. Käänteet ovat loivia niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

”Mikkelissä on kesällä rakenteilla viisi kerrostaloa”, Viskari sanoo.

Rakennuslehti kertoi reilut kaksi vuotta sitten, että FH Investin lähes 40 miljoonan euron työmaat seisoivat valitusten takia. Käytännössä koko työmaahenkilöstö oli lomautettu. Kouvolaa koskevan kaavavalituksen yritys voitti hallinto-oikeudessa, ja kohdetta rakennetaan.

Myös Mikkelin Pankalassa sijaitsevan kolmen asuinkerrostalon tonttikauppajutun yritys voitti hallinto-oikeudessa, mutta nyt kohde seisoo rakennuslupaa koskevan valituksen takia. Valittaja on sama henkilö.

”Prosessiin on mennyt kolme vuotta, ja se voi kestää vielä kaksi vuotta. Valitusmenettelyn kestoa pitäisi saada lyhennettyä.”

Valitusten opetus on, että liiketoimintasuunnitelma on oltava 2–3 vuodeksi, ja epävarmoille kohteille tarvitaan varasuunnitelmat.

Yrityksen liikevaihto lähes nelinkertaistui viime vuonna yli 50 miljoonaan euroon. Vuoden päästä tavoite on Viskarin mukaan 60 miljoonaa, sitten kasvu rauhoitetaan.

Valitusten myötä FH Investin toiminta painui tappiolle, mutta tilanne on Viskarin mukaan normalisoitunut. Liikevoittotavoite on 10 prosenttia liikevaihdosta.

Asuntoja omilla miehillä

Pelkästään Mikkeliin asuntoja tekevän Rakennusliike Olan tuotanto on painottunut rivitaloihin, joskin nyt luovutusvaiheessa on kerrostalo ja toinen on perustusvaiheessa. Toimitusjohtaja Olli Heinikaisen puheissa korostuu oman henkilökunnan merkitys.

”Pääsääntö on, että teemme omilla miehillä kaiken minkä pystymme ja mikä on järkevää. Haluamme olla rakennusliike.”

Yhtiö on tehnyt 2–4 miljoonan euron liikevaihtoa, eikä tappiovuosia ole ollut.

”Motiivini on työllistää vakioporukka, rahasta en viitsisi näitä hommia tehdä. Pyrimme tekemään hyviä ja asuttavia asuntoja.”

Olan valmistumisvaiheessa olevan kerrostalokohteen asunnot keskustan tuntumassa maksavat keskimäärin vajaat 3400 euroa neliöltä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Huimat erot Mikkelin asuntohinnoissa: uusi asuntoneliö 2,5 kertaa vanhaa kalliimpi”

  1. Ei Olaa voi noilla luvuilla oikein rakennusliikkeenä pitää. Luulin jo, että meni aika päiviä sitten konkursiin. Oli Tampereellakin harjoittelemassa, teki julkisivuremontteja.

  2. Tampereella harjoitellut savolainen rakennusliike taisi olla Oka, ei Ola. Okaa ei enää ole ainakaan Tampereella. Ola on näemmä Savossa toimiva rakennusliike.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat