Kokeile kuukausi maksutta

Espoo purkaa Viherlaakson vuonna 1955 valmistuneen koulun osan sisäilmaongelmien vuoksi

Espoon tila- ja asuntojaosto linjasi maanantaina, että Viherlaakson koulun ja lukion vuonna 1955 valmistunut osa pitää purkaa.

Viherlaakson koulun rehtori Kirsti Kupiainen tulossa uloa väistötiloista. Oikealla vanha koulurakennus. Kuva: Rio Gandara / HS

Lopullisesti asiasta päättää valtuusto, luultavasti vielä tämän vuoden puolella.

Valtuuston joulukuussa 2015 päättämää Viherlaakson koulun peruskorjaus- ja laajennushanketta on käsitelty uudelleen koulun tiloissa tehtyjen lisätutkimusten vuoksi. Vuonna 2015 valtuusto siis hyväksyi remonttisuunnitelman, jonka mukaan piti säilyttää koulun kaksi vanhinta osaa.

Tuona syksynäkin keskusteltiin paljon siitä, kannattaako vuonna 1955 valmistunut osa säilyttää vai purkaa, mutta kaupunginmuseon kanta rakennuksen säilyttämisen puolesta sekä pelko aikataulun viivästymisestä vaikuttivat lopulta siihen, että tuolloin päädyttiin säilyttämisen kannalle.

Sen jälkeen koulun tyhjennyttyä tiloissa on tehty lisätutkimuksia ja rakenneavauksia kevään ja kesän 2017 aikana.

Lisätutkimuksissa vuonna 1955 valmistuneesta rakennuksesta löydettiin merkkejä rakennuksen rakennusaikaisesta rungon vaurioitumisesta.

Siksi tila- ja asuntojaosto esittää nyt, että se puretaan.

35 miljoonan euron varaus

Koulun peruskorjaukseen ja laajennukseen on kaupungin investointiohjelmassa varattu 35 miljoonaa euroa, mutta muutoksen kustannusvaikutuksia selvitetään parhaillaan.

Tarkoitus on toteuttaa rakentaminen elinkaarimallilla, jossa remontin tekijä vastaa rakennuksista 20 vuoden ajan niiden valmistumistuttua.

Alunperin remontoidun koulun piti olla käytössä jo kesällä 2019, mutta tämänhetkisen arvion mukaan se valmistuu muutoksen vuoksi kesällä 2020.

Koulun rehtori Kirsti Kupiainen on viivästyksestä huolimatta tyytyväinen uuteen suunnitelmaan, koska kokonaan uuteen osaan voi paremmin suunnitella uusia muunneltavia oppimisympäristöjä.

”On hyvä, että vuonna 1955 rakennettu osa puretaan. Se oli meidän käyttäjien näkökulma alusta pitäen”, Kupiainen muistuttaa.

”Se talo on rakennusteknisesti huono, siellä on ahtaita rappukäytäviä ja kun kantavia palkkeja ei voi purkaa, niin se olisi rajoittanut paljon suunnittelua. Nyt arkkitehti pääsee puhtaalta pöydältä suunnittelemaan uusia muunneltavia oppimisympäristöjä, jotka eivät ole niin staattisia vaan muokattavissa erilaisiin tilanteisiin ja erikokoisille ryhmille.”

Tuhannen oppilaan koulu

Uusi Viherlaakson koulu ja lukio tulee valmistuttuaan olemaan noin tuhannen koululaisen oppilaitos. Lukiolaisia sinne on tarkoitus tulla noin 540 ja peruskoululaisia noin 360.

Viherlaakson koulun oppilaat käyvät koulua tällä hetkellä koulun pihalla olevassa siirtokoulussa ja lukion oppilaat ovat evakossa Nihtisillassa.

”Vähän ahdasta on, mutta pärjäillään”, toteaa rehtori Kupiainen peruskoulun nykytilanteesta.

Peruskorjaus- ja laajennushanke koostuu monesta rakennuksesta eli Aarne Ervin suunnittelemasta vuonna 1948 valmistuneesta ja säilytettävästä koulusta, purettavaksi esitetystä Juri. E. Sillanderin suunnittelemasta vuonna 1955 valmistuneesta osasta sekä uusista rakennuksista. Vuonna 2002 valmistunut osa säilytetään.

Vierailin Viherlaakson koulussa ja lukiossa neljä vuotta sitten, kun lukuvuosi käynnistyi sairastellen. Tuolloin useita luokkatiloja jouduttiin panemaan käyttökieltoon, kun niissä oli vaikea hengittää ja ihmiset saivat niissä ollessaan myös iho-oireita.

Tuolloin koulussa oli mätiä lautoja ja haisevia muovimattoja.

”Pääsemme vihdoinkin terveeseen taloon. Se on kaikista tärkeintä”, toteaa rehtori Kupiainen nyt.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo purkaa Viherlaakson vuonna 1955 valmistuneen koulun osan sisäilmaongelmien vuoksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat