Kokeile kuukausi maksutta

Sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista

Sisäilmaongelmat ovat tuoreen kyselyn mukaan huomattavan yleisiä päiväkodeissa ja kouluissa. Opetusalan henkilökunta tai vanhemmat ovat kahden viime vuoden aikana ilmoittaneet sisäilmailmaongelmista kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista. Tämä selviää opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tekemän selvityksen tuloksista. OAJ esittää, että hallitus harkitsee merkittävää elvytyspakettia homekoulujen ja -päiväkotien korjaamiseen

Sisäilmaongelmat ovat tuoreen kyselyn mukaan huomattavan yleisiä päiväkodeissa ja kouluissa. Opetusalan henkilökunta tai vanhemmat ovat kahden viime vuoden aikana ilmoittaneet sisäilmailmaongelmista kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista. Tämä selviää opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tekemän selvityksen tuloksista. OAJ esittää, että hallitus harkitsee merkittävää elvytyspakettia homekoulujen ja -päiväkotien korjaamiseen

Havaituista sisäilmaongelmista yleisin oli riittämätön ilmanvaihto, josta kertoi 82 prosenttia ongelmia havainneista. Seuraavaksi yleisimpiä olivat ilmanvaihtojärjestelmän toimintahäiriöt, joista ilmoitti 62 prosenttia ongelmia havainneista, sekä kosteusvauriot tai vesivahingot, joista ilmoitti 55 prosenttia. Mikrobikasvusta, kuten homeesta rakenteissa, ilmoitti 21 prosenttia ongelmia havainneista.

Kyselyn vastausten perusteella myös sisäilmaongelmien selvittämisessä, arvioinnissa sekä käsittelyssä on suuria puutteita. Rehtoreiden ja päiväkotien johtajien mukaan noin 40 prosentissa sisäilmaongelmaisista työpaikoista työnantaja ei ollut lainkaan tai riittävästi ryhtynyt korjaustoimiin.

Viimeisten kahden vuoden aikana opettajista 4 prosenttia joutui siirtymään toisiin tiloihin sisäilmaongelmien aiheuttamien terveyshaittojen tähden. Ammattitautiprosessiin asti oli samana aikana edennyt 1,7 prosenttia opettajista.

OAJ tekee kyselyn tulosten julkaisun yhteydessä useita toimenpide-ehdotuksia. Järjestö pitää välttämättömänä, että sosiaali- ja terveysministeriö puuttuu koulu- ja opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden säännöllisten tarkastusten toteutumattomuuteen. OAJ esittää myös, että Suomen hallitus harkitsee merkittävän elvytyspaketin suuntaamista homekoulujen ja -päiväkotien korjaamiseen tai uudelleen rakentamiseen kymmenen vuoden ajaksi alkaen vuodesta 2013. Lisäksi OAJ esittää, että päiväkotien ja oppilaitosten uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen suunnittelua, rakentamista ja rakennusvalvonnan laatua kehitetään yhteistyössä opetushallinnon ja ministeriöiden kanssa.

OAJ:n kysely koski päiväkoteja, peruskouluja ja lukioita. Viime keväänä toteutettuun kyselyyn vastasi 529 rehtoria, päiväkodinjohtajaa ja työsuojeluvaltuutettua 155 kunnasta. Rehtorien ja päiväkodinjohtajien vastaukset koskivat 555 päiväkotia, peruskoulua tai lukiota ja työsuojeluvaltuutettujen vastaukset 1 309 päiväkotia, peruskoulua tai lukiota. 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sisäilmaongelmia kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista”

  1. Sisäilmaongelma..voi mikä sanahirviö. Jotain on pahasti pielessä joko määräyksissä, suunnittelussa tai toteutuksessa julkistijojen ilmastoinneissa. Koululuokan kerroskorkeus pitää olla ihan tolkuton, jotta alle mahtuu miehenmentävää rööriä ristiinrastiin, ettei enää sähköputki meinaa sekaan mahtua. Sitten putken päähän asennetaan leikkuupuimurin kokoinen härveli ilmaa tuuppaamaan. Härveli ei toimi oletetusti. Kukaan ei osaa säätää eikä perustalkkari käyttää ilman tähtitieteen opintoja. Seuraus: ilma ei vaihdu ja vehkeet kondensoi. Ja kas homeelle altis ympäristö onkin valmis. 60-luvun kansakoulussa oli 37 oppilasta luokassa. Välitunnilla vartti ristivetoa ovista ja ikkunoista, eikä kukaan kuollut hiilidioksidimyrkytykseen. Hometta ei ollut enempää kuin sitä normaalisti ympäristössä on ja tulee aina olemaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat