Kuntaliitto: Valtion vähäinen rahoitus koulukorjauksiin vaarantaa terveellisen oppimisympäristön

Kuntaliitto on huolestunut koulurakennusten huonosta kunnosta ja siitä, että valtio on vetäytynyt koulujen ja oppilaitosten perustamishankkeista ja peruskorjauksesta. Valtion vuoden 2013 talousarviossa oppilaitosten rakentamiskustannuksiin on varattu yhteensä 58 miljoonaa euroa, mutta siitä vain 12 miljoonaa euroa voidaan myöntää rakentamisen aikana vuonna 2013. Loput summasta on kiinnitetty aikaisemmin hyväksyttyjen rakennus- ja perusparannuskohteiden rahoittamiseen.

Kuntaliitto on huolestunut koulurakennusten huonosta kunnosta ja siitä, että valtio on vetäytynyt koulujen ja oppilaitosten perustamishankkeista ja peruskorjauksesta. Valtion vuoden 2013 talousarviossa oppilaitosten rakentamiskustannuksiin on varattu yhteensä 58 miljoonaa euroa, mutta siitä vain 12 miljoonaa euroa voidaan myöntää rakentamisen aikana vuonna 2013. Loput summasta on kiinnitetty aikaisemmin hyväksyttyjen rakennus- ja perusparannuskohteiden rahoittamiseen.

”Valtion rahoitus on niin vähäistä, että lain määrittelemä taso turvallisesta ja terveellisestä oppimisympäristöstä vaarantuu”, Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Anneli Kangasvieri totesi Talousseminaarissa Tampereella 22. tammikuuta.

”Maassamme on runsaasti lukioita ja peruskouluja, jotka on rakennettu silloin kun opetusmenetelmänä olivat liitu, taulu ja oppikirja. Vanhojen tilojen muuntaminen nykyaikaisen opetuksen käyttöön vie runsaasti voimavaroja. Myös oppilaitosten jatkuvasti lisääntyvät home- ja muut sisäilmaongelmat vaativat pikaista korjausta.”

Kangasvierin mukaan uusien koulutilojen tarve ja vanhojen tilojen peruskorjaustarve ei voi odottaa. Lisäksi hän muistuttaa, että investoinnit välttämättömään rakennuskantaan ovat myös hyvää työllisyyden hoitoa.

”Kunnat hakevat investointeihinsa valtionavustusta entistä harvemmin, koska avustuksen saaminen on epätodennäköistä ja hidasta. Kunnat etsivät myös uusia tapoja, joilla suurempia investointeja voitaisiin rahoittaa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuntaliitto: Valtion vähäinen rahoitus koulukorjauksiin vaarantaa terveellisen oppimisympäristön”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi