Betoniyritykselle ja sen tuotantojohtajalle tuomio työturvallisuusrikoksesta

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään.

Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut rakentamisessa käytettävää betonia ja betonielementtejä valmistavan Pielis Group Oy:n (entinen Pielisen Betoni Oy) ja sen tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta.

Yhtiössä oli laiminlyöty opastaa työntekijä säätämään yhtiön Joensuun tehtaalla olleen sirkkelin terän ylä-suoja ja jakoveitsi koneen käyttöohjeen mukaisesti.

Tiedotteen mukaan yhtiön Joensuun tehtaalla käytetyllä pöytäsirkkelillä sattui toukokuussa 2016 tapaturma, kun työntekijä oli sahannut sirkkelillä vanerilevyä ja hänen sormensa osui sirkkelin terään.

Tapaturma sattui, koska työntekijä ei ollut säätänyt sirkkelin terän yläsuojaa ja jakoveistä sahattavana olevan kappaleen paksuuden mukaisesti niin, että ne olisivat estäneet sormien joutumisen terän leikkaamaksi.

Työntekijä oli sahannut sirkkelillä vanerilevyä ja hänen sormensa osui sirkkelin terään.

Käräjillä syytettynä ollut yhtiön Joensuun tehtaan tuotantopäällikkö vetosi muun muassa siihen, että hän oli antanut työntekijälle opastuksen, johon sisältyi myös sirkkelin käytön opastus.

Hänen mukaansa yksityiskohtaisemmalle opastukselle ollut tarvetta, koska kyseessä oli kokenut työntekijä, joka oli käyttänyt sirkkeliä vuosien ajan. Käräjillä kuultavana ollut työntekijä kertoi itsekin, että hän oli saanut riittävän opastuksen sirkkelin käyttöön.

 Käräjäoikeus: Opastus ei riittävää

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että opastus ei ollut riittävä, koska työpaikalla ei ollut ollut koneen suomenkielisiä käyttöohjeita työntekijöiden saatavilla eikä tuotantopäällikkö ollut opastanut työntekijää säätämään teränsuojia koneen käyttöohjeissa määriteltyihin asentoihin.

Lisäksi oikeus totesi, että tuotantopäällikkö oli laiminlyönyt riittävästi valvoa työntekijöitä, jolloin hän olisi huomannut, että työntekijä ei säädä sirkkelin suojalaitteita oikein. Siksi oikeus tuomitsi tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoon, josta hänelle tulee maksettavaa 930 euroa.

Oikeus katsoi myös, että kyseinen työturvallisuuslaiminlyönti oli tapahtunut työnantajan eli Pielis Groupin toiminnassa. Oikeus ei kuitenkaan tuominnut työnantajaa yhteisösakkoon, koska kyseessä oli yksittäinen laiminlyönti ja yhtiön johto oli pyrkinyt huolehtimaan työturvallisuudesta jo ennen kyseistä laiminlyöntiä.

Kokemus ei vapauta opastusvelvollisuudesta

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa tiedotteessa, että työnantajan edustajia ei vapauta heille säädetystä opastusvelvollisuudesta se, että kyseessä on vanha työntekijä ja hänellä on pitkä kokemus kyseisen koneen käytöstä.

Esimiehillä on kokeneidenkin työntekijöiden kohdalla velvollisuus varmistua siitä, että hän on omaksunut oikeat työtavat.

Työnantajan edustajia ei vapauta rangaistusvastuusta sekään, vaikka työntekijä käyttäisi tahallisesti vääriä työtapoja, vaan esimiehillä on velvollisuus jatkuvasti valvoa työntekijöiden käyttämiä työtapoja ja puuttua heidän käyttämiin vääriin ja heidän turvallisuudelle vaaraa aiheuttaviin työtapoihin

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Betoniyritykselle ja sen tuotantojohtajalle tuomio työturvallisuusrikoksesta”

  1. Tämä työturvallisuus vouhotus on jo mennyt yli realiteettien. kyllä jos joku teloo itsensä kaikesta opastuksesta huolimatta on se oma vika.

    1. Työntekijällä itsellään ei ole mitään vastuuta. Työmaalla voi vaikka hypätä tietoisesti kaiteen ( jotka on oikein tehty ja viikkotarkastuksissa todettu moitteettomiksi) yli niin vastaava saa sakot. Onko sekään oikein.

  2. Jokaiselle työntekijälle pitäisi palkata oma henkilökohtainen työturvallisuusvalvoja joka valvoo jokaista liikettä jonka työntekijä eli mahdollinen syytön tunari tekee.
    Kohta onkin työttömyysaste nollassa. Hyvä soumalia!

  3. Työntekijät pitäisi pakata kuplamuoviin niin säästyttäisiin pahimmilta tapaturmilta!

  4. Teit hyvin tai huonosti työturvallisuus asiat olet aina tuomiolla. Onko kohtuus olla näin.

  5. Tämä pitäisi huomioida vähintään palkassa tai siirtää vastuu näin selvissä tapauksissa niille, joille se kuuluu eli työntekijälle itselleen!

  6. Pitäisi saada oikeus irtisanoa työntekijä välittömästi jos hän jättää noudattamatta annettuja työturvallisuusohjeita. Kerta pitäisi riittää. Tulee toki tilanteita jotka ei ole tulleet mieleenkään ottaa huomioon perehdytyksessä niin niistä ei irtisanota mutta heti perehdytys ja virheen toistuessa irtisanominen.

Jätä kommentti